İTO'dan Expo 2020 İçin Afrika'ya Tam Saha Baskı - Son Dakika
Yerel

İTO'dan Expo 2020 İçin Afrika'ya Tam Saha Baskı

İTO\'dan Expo 2020 İçin Afrika\'ya Tam Saha Baskı

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de düzenlenen EXPO 2020 sempozyumunda büyük kısmı Afrika'dan olmak üzere çok sayıda ülkenin delegesi ile görüşerek, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek istedi.

14.10.2013 13:24

İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, İzmir'de düzenlenen EXPO 2020 sempozyumunda büyük kısmı Afrika'dan olmak üzere çok sayıda ülkenin delegesi ile görüşerek, İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek istedi. Demirtaş, "EXPO 2020 için Afrika ülkelerinin blok olarak oyunu almak istiyoruz" diye konuştu.

7-8 Ekim 2013 tarihlerinde İzmir'de gerçekleştirilen EXPO 2020 Sempozyumunda 85 ülkeden yaklaşık 200 katılımcı ve 100 delege İzmir'e gelirken, İzmir Ticaret Odası Başkanı Ekrem Demirtaş, Afrika ülkeleri başta olmak üzere birçok delege ile bir araya gelerek İzmir için desteklerini istedi. Sempozyum boyunca ve sempozyumun arkasından da Orta Afrika, Gambiya, Liberya, Afganistan, Eritre, Fildişi, Gine Bissau, Karadağ, Senegal, St. Kits ve Nevis, Somali, Sudan, Suudi Arabistan, Swaziland, Burkina Faso, Gabon delegeleriyle bir araya gelen Demirtaş, İzmir'in EXPO 2020 adaylığı hakkında bilgi verdi. Sempozyum boyunca tüm delegeler ile tek tek yakından ilgilenen Demirtaş, "Ama Afrikalı delegelere özel bir ilgi gösterdik. Zaten 2015 adaylığımızdan bu yana devam eden özel bir dostluğumuz da var. Sempozyum için gelen Afrikalı delegelerin pek çok çoğunu bu yaz da İzmir'de misafir ettik. Güçlü ilişkilerimiz var" dedi.

Afrikalı delegeler ile yaptıkları görüşmede özellikle "Bu EXPO sadece İzmir'in EXPO'su değil Afrika'nın da EXPO'su" temasını işlediklerini kaydeden Demirtaş, şöyle konuştu: "İlk defa bulunduğumuz coğrafyada bir EXPO düzenleme şansı var. Bu EXPO sayesinde sadece biz değil Afrika da kazanacak. Afrika 3'üncü bin yılın yükselen kıtası. Ülkemiz de bunun bilincinde. 40 ülkede büyükelçiliğimiz var. Afrika'da 50'ye yakın ülkeye direkt uçuş var. Bütün bunlar bizim Afrika'ya olan ilgimizi gösteriyor ama bizim ilgimiz bugüne kadar Afrika'yı sömürenlerden, Afrika'dan bir şeyler alanlardan farklı. Daha önce Başbakanımızın da ifade ettiği gibi biz Afrika'ya almaya değil vermeye gidiyoruz, görüştüğümüz Afrikalı delegelere de bunu söylüyoruz.

Kurban Bayramının hemen ardından da 20 Ekim - 23 Ekim tarihleri arasında 3 günlük bir gezi için Afrika'nın önemli ülkelerinden Gana'ya gidiyoruz. Burada sadece Ganalı işadamları ve oda başkanları ile değil Ecowas'a (Batı Afrika Ülkeleri Ekonomik Topluluğu) üye 15 ülkeden ticaret odası başkanları ile de toplantı yapacağız. Yani hem Gana ve Afrika ile ilişkilerimizi geliştirmek için çalışacağız hem de İzmir'in EXPO 2020 adaylığına destek isteyeceğiz.

Sempozyum boyunca görüştüğümüz tüm delegelere bu toplantı ve ziyaretimiz hakkında bilgi verdiğimizde memnuniyetlerini ifade ederek, kendi ülkelerinden de katılım olmasını sağlayacaklarını belirttiler. Ayrıca tüm Afrikalı delegelerin İzmir'e büyük bir hayranlığı, sevgisi var. Hepsi de bizi ülkelerine davet ediyor. 2014 yılında Afrika'ya daha pek çok gezi düzenleyeceğimizi, Afrika'ya olan ilgimizin, karşılıklı iş imkanlarını arttırmak için çalışmalarımızın devam edeceğini belirttim. EXPO sonuçları ne olursa olsun Afrika'ya olan ilgimiz devam edecek. Çünkü dünya ticaretinde Afrika'nın giderek artan bir ağırlığı ve önemi var, büyük fırsatlar barındıran bir Pazar.

27 Kasım'da Paris'te yapılan oylamaya kadar Afrika ülkelerinin delegeleri ile yoğun temaslarımız tabir yerindeyse tam saha baskımız sürecek. EXPO oylamasında bizim için Afrika en kritik bölge. Afrika'nın oylarını blok olarak almak istiyoruz ve bunun için çalışacağız." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel İTO'dan Expo 2020 İçin Afrika'ya Tam Saha Baskı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement