Karşıyaka Belediyesi'nin Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirdiği "Karşıyaka 2. Kültür Sempozyumu"nun ilk gününde kentin geçmişine ışık tutacak pek çok bildiri sunuldu. Sempozyumun açılış konferansını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ersin Doğer'in "Karşıyaka tarihi, eski İzmir tarihinden de eskidir" dedi.
Karşıyaka Nikah Sarayı'nda 3 gün sürecek olan sempozyumun açılış konuşmasını yapan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak "Göreve geldiğimde Karşıyaka'da tarihi eser olarak 81 adet bina görünüyordu. Geçen sure içerisinde bazılarını kendi imkanlarımızla bazılarını da sahipleri ile görüşerek restorasyonunu gerçekleştirdik. Sempozyumun ilkini 2005 yılında yine Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi işbirliğiyle gerçekleştirdik. Bu sempozyumun kitabı basıldı, Belediye Tarihi kitabı hazırlandı ve fotoğraf kitabı basıldı. İkinci sempozyumumuzda da yine aynı çalışmaları yapıyoruz. Karşıyaka'nın mezarlıklarındaki tarihi gün yüzüne çıkarıyoruz. Hocalarımızın bir yıllık araştırması ile ortaya çıkan kitabın basımını gerçekleştirdik. Burada sunulacak bildirileri içeren sempozyum kitabı da hazırlanacak" İfadesini kullandı.
Sempozyum Yürütme Kurulu adına konuşma yapan Yrd. Doç. Dr. Ertan Daş ve Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İnci Koyulu ise, çalışmaların titizlikle yapıldığını belirterek " Bu sempozyum yerel yönetim ile üniversite işbirliğinin en güzel örneklerindendir. Bize bu imkanı sağlayan ve sürekli destek olan Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak'a ve emeği geçenlere teşekkür ediyoruz. " dedi.
Karşıyaka Kaymakamı Sadettin Yücel de konuşmasında kentte yaşayanların yaşadıkları yere sahip çıkmaları gerektiğini belirterek " Gündelik hayatımızda bazen çok önemli ayrıntıları göremeyebiliyoruz. Bu sempozyumlar bizleri aydınlatıyor. Emeği geçenleri kutluyorum. "diye konuştu.
Açılış Konferansını Yapan Prof. Dr. Ersin Doğer ise Karşıyaka tarifine ışık tutacak çalışmalardan bahsederek "Karşıyaka eski İzmir'in kuzey yönünden kalesi durumundadır. Her şeyini Yamanlar Dağı'na borçludur. İlk çağlarda dağ eteklerinde başlayan yerleşim vardı. Dağdan sürüklenen alüvyonlar ile ova oluştu. Tarım değeri yüksek olan toprak üzerine kent kuruldu. Geçmişin daha da aydınlatılması için çalışmalar yapılması gerekir. " diye ekledi.
Sempozyumun gün içerisindeki oturumlarında ise "Karşıyaka Yerleşiminin Tarihsel Süreçteki Gelişimi"ni Zübeyde Özkan, "Karşıyaka Çarşısı'nın Gelişim ve Değişimini" ise Eti Akyüz ve Begüm Erdoğmuş anlattı. L. İhsan Sezer "İzmir Yöresinde Yer Kabuğunun Ayak Sesleri", Ahmet Talimciler ise "Yüz Yılın Ardından Kaf Sin Kaf'ın Karşıyaka ve Karşıyakalılar ile Bütünleş(eme)mesi " başlıklı bildirilerini sundu.
İlk gününü, Hale Okçay'ın "Dünden Yarına Karşıyaka'nın Kadınları", Pelin Böke'nin "Karşıyaka Notre Dame de Sion Mektebi", Erkan Serçe'nin "Papaz Köyü'nden Bostanlı'ya", Nükhet Adıyeke'nin "Girit Göçmenlerinin İzmir'de Toplumsal Yaşama Katkısı" ve Necati Çetin'in "Karşıyaka'ya İskan Edilen Mübadillerin Memleketleri ve İskan Edildikleri İdari Birimler" konulu bildirileri ile tamamlayan sempozyum kapsamında üç gün boyunca toplam 32 bildiri sunulacak . - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Kültür Sempozyumu Karşıyaka'nın Geçmişine Işık Tutuyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?