Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, sadece kendi geleneksel iş ortaklarına bağlı kalmak istemediklerini belirterek, "Onların Afrika'daki yatırım kapasitesi, bize yardımcı olma geçmişleri artık limitlerine ulaştıklarını gösteriyor. Bu sebepten dolayı iş birliğimizi çeşitlendirmeye karar verdik" dedi.
Kayseri Ticaret Odası (KTO), "Afrika'yı Keşfetmek" konulu program kapsamında kente gelen Afrika Birliği üyesi ülkelerin Ankara büyükelçileri ile maslahatgüzarlarını konuk etti.
Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin Ankara Büyükelçisi Marcel Mulumba Tshidimba, bir otelde düzenlenen programda yaptığı konuşmada, Afrika'da madenciliğin yanı sıra tarım ve hayvancılığın da önemli bir sektör olduğunu belirtti.
Türkiye'nin sahip olduğu birikimler ile kendilerinin ellerindeki kaynakları birleştirerek yeni bir güç oluşturulabileceğini kaydeden Tshidimba, şöyle devam etti:
"İşte bu sebepten dolayı bizim devlet başkanlarımız Türkiye'nin, Afrika'nın stratejik bir ortağı olduğuna karar verdiler. Bunun altında yatan fikir, sadece kendi geleneksel iş ortaklarımıza bağlı kalmak istemiyoruz. Onların Afrika'daki yatırım kapasitesi, bize yardımcı olma geçmişleri artık limitlerine ulaştıklarını gösteriyor. Bu sebepten dolayı iş birliğimizi çeşitlendirmeye karar verdik. Eğer Afrika'ya gidecek olursanız çok fazla Çin şirketi görmüş olursunuz. Sayın başkan lütfen iş adamlarını Afrika'ya yatırım yapmaları için teşvik edin."
KTO Yönetim Kurulu Başkanı Başkan Mahmut Hiçyılmaz ise Afrika coğrafyasının, dostluk ve kardeşlik bağları bakımından pek de uzak olmadıkları ancak karşılıklı ilişkiler açısından eksiklerinin bulunduğu bir coğrafya olduğunu söyledi.
Son yıllarda yaşanan ikili ilişkilerdeki gelişmelerin, ülkeleri ve insanları bir araya getirmeye başladığını belirten Hiçyılmaz, özellikle ticaret ve bilgi paylaşımı noktasında yaşanan olumlu gelişmelerin, Afrika ülkelerine ve Türkiye'ye gelecek açısından önemli bir perspektif sunduğunu kaydetti.
Hiçyılmaz, 2014'te Afrika ülkelerine 13 milyar 754 milyon dolar ihracat ve 5 milyar 937 milyon dolar ithalat gerçekleştirildiğini ifade ederek, Türkiye'nin Afrika'daki yatırımlarının ise 5 milyar doların üzerine çıktığını vurguladı.
Kayseri'nin, Afrika ülkeleriyle ticari ilişkisinin de giderek geliştiğine işaret eden Hiçyılmaz, şöyle devam etti:
"2014 rakamlarına baktığımızda, büyükelçilerini konuk ettiğimiz 27 ülke ile toplamda 258 milyon dolarlık bir ihracatımız söz konusu. Bu rakam 2015 yılı ilk 11 aylık dönemde de 238 milyon dolar olmuştur. Aramızdaki ticari ilişkinin boyutu her geçen yıl yavaş bir performansta artmaktadır. Ancak bunu artırmak ve ilişkilerimizi güçlendirmek hepimizin elindedir. Bunu sağlamak adına, şehrimizdeki yatırımcılar inşaat, altyapı, tekstil ve mobilya gibi alanlar başta olmak üzere birçok alanda Afrika ülkelerinde yatırım yapabilirler. Bunun yanı sıra, Afrikalı iş adamları da Kayseri'de özellikle mobilya, elektrikli ev aletleri, çelik kapı, demir çelik ürünleri ve madencilik alanında ticaretlerini geliştirebilirler. Ekonomik ilişkilerde gelinen bu seviye, Afrika ülkelerinde yatırım ve ticaret yapanların iyi fırsatlar yakaladığını bize göstermektedir."
Afrika Birliği üyesi ülkelerin büyükelçileri ile iş adamlarının karşılıklı görüşmeler yaptığı program, günün anısına fotoğraf çekimi ile sona erdi.
Programa, Kayseri Vali Vekili Erdoğan Aygenç, Vali Yardımcısı Gökhan Azcan, Kayseri Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Tahir Nursaçan, Mimarsinan OSB Başkanı Mehmet Büyüksimitçi, iş adamları ve eşleri katıldı.
Son Dakika › Yerel › Kayseri'de 'Afrika'yı Keşfetmek' Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?