Manisa Tso Başkanı Bülent Koşmaz Gündemi Değerlendirdi - Son Dakika
Yerel

Manisa Tso Başkanı Bülent Koşmaz Gündemi Değerlendirdi

Manisa Tso Başkanı Bülent Koşmaz Gündemi Değerlendirdi

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

26.09.2012 22:11

Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Eylül ayı olağan Meclis Toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantıda Ağustos ayı faaliyet raporu görüşülürken Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Koşmaz söz aldı. Koşmaz, Avrupa'daki ekonomik krizden bahsetti. Krizin hala aşılamadığını dile getiren Koşmaz, "Burada çok büyük belirsizlikler var. Geçtiğimiz hafta AB'nin genişlemeden sorumlu eski komisyon üyesi Günter Verheugen'in bir sunumunu izledim. Verheugen'in söylediği gibi krizin bu kadar büyüyeceği AB ülkeleri tarafından tahmin edilemiyordu. AB ülkeleri adeta çaresizlik içerisinde diyordu. AB kuruluş sözleşmesinde bir ülke başka bir ülkeyi finanse edemez kuralına uyarak da ülkeler bir başka ülkeye yardım yapamıyorlar. AB'de iki önemli ülke var. Biri Almanya diğeri de Fransa. Almanya bu maddeye dayanarak uzun süredir direnmeye devam ediyor. Avrupa istikrar mekanizmasına Almanya ancak kendi yüksek mahkemesinin onayı ile katılabilme izni aldı. Fakat işler yine de oldukça zor görünüyor. Çünkü yapısal açıklar olmaması lazım. Bu ciddi bir soru olarak ortada duruyor. Bugün durum biraz daha eskiye göre iyi görünüyor." dedi.

"FAİZ DÜZENLEMESİ YETERLİ DEĞİL"

Türkiye'nin ekonomik durumu ile ilgili de değerlendirme yapan Koşmaz, "İlk 9 ayda ekonomik büyümenin yüzde 3 civarında olacağı artık netleşti. Burada bazı harcamaların da TOKİ ve benzeri bazı kurumlarda kontrolsüz olarak arttığı dikkat çekiyor. Diğer taraftan merkez bankası faizleri aşağıya çekmeye çalışıyor. Bunun sonucunda da kredi faizlerinin daha aşağıya inmesi, bunun sonucunda da piyasa da biraz rahatlama olması gibi bir düşünce var. Fakat ekonomik büyüme için faiz üzerindeki ufak düzenlemelerin de yeterli olmadığını söyleyebiliriz. 2013'te petrol fiyatları yüksek seyretmeye devam ederse büyüme yüzde 4'ün altında olacaktır. Bu görünen bir gerçek. Ekonomi ve maliye yöneticileri bunu bu şekilde öngörüyorlar." dedi.

"CİDDİ İSTİHBARAT SIKINTISI SÖYLENİYOR"

Terör konusunda da değerlendirmede bulunan Koşmaz, "PKK saldırılarında artış var. Bunun sebepleri üzerinde durulduğunda bazı noktalar dikkat çekiyor. Terör örgütü politik kurumlarla yapılan görüşmelerden ümidini kesmiş olabilir. Bunun sonucunda da bu tip olaylara başvurmuş olabilir. Ayrıca örgüt içinde de yönetim krizi var. Yaklaşık 470 gündür örgüt ile Abdullah Öcalan arasında hiçbir görüşme olmuyor. Bu da dikkat çekici bir durum. Bir diğer dikkat edilmesi gereken konu, PKK'nın yerel seçimlerinde bölgede etkinliğini arttırma amacıyla bugünden bu olayları uyguluyor olabilir. Bir başka dikkat edilmesi gereken konu ise, Vali göreve davet etmeden asker olaya müdahale edemiyor. Ama bu güvenliği sağlamak sadece jandarma ve polisle mümkün görünmüyor. Ayrıca ciddi bir istihbarat sıkıntısı olduğu söyleniyor." dedi.

Suriye konusunda da değerlendirmede bulunan Koşmaz, "Terör kadar başımız ağrıtacak konulardan bir tanesi de bu. Suriye'de durumun 5-10 yıl değişmeyeceği tahminlerinde bulunuyor. Askeri müdahale olursa da 600 bin askere ihtiyaç duyulacağı değerlendirmesi var. Suriye ile 900 kilometrelik bir güvensiz sınırımız var. Irak'ta da problem var. İran ile de sorun var. Bunlar bir araya getirdiğimiz zaman toplamda bin 800 kilometrelik bir güvensiz sınırımız var. Bu önümüzdeki dönemde tehlikenin dünden daha büyük olduğunu gösteriyor. Bu PKK için bir avantaj. Son olarak müzakere sürmeli. Fakat seçim öncesi hükümet böyle bir riski alabilir mi? Hiç kimse böyle bir riski seçim öncesi almak istemez." diye konuştu.

Toplantının dilek ve temenniler bölümünde ise Meclis Üyesi Cüneyt Öğreten, diğer bir meclis üyesi İhsan Övünç'ten özür diledi. Öğreten, "İki toplantı öncesi ihsan kardeşim ile ilgili bir sorunumuz olmuştu. Ondan sonraki toplantılara gelememiştim. Yazılı bir özür dilemiştim ama İhsan kardeşimden özür dilememiştim. Hakkını helal etsin. O anda işlerimizin sıkıntılı oluşu, havanın değişik oluşundan dolayı biraz sert yaptık. Hakkını helal etsin. Aynı zamanda meclisten de tekrar özür diliyorum" dedi.

Mayıs Ayı Meclis Toplantısı'nda konuşan İhsan Övünç'ün konuşmalarına tepki gösteren Cüneyt Öğreten Övünç'ün üzerine yürümüştü.

Toplantının sonunda ise Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Gaziantep'te meydana gelen terör saldırısı sonrası 16 sivil toplum örgütünün ortak olarak yaptığı çalışmaların yer aldığı slayt gösterisi izlendi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Manisa Tso Başkanı Bülent Koşmaz Gündemi Değerlendirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement