Madde Bağımlılığı ile Milli Mücadele Çalıştayı" - Son Dakika
Yerel

Madde Bağımlılığı ile Milli Mücadele Çalıştayı"

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, madde bağımlılığıyla mücadelede en güçlü silahın spor olduğuna dikkati çekerek "Tesislerimizde 2014'te 1 milyon 211 bin 728 çocuk ve gencimiz ilk kez sporla tanıştı.

27.02.2015 18:36

Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Metin Yılmaz, madde bağımlılığıyla mücadelede en güçlü silahın spor olduğuna dikkati çekerek "Tesislerimizde 2014'te 1 milyon 211 bin 728 çocuk ve gencimiz ilk kez sporla tanıştı. 2015 hedefimiz ise 1,5 milyonun üzerine çıkmaktır" dedi.

Yılmaz, Yüreğir Belediyesi tarafından uyuşturucuyla mücadele kapsamında bir otelde düzenlenen "Madde Bağımlılığı ile Milli Mücadele Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin genç bir nüfusa sahip olduğunu ve bunun arttığını ancak gençlerin madde bağımlılığına karşı korunması konusunda kendilerinin mesuliyetlerinin bir o kadar yükseldiğini söyledi.

Madde bağımlılığını "bulaşıcı bir hastalık gibidir" diye tarif eden Yılmaz, "Dünya üzerinde maalesef her geçen gün artan madde bağımlılığı, yalnızca madde kullanan bireyi değil ailesini, toplumu ve tüm insanlığı etkiler hale gelmiştir. Sorun çok derin, acı ve yakıcıdır" diye konuştu.

Bu çerçevede yürütülen projelere öncelik verdiklerini, bugüne kadar yaklaşık 15 milyon lirayı uyuşturucuyla mücadele kapsamındaki projelere ayırdıklarını vurgulayan Yılmaz, "Ayrıca, bağımlılıkla mücadele, sadece madde bağımlılığıyla sınırlı tutulmamış teknoloji bağımlılığı konusu da gündeme alınmıştır" dedi.

Gençlik merkezleri başta olmak üzere yapılan çalışmalar ve hedefleri hakkında da bilgi veren Yılmaz, "Madde bağımlılığıyla mücadelede en güçlü silahımızın spor olduğunun farkındayız. Tesislerimizde 2014'te 1 milyon 211 bin 728 çocuk ve gencimiz ilk kez sporla tanıştı. 2015 hedefimiz ise 1,5 milyonun üzerine çıkmaktır" diye konuştu.

"Uyuşturucu bağımlılığı yıldırım düşmesine benzer"

TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Necdet Ünüvar ise uyuşturucu bağımlılığının, bağımlılıklar arasında en tehlikeli ve en korkutucu tür olduğunu belirtti. İnsanların bağlandığı bazı şeylerin kendilerine zarar verdiğini anlatan Ünüvar, şöyle konuştu:

"Bağımlılık teknoloji, sigara, alkol, alışveriş tutkusu olabilir ama bunların içinde en tehlikelisi ve korkutucu olan uyuşturucudur. Uyuşturucu bağımlılığı yıldırım düşmesine benzer. Yıldırım düşüyor 'Oh be bizim eve düşmedi' diyoruz ama o eve düştüğü zaman gerçekten o evi perişan ediyor. Uyuşturucuyla mücadele sadece devletin yaptığı çalışmalarla değil, toplumun her kesiminin mücadele etmesiyle başarılı olur. Toplumsal bir mücadeleyle başarıya ulaşır."

Hükümetin 6 aydır uyuşturucu acil eylem planı üzerinde çalıştığını, çalışmalar kapsamında kısa, orta ve uzun hedefler belirlendiğini anlatan Ünüvar, kısa vadeli hedefler kapsamında  yapılması gereken her şeyin yapıldığını vurguladı.

"Bir çocuk kurtulsa bizim için kar"

Türkiye Futbol Direktörü Fatih Terim de bu kadar etkili olacağını düşünmediği çalıştaya herkesin sahip çıktığını dile getirdi.

Bundan sonra da bu projeye sahip çıkmaya devam edeceğini aktaran Terim, "Ülkemizde birçok sorun var ama bir taraftan tutmamız gerekiyor. Sosyal sorumluluğumuz olarak tutmamız gerekiyor. Bu da onların en önemlilerinden bir tanesi çünkü bu direkt gençleri ilgilendiren, çocuklarımızı ilgilendiren, geleceğimizi ilgilendiren bir sorun. Öyleyse hepimiz bir tarafından tutmalıyız" diye konuştu.

Terim, şunları kaydetti:

"Yüreğir Belediye Başkanımız Mahmut Çelikcan'a çok teşekkür ediyorum. Gençlik ve Spor Bakanımız da az önce beni ve Hülya Koçyiğit'i aradı. Ona da söyledim, bundan sonra bu projelerin her türlüsünde, nerede olursak olalım bulunmak istiyorum. Çünkü, bu evlatlar hepimizin olabilir. Biraz empati yapmamız lazım, 'bize olsa ne yapardık?' diye. Bu yüzden de bir ülke vatandaşı olarak bulunduğum konum ne olursa olsun destek vermek en büyük görevim diye düşünüyorum. Bu projenin Adana'dan başlaması ayrı bir sevindirici olay. Alfabetik sıraya göre, numaratör olarak bakacak olursak 01 ile başlıyoruz. İnşallah 2, 3, 4 diye gider bundan sonra. Adanalı olarak emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Herkes taşın altına elini sokmalıdır. Bir tane çocuk kurtarsak, 'bizim için kar' diyerek harekete geçip önemli bir sayıya ulaşmak, çocukları illetten kurtarmak için hepimiz var gücümüzle çalışmalıyız."

"Hiç kimse benim başıma gelmez' diyemez"

Sanatçı Hülya Koçyiğit de uyuşturucu bağımlısı bir tek genci bile kurtarabilmek için Türkiye'nin her tarafına gidebileceğini söyledi. Uyuşturucunun aileleri yakan büyük bir sorun olduğunu, bu nedenle ebeveynlerin evlatlarını yetiştirirken çok dikkatli olmaları gerektiğini ifade eden Koçyiğit, sözlerini şöyle tamamladı:

"Hiç kimse benim başıma gelmez' diyemez. Hiçbirimiz emin olamayız. O nedenle farkında olmalıyız. Evlatlarımızı yetiştirirken bir çiçeği sular gibi onları hayata hazırlamalıyız. Birçok gencimiz sahte mutluluk arayışıyla hiç ummadığımız anda uçurumun dibine gidebiliyor. Ben bu etkinliğe emek veren herkese bir anne olarak, bir sanatçı olarak teşekkür ediyorum."

Madde bağımlılığıyla mücadelede seçilen 50 "akil" gencin görev alacağı projenin tanıtıldığı programda Büyükşehir Belediye Başkanı Hüseyin Sözlü, Yüreğir Belediye Başkanı Mahmut Çelikcan, Üsküdar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sevil Atasoy ve Prof. Dr. Mansur Beyazyürek de konuşma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Madde Bağımlılığı ile Milli Mücadele Çalıştayı' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement