Kuru Meyveye "Nazar" Değdi - Son Dakika
Yerel

Kuru Meyveye "Nazar" Değdi

Geçen yıl 1 milyar dolar sınırını aşan kuru incir, çekirdeksiz kuru üzüm ve kuru kayısıda ihracat, bu sezon iklim koşullarının yol açtığı rekolte düşüklüğü nedeniyle sıkıntılı geçiyor Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Alharal: "İhracat miktarının düşmesine rağmen fiyatların artması.

06.10.2014 12:03

Türkiye'nin tarımsal ihracat ürünleri arasında önemli paya sahip kuru meyve ürünleri, bu sezon iklimsel koşullardan olumsuz etkilendi. Rekoltenin düşük olması ihracatta miktar bazında gerilemeye yol açtı ancak fiyatların iki katına varan oranda artması nedeniyle döviz gelirinin 1 milyar dolar sınırının altına inmesi beklenmiyor.

AA muhabirinin Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçı Birlikleri verilerinden derlediği bilgilere göre geçen yıl 112 bin tonla 340 milyon dolar ihracatın yapıldığı kuru kayısıda, bu sezon ağaçların dondan olumsuz etkilenmesi nedeniyle geçen yılın ancak yüzde 20'si kadar ürün üretilebildi.

Ürün olmaması nedeniyle, ihracat sezonunun başladığı 1 Ağustos'tan bu yana yapılan ihracat, geçen yıl yapılanın yarısına dahi ulaşamadı. Ürünün az olması ortalama ihracat fiyatını ise 3 dolardan 9 dolara yükseltti.

Kuru incirde ise ürünün dalda kurumasını sağlayan rüzgarların yeteri kadar esmemesi ve nemli hava nedeniyle rekoltede yüzde 30 oranında gerileme yaşanması bekleniyor. 15 Ekim'de başlayacak ihracat sezonu öncesi toplanan mevcut ürünlerin de kalite sorununun olması fiyatları tırmanışa geçirdi. Geçen yıl kilogramı ortalama 4 dolardan ihraç edilen incirin fiyatı henüz yükleme yapılmadan 7 doları geçti. Bu üründe geçen 76 bin 400 ton ihracatla 251 milyon dolar gelir elde edilmişti.

Rekolte konusunda bereketli bir sezon yaşayan çekirdeksiz kuru üzümde ise fiyatlar geçen yıla göre önemli ölçüde geriledi.  Üretimin bu yıl 300 bin tonun üzerine çıkması nedeniyle geçen yıl kilogramı 2,5 dolardan ihraç edilen çekirdeksiz kuru üzüm, bu yıl ortalama 1,8 dolar üzerinden satılabiliyor.

İhracat sezonunun başladığı 1 Ağustos'tan bu yana yapılan 29 bin tonluk ihracat geçen yılın üzerinde olmasına rağmen fiyatın düşük olması nedeniyle döviz geliri geriledi.

Çin ve ABD geleceğin pazarları

Sezonla ilgili değerlendirmede bulunan Ege Kuru Meyve İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Eli Alharal, kayısı ve incirde yaşanan rekolte kaybı nedeniyle fiyatların hızla tırmanışa geçtiğini, Avrupa başta olmak üzere ABD ve Uzakdoğu'daki alıcıların alım miktarlarını düşünmeye başladığını belirtti.

Kuru meyve ürünlerinin en fazla Noel için hazırlanan karışık kuru meyve paketlerinde değerlendirildiğini ifade eden Alharal, "Farklı kuru meyve ürünlerinin kullanıldığı bu paketlerin en gözde ürünleri olan kuru incir ve kuru kayısının bu yıl daha az kullanılacağını tahmin ediyoruz. İhracat miktarının düşmesine rağmen fiyatlarının artması nedeniyle milyar dolar sınırını yine aşacağımızı düşünüyoruz" dedi

Kuru meyvede son yıllarda geleneksel pazar olan Avrupa'nın yanında Çin, Japonya gibi Uzakdoğu ülkeleriyle ABD'nin alımında ciddi artışlar görüldüğüne dikkati çeken Alharal, "Özellikle Çin, kısa sürede en fazla ihracat yapılan ülkeler arasına girdi. Bu yıl fiyatların yüksek olması nedeniyle bu pazarda biraz zorlanabiliriz ancak bu pazarın artık bir dengeye oturduğunu söyleyebiliriz Diğer önemli pazar ise ABD. Kendi üretiminin üzerinde tüketmeye başlayan ABD'den gelen talep hızla artıyor. Dünyadan gelen taleplere yetişebilmek için yeni bahçeler oluşturuluyor" diye konuştu. - İzmir

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Kuru Meyveye 'Nazar' Değdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement