Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, Kızılırmak Caddesi'nin doğusundaki 5 mahallede, 20 bine yakın kişiyi ilgilendiren konut alanındaki Vakıf parselleri üzerindeki gecekonduların tapu mülkiyeti sorununu, 100 milyon lira ederindeki takas işlemi ile çözüleceğinin müjdesini verdi.
2012 yılında çıkarılan yasayla Kepez, 19 mahallesindeki orman vasfını kaybetmiş 2B arazilerindeki tapu probleminden kurtuldu. "Trampa Kanunu" ile Kepez'in mülkiyetle ilgili diğer kronikleşen Vakıf arazileri üzerindeki tapu mülkiyeti sorunu çözüme kavuşturulmuş oldu. Kepez'de, Trampa Yasası ile Ahatlı, Kültür, Yeni Doğan ve Kızılırmak Caddesi'nin doğusundaki bölgede Vakıf parsellerinde evi olan binlerce kişi tapularına kavuştu. Takas yapılacak yeterli Hazine arazisi olmadığından dolayı da özellikle Sütçüler, Gazi, Mehmet Akif Ersoy, Baraj ve Habibler mahallelerinde 5 bin hak sahibinin konutunun olduğu Vakıf parsellerinin takası bugüne kadar yapılamamıştı.
2009 seçimlerindeki "2B problemini çözme" sözünü yerine getiren Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, 2014 Mahalli Seçim kampanyasında ise takası yapılamayan Vakıf parsellerindeki tapu problemini çözme sözü vermişti.
ÇÖZÜM İÇİN 3 AY ÇALIŞTILAR
Tütüncü, Vakıf sorununu takas yöntemiyle çözmek için Vakıflar Bölge Müdürlüğü ve Antalya Defterdarlığı bürokratlarıyla yaklaşık 3 ay süren toplantı maratonu gerçekleştirdi. Başkan Tütüncü, çalışmanın sevindirici sonucunu, Vakıf arazilerinde konutları olan ve yıllardır tapu bekleyen Gazi Mahallesi'nde açıkladı. Tütüncü, "Gazi, Sütçüler, Hüsnü Karakaş, Mehmet Akif Ersoy, Baraj ve Habibler mahallelerinde 20 bine yakın kişiyi ilgilendiren konut alanındaki Vakıf parselleri üzerindeki tapu mülkiyeti sorununu, tapu emlak değeri 23 milyon lira, piyasa değeri ise 100 milyon lira olan takas işlemi sayesinde çözülecek" dedi.
KEPEZ'İN EN BÜYÜK TAKASI OLACAK
Takas işlemi için Vakıflar İdaresi'nin ve Antalya Defterdarlığı'nın uzlaştığının bilgisini veren Tütüncü, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Yaklaşık 3 aydır Vakıf probleminin çözümü için çalışıyoruz. Önümüzdeki günlerde tapu emlak değeri 23 milyon lira, piyasa değeri 100 milyon lira olan bir takas gerçekleşecek. Bu takas, Kepez Belediyesi tarihinde gerçekleşen en büyük Vakıf-Hazine takası olacak. Vakıf takasıyla birlikte Yeşilırmak Caddesi kenarındaki ticari parseller hariç, diğer Vakıf parsellerinin mülkiyet problemi çözülüyor. Allah nasip ederse 2015 yılı içerisinde hak sahipleri yıllardır bekledikleri tapularına kavuşacaklar. Takasla ilgili anlaşma sağlandı. Onay sürecinden sonra güzel bir resmi protokolle takas işlemlerinin imza töreni gerçekleştireceğiz."
KEPEZDE TAPU DERDİ TARİH OLUYOR
Bugüne kadar 23 bine yakın tapu tahsisi yaptıklarını hatırlatan Tütüncü, "Her evde 4 kişi olduğunu kabul edersek 100 bine yakın kişinin tapu problemini çözmüş olduk. Türkiye'de en zor şey tapusuz bir toprağı, tapuya bağlamaktır. 23 bin tapuyu verdiğimiz gibi Vakıfla ilgili tapu bekleyen vatandaşlarımıza da 2015 yılı sonuna kadar da bekledikleri ay yıldızlı tapularını vereceğiz. 2B'yi çözeceğiz dedik, çözdük. Hazine arazi problemleri de tarih oldu. Elimizde Vakıfla alakalı yerler kaldı. Bu sorunu da çözdükten sonra Kepez'in tapulamayla alakalı problemlerinin tamamına yakını ortadan kalkmış olacak. "
Tütüncü, Yeşilırmak ve Sütçüler caddeleri üzerinde ticari alanlardaki Vakıf sorununu çözmek içinde çalışma başlattıklarının altını çizdi.
TAKAS NASIL OLUYOR?
Vakıflar idaresi, üzerinde gecekondu bulunan konut parsellerini doğrudan belediyeye devretmiyor. Vakıf arazilerindeki mülkiyet problemi, Hazine ile yapılan karşılıklı arazi takası yöntemiyle çözülüyor. Vakıflar, üzerinde gecekondu olan parselleri Hazine'ye devrediyor. Hazine de bunlara karşılık Vakıflara parsel verip, gecekondu parsellerini alıyor ve bir protokolle arazinin devrini belediyeye yapıyor. Belediye de gecekondu yasası uyarınca hak sahiplerine, encümen marifetiyle tapu tahsisini gerçekleştiriyor. - ANTALYA
Son Dakika › Yerel › Kepez'de 20 Bin Kişiye Tapu Müjdesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?