Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "64. Hükümet'e illa bir ad koyacaksak bu hükümetin adı 'reform hükümetidir'. AK Parti'nin 13 yıllık süre içerisinde yapmış olduğu çok sayıda reform var, yapamamış oldukları da var. Doğru yaptığı çok sayıda iş var, eksik bıraktığı işler var, şartlar gereği. Şimdi bunların tamamlanma sürecidir" dedi.
Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'na konuk olan Kurtulmuş, gündeme ilişkin soruları yanıtladı.
Kamuoyuna "100 günlük program" olarak yansıyan ve seçim esnasında verilmiş sözlerin yerine getirilmesini içeren süreç kapsamında yapacakları çalışmaları anlatan Numan Kurtulmuş, Bakanlar Kurulu'nda konunun netleştirildiğini, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun da yarın "Reform Eylem Planı"nı açıklayacağını belirtti.
Genel çerçeveye ilişkin bilgi veren Kurtulmuş, "64. Hükümet'e illa bir ad koyacaksak bu hükümetin adı 'reform hükümetidir'. AK Parti'nin 13 yıllık süre içerisinde yapmış olduğu çok sayıda reform var, yapamamış oldukları da var. Doğru yaptığı çok sayıda iş var, eksik bıraktığı işler var, şartlar gereği. Şimdi bunların tamamlanma sürecidir" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, 4 yıllık süreç içerisinde reformları tamamlamaları gerektiğini vurgulayarak, reformların üç başlıkta ele alınmasının mümkün olduğunu kaydetti.
Kurtulmuş, konuşmasına şöyle devam etti:
"Birincisi siyasi ve hukuki reformlar. Türkiye'de yeni anayasada etkin bir yönetim sisteminde, siyasi partiler yasasında, seçim yasasında, 12 Eylül'ün getirdiği bütün antidemokratik yasada yapılacak siyasi ve hukuki değişiklikler. İkinci başlık, Türkiye'deki ekonominin dinamizmini sağlayan unsurların ekonomik refahının sağlanmasıdır. Bununla ilgili olarak mesela, yüksek teknoloji üretiminde verilecek destekler, Türkiye'nin mal ve hizmetlerinin uluslararası alanda rekabet edebilir hale getirilmesi, orta direğin güçlendirilmesi. Özellikle genç girişimcilerin devlet tarafından desteklenmesi gibi çok sayıda paketin içerisinde unsurlar olacak. Bu anlamda tabiri caizse, ben şöyle özetliyorum, belki reform paketinin içerisinde öyle yer almayacak ama geçtiğimiz 13 yılda makro ekonomik dengeler sağlandı, şimdi bu süreçte mikro başarıları Türkiye ortaya koyacak. Bu anlamda bir üretim devrini gerçekleştirecek reformları yarın Başbakan açıklamış olacak."
Üçüncü alanın ise toplumsal bütünleşmenin sağlanması olduğunu ifade eden Kurtulmuş, "Bu anlamda toplumun farklı kesimlerinin hepsinin hak ve özgürlüklerini genişletecek adımların atılmasıdır. Örneğin, Alevi yurttaşlarımızın talep etmiş olduğu hakların yerine getirilmesine dair cemevleri ve irfan merkezlerinin statüye kavuşturulmasıyla ilgili çabalarımız ve çalışmalarımız olacak" dedi.
"Anayasal reforma ihtiyaç var"
Bütün bunları "100 gün, 6 ay ve ondan sonraki süreçte yapılacaklar" olarak üç adımlı bir perspektifle ortaya koyacaklarına işaret eden Kurtulmuş, bunların bir kısmının ise anayasal değişiklikler gerektirdiğini bildirdi.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, şunları kaydetti:
"Ne yazık ki anayasayı tek başına değiştirecek bir gücümüz yok. Hatta 330'u bularak tek başımıza kamuoyunu referanduma götürebilecek bir gücümüz de yok. Dolayısıyla, anayasa değişikliği gerektiren konuları son derece geniş bir perspektifle bütün siyasi partilerin, üniversitelerin, kanaat önderlerinin, sivil toplumun da işin içerisine gireceği şekilde anayasa çalışmaları bu sürecin itici unsuru olacaktır. Çünkü bizim topluma vaadimiz yeni bir anayasa yapılmasıdır, yazılması değil, bunun altını çizerek söylüyorum, şimdiye kadar Türkiye hep anayasa yazmıştır, anayasanın yapılmasıdır. Milletin farklı kesimlerinin kabul edeceği, herkesin temsil edileceği bir anayasal reforma ihtiyaç var. Bunları belki uzun vadede ele alacağız ama hemen uygulamada düzeltilebilecek hususlar var. Bunlar kısa bir süre içerisinde olacak. Yasa değişikliği ya da yönetmelik değişikliği gerektiren hususlar olabilir. Bunları da yapabilecek gücümüz var, planlamayla yapacağız."
Kurtulmuş, 4 yılı çok verimli şekilde geçirerek, vakit kaybetmeden yollarına devam edeceklerini belirtti.
"Meclis iç tüzüğü mevcut haliyle çalışmaları tıkıyor"
Reformların arasında Meclis iç tüzüğünü hayati olarak gördüklerine, tüzüğün mevcut haliyle Meclis'teki çalışmaları tıkadığına dikkati çeken Kurtulmuş, "Biz istiyoruz ki kim ne söyleyecekse çok açık şekilde söylesin. Muhalefete o anlamda iktidarı bir yerde kontrol etme, denetleme imkanı her halükarda çok geniş bir şekilde verilsin. Ama sonuçta yasama faaliyetlerini hızlandıracak, karar mekanizmalarını hızlandıracak bir iç tüzüğümüz olsun. Bunun çeşitli örnekleri var ülkelerde, bunların üzerinde çalışıyoruz. İnşallah iç tüzüğü de diğer partilerin katılımıyla demokratik bir iç tüzük olarak geçirmek öncelikli hedeflerimizden biri" diye konuştu.
Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, reformların ekonomi, siyaset, hukuk, toplumsal bütünleşme tarafının bulunduğunu, bunların hepsinin koordinasyon gerektirdiğini vurguladı.
Eylem planının ortaya konulduğunu, planla ilgili bazı konularda birden fazla bakanlığın işin içerisinde olması gerektiğine vurgu yapan Kurtulmuş, "Hem bakanlıklar arasındaki hem kamu kurum ve kuruluşları arasındaki koordinasyonun sağlanması ve bunların bir takvim içerisinde takip edilmesi başlı başına bir iştir. Onun için Sayın Elvan bu işten sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak bu görevi titizlikle yerine getirecektir" değerlendirmesinde bulundu.
(Sürecek)
Son Dakika › Yerel › Kurtulmuş Aa Editör Masası'na Konuk Oldu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?