MUŞ (İHA) – Muş Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında 'Kırsal Kesimdeki Kadınlara Sosyal Statü Projesi bünyesinde 15 kadın çiftçiye salon eğitimleri vermeye başladı.
İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından uygulanan proje kapsamında merkeze bağlı Akpınar köyünde 15 kadın çiftçiye salon eğitimleri verilmeye başlandı. Kadın çiftçilerin kalkınması amacıyla yürütülen proje eğitimlerine katılan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, kurs sonrası ilkbahar mevsimi ile birlikte her çiftçiye 5'er dönümlük kiraz bahçesi kurulacağını söyledi. Proje kapsamında arazide uygulamalı eğitimlerin de verileceğini belirten Çolakoğlu, "Bu projemiz 3 faaliyet konusunu içermektedir. Birincisi gıda hijyeni ve süt sağımı, ikincisi organik arıcılık, üçüncüsü de bitki ve meyve yetiştiriciliği şeklindedir. Biz bu projemize Kırsal Kesimdeki Kadınlara Sosyal Statü adını verdik" dedi.
Muş'ta nüfusun yüzde 83'ünün direk tarımdan geçimini sağladığını ifade eden Çolakoğlu, "Yüzde 61 nüfusumuz kırsal kesimde yaşamaktadır. Buralarda işlerin yükünü, ailelerin yükünü daha çok kadınlarımız çekmektedir. Bu anlamda biz kadınlarımızın biraz daha bilinçli hareket etmesi, aile bütçelerine katkı sağlamalarını amaçlayarak projemizi gerçekleştirdik. Projemize önce Sungu beldemizde başladık. Sungu beldemizde 30 tane kadın çiftçimize gıda hijyeni ve süt sağımı konusunda gerekli salon eğitimlerini verdik. Devamında da 30 tane süt sağım makinesini bunlara teslim ederek bunlara uygulamalı eğitimlerini vereceğiz. İkinci faaliyet konusu olarak organik arıcılık da Korkut ve Hasköy ilçelerimizde 15'er bayan çiftçimize 5'er tane arılı kovan vermek suretiyle ikinci faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz. Salon eğitiminden sonra meyve dikim sezonu geldiğinde ilkbaharda 5'er dönüm kiraz bahçesi her çiftçimize oluşturmak suretiyle bu projemizin de uygulamalı eğitimine geçeceğiz. Daha sonra projemizle alakalı olarak yine panellerimiz olacak, 75 bayan çiftçimizi pikniklere götüreceğiz. Bunlarla ilgili sosyal faaliyetlerde bulunacağız. Bu projemizde biz neyi amaçladık; özellikle bayanlarımızın bilinçlenmesi, kadınlarımıza istihdam alanı oluşturmak ve en önemlisi de köyden şehre göç hareketliliğini azaltmak olacaktır" ifadelerini kullandı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Ziraat Mühendisi ve kurs eğitmeni olarak görev yapan Fatih Alak ise, "Projemiz 12 ay sürecektir. Şu anda eğitim aşamasında olup daha sonra ise kiraz bahçeleri ile uygulamalı eğitimler vereceğiz" dedi. Kadın çiftçilerden Ayten Koçak da, "Elma, armut, kayısı ağacı dikiyoruz. Şimdi Allah razı olsun bize destek geldi. İnşallah yetiştirir, satar parasını alırız. Bizden çocuklarımıza, torunlarımıza kalır" şeklinde konuştu. - MUŞ
Son Dakika › Yerel › Kırsaldaki Kadınlar Sodes'le Kalkınıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?