İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Yürürlüğe Giriyor - Son Dakika
Yerel

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Yürürlüğe Giriyor

İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Yürürlüğe Giriyor

Yılbaşından sonra yürürlüğe girecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili açıklamada bulunan Bingöl Beyaz Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) yetkilisi Doktor Nesip Beki, daha önce 50’den fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak'tan itibaren en az 1 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işletmeleri de kapsayacağını söyledi.

29.12.2013 15:03

Yılbaşından sonra yürürlüğe girecek olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu ile ilgili açıklamada bulunan Bingöl Beyaz Ortak Sağlık Güvenlik Birimi (OSGB) yetkilisi Doktor Nesip Beki, daha önce 50'den fazla çalışanı olan işletmeler için zorunlu olan İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun 1 Ocak'tan itibaren en az 1 çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki işletmeleri de kapsayacağını söyledi.

Bingöl Beyaz OSGB yetkilisi Doktor Nesip Beki, 1 Ocak 2014 tarihinden itibaren yürürlüğe girecek olan 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nun ikinci aşaması hakkında önemli bilgiler verdi. Beki, "Bilindiği gibi 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanmış, 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren hayatımıza girmeye başlamıştı. 50'nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve işyeri hemşiresi istihdamı 01 Temmuz 2013'ten 01 Ocak 2014 tarihine, az tehlikeli sınıftaki işyerleri ve kamu kurumlarında 01 Temmuz 2014'ten 01 Temmuz 2016 tarihine ertelenmiştir. Buna göre, 50'nin altında çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıftaki iş yerlerinde iş yeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve iş yeri hemşiresi hizmetlerinin sunumu 01 Ocak 2014 tarihinden itibaren zorunlu hale gelecektir. Bu kapsamda tüm işverenlerimizin öncelikle tehlike sınıflarını öğrenmeleri ve buna göre yetkili ortak sağlık ve güvenlik birimleri ile irtibata geçmeleri gerekmektedir" dedi.

"2016 TEMMUZ AYINDA HER YERDE UYGULANACAK"

Az tehlikeli sınıfta yer alan ve 50'den az çalışanı olan iş yerlerinin ise 2016 yılında kapsama gireceğini, yeni yıldan itibaren iş yeri hekimi ve iş yeri güvenliği uzmanı bulundurmayan firmaların önemli miktarda para cezasıyla karşı karşıya kalacağını ifade eden Beki, "2016 yılı Temmuz ayında da, kamu iş yerlerinin tümünde, özel sektördeki az tehlikeli tüm iş yerlerinde devreye girecek. Yani, bakkal, manav, berber ve apartmanlarda yürürlüğe girmesine daha bir buçuk yıldan fazla süre var ama risk değerlendirmesi için kapsama çoktan girdiler" şeklinde konuştu.

"KÜÇÜK İŞLETMEYE DEVLET DESTEĞİ"

Esnaf ve küçük işletmelere uzman ve doktor temininde devletin destek sunacağını ifade eden Beki, "İş yerinde 9 veya daha az çalışanı olanlardan tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta olanların iş sağlığı ve güvenliği ile işyeri hekimi veya diğer sağlık personeli ihtiyacını Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) illerde açacağı ihaleler sonrasında, ortak sağlık-güvenlik (OSGB) birimlerine ihale edecek ve bu işyerlerinin cebinden tek kuruş para çıkmayacak. İhaleyi alan OSGB, sanayi sitelerindeki tamirhane, tornacı, elektrik ustaları gibi iş yerlerine yılda bir defa 1 saat iş sağlığı ve güvenliği uzmanı ile üç yılda bir defa işyeri hekimi gönderecek" ifadelerini kullandı.

"PARA CEZALARINA DİKKAT"

İş sağlığı ve güvenliği kapsamında bulunan işletmelerin yasaya aykırı hareket ettiği halde para cezası uygulanacağını kaydeden Beki, 6331 sayılı iş kanunun cezaları düzenleyen 26. maddesinde bu yükümlülüklerin cezasının belirlenen nitelikte iş güvenliği uzmanı veya işyeri hekimi görevlendirmeyen işverene görevlendirmediği her bir kişi için ve aykırılığın devam ettiği her ay için 500 TL olduğunu söyledi. Bekir, "Diğer sağlık personeli görevlendirmeyen işverene ve aykırılığın devam ettiği her ay 2 bin 500 TL olarak ifade edilmektedir. Firmaların bu hizmeti alıp almadıkları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca ISG-KATİP sistemi üzerinden online olarak kontrol edilmektedir" diye konuştu.

İşletmelerin hizmeti OSG birimlerinden fatura karşılığı satın alabileceğini kaydeden Beki, "İş yeri iş verenleri iş yerlerinde ya tam zamanlı ya da kısmi zamanlı iş yeri hekimi, iş sağlığı ve güvenliği uzmanı işe alacak veya ortak sağlık-güvenlik şirketlerinden fatura mukabili bu işi satın alacak. Ayrıca, iş verenin kendisine ait belgesi varsa kendisi, belgesi olan işçisi varsa bu işçisini de isterse Bakanlığa uzman olarak bildirebilecek" dedi.

50'in üzerinde çalışanı olan tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler için 2013, 50'nin altında çalışanı tehlikeli ve çok tehlikeli işletmeler için 1 Ocak 2014, az tehlikeli işletmeler için 2016 yılında 3 aşamalı olarak uygulanacak olan yasada, işletmelerin içerisinde bulundukları grubu öğrenmesi gerektiğini ifade eden Dr. Beki, işletmelerin, 26 haneli SGK sicil numaralarının 1 rakamından sonra gelen ilk 6 hanesi üzerinden 29 Mart 2013 tarihinde yayımlanan tebliğe bakarak öğrenebileceklerini söyledi. Dr. Beki, "İşletmeler, Bingöl Beyaz OSGB'nin web sitesinde bulunan tebliğden tehlike gruplarını öğrenebilirler" ifadesini kullandı.

Bingöl Beyaz OSGB olarak işletmelere hizmet sunacaklarını ifade eden Beki, 15 işyeri hekimi, 7 güvenlik uzmanı ve 8 sağlık personeliyle Bingöl esanafının yanında olduklarını kaydetti. - BİNGÖL

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası Yürürlüğe Giriyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement