Mersin Üniversitesi Erdemli Uygulamalı Teknoloji ve İşletmecilik Yüksekokulu (UTİYO) tarafından "İş yaşamında kadının gücü" konulu bir panel düzenlendi.
Yüksekokullar Amfisinde gerçekleştirilen panele Mersin Üniversitesi Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner başkanlık ederken, konuşmacı olarak KOSGEB Başkanı Mehmet Yılmaz, GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Müge Sungur Enön ile İŞKUR İş ve Meslek Danışmanı Serkan Özada katıldı.
Panelin açılış konuşmasını yapan UTİYO Müdürü Doç Dr. Cemile Çelik, "Çalışan kadınlara kadın girişimci veya girişimci adaylarına girişimcilik bilincinin arttırılmasına yönelik olarak bu etkinliği düzenledik. Zira girişimciliğin artması istihdam ve kalkınmanın önünde önemli bir anahtardır. Türkiye nüfusunun 49.8'ini kadın nüfusu oluştururken, bunun iş gücüne katılım oranı yüzde 29.5'te kalmıştır. Türkiye'de işveren olarak çalışan kadınların oranı ise yüzde 7.5'tir. Tüm bu veriler kadın girişimciliğin özendirilmesinin ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır" dedi.
Kadın Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bahar Taner de, "Girişimcilik bir üretim faaliyetinin gerçekleştirilmesi için doğal kaynaklar, emek, sermaye faktörlerini bir araya getiren dördüncü faktör oluyor. Bu dördüncü faktör adeta bir katalizör görevi görüyor. Girişimci kar ve riski üstlenerek üretim faaliyetini gerçekleştiren kişi olarak önemli bir üretim faktörü. Girişimciyi biz daha çok küçük işletmelerde görüyoruz. Küçük işletmelerin performansına ilişkin genel bir istatistikte vermek istiyorum. Bu istatistik işletmelerin kuruluşlarının ilk yılında yüzde 70-80 kadarının battığı, o çok çetin olan ilk yılı eğer geçirebiliyorlarsa 5 yıl sonra ancak yarısının hala iş hayatında kaldığıdır" diye konuştu.
Türkiye'de kadın girişimciliğinin durumundan da bahseden Taner, "İstihdam edilen kadın oranının yüzde 30'a bile ulaşmadığı, erkek oranının ise yüzde 70 civarında olduğu, tavan yapmış olan işsizlik oranının büyük oranının genç işsizliğin oluşturduğu, kadının yoğun olarak çalıştığı tarım sektöründe ücretsiz aile işçisi statüsünde olduğu, köyden kente göçlerde kadının yetirince eğitimi olmadığından niteliğine uygun iş bulamadığı, bir de kentlerde yoksulluk uçurumunu düşünürsek ülkemizde kadın girişimci için nasıl bir tablo çizebiliriz" şeklinde konuştu.
GİŞKAD Yönetim Kurulu Başkanı Müge Sungur Enön ise "Mersin'de kadınlarımız kazanç elde etmek, bağımsız yaşam isteği ve sosyal yaşam isteğiyle girişimci oluyor. İç Anadolu'ya bakacak olursan aileye gelir sağlamak için ve kendini ispat etmek için, Karadeniz'de de özgüven var. Üretken ve başarılı olma ispatları söz konusu. Girişimci kadın olma arzusu, girişimci kadın olma nedenleri bölgelere göre farklılık gösteriyor" dedi.
Mersin'de iş kurma nedenlerinin olumlu yönlerine de değinen Enön, "Mersin'in iklimi, güneşi, sosyal yaşam isteğini tetikleyen bir iklim. Dolayısıyla bu iklimde kadın girişimcilik açısından olumlu değerlendirilebilir. Mersin yine çeşitli kültürlere sahip ve bütün kadınlarla da görüştüğümüzde görüyoruz ki hoşgörü ve saygı bizim şehrimiz için bir artı. Tabi ki birde deniz kenti olmamız, yenilikçi ve yeniliğe açık olma maddeleriyle çok iyi bir şekilde örtüşüyor. İşte bunlar şehrimizin güzel tarafları" diye konuştu.
Diğer panelistler de sunumlarını gerçekleştirerek kendilerine yöneltilen soruları yanıtladı. - MERSİN
Son Dakika › Yerel › İş Yaşamında Kadının Gücü' Konulu Panel - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?