Ölümlü Kazaların Yüzde 30-40'ı Araçların Savrulmasından Kaynaklanıyor" - Son Dakika
Yerel

Ölümlü Kazaların Yüzde 30-40'ı Araçların Savrulmasından Kaynaklanıyor"

Ölümlü Kazaların Yüzde 30-40\'ı Araçların Savrulmasından Kaynaklanıyor"

AKÜ Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Bayrakçeken: "Yapılan araştırmalara göre, ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 30 40'ı, aracın savrulması nedeniyle meydana gelmektedir" "80 kilometrelik hızla yapılacak bir çarpışmada emniyet kemeri kullanmayanların, bir binanın 10'uncu katından düşme şokuyla aynı şoku yaşaması kaçınılmazdır" "Yapılan deneyler göstermiştir ki 7 kilometre hızdan daha az hızda yapılan kazalarda yolcu, kolları ve ayaklarıyla vücut hareketlerini kontrol edebilir.

12.03.2014 12:09

CANAN TÜKELAY - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Bayrakçeken, ölümle sonuçlanan trafik kazalarının yüzde 30-40'ının, araçların savrulmasından kaynaklandığını söyledi.

Bayrakçeken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sürücülerin, hız artışı sonucu karşıdan gelen taşıtların hızlarını gerçeğin altında, uzaklarını ise gerçeğin üzerinde tahmin ettiğini anlattı.

Bu duruma bir örnek veren Bayrakçeken, hızı saatte 32 kilometre olan araçların çarptığı yayaların ölüm oranının yüzde 5, hızı 64 kilometre olanların çarptığı kişilerin ölüm oranının ise yüzde 85 olduğunu dile getirdi.

Bayrakçeken, 50 kilometrelik hızla meydana gelen çarpışmada, 25 kilogramlık bir çocuğun ağırlığının 1 tona kadar çıkabildiği uyarısında bulunarak, şöyle devam etti:

"40 kilometre hızla giden bir araçta çarpışma anında 5,5 kilogram ağırlığındaki bir bebek, kollarımıza 110 kilogramlık kuvvet uygular. 80 kilometrelik hızla yapılacak bir çarpışmada emniyet kemeri kullanmayanların, bir binanın 10'uncu katından düşme şokuyla aynı şoku yaşaması kaçınılmazdır. Yapılan deneyler göstermiştir ki 7 kilometre hızdan daha az hızda yapılan kazalarda yolcu, kolları ve ayaklarıyla vücut hareketlerini kontrol edebilir. Daha yüksek hızlarda ise yolcunun başı veya vücudunun, taşıtın ön tarafına çarpma riski artar."

"Ölümler en çok yandan çarpma sonrası görülmektedir"

Aktif güvenliğin, kaza oluşumunu önlemeye yönelik ABS gibi sistemler olduğu bilgisini veren Bayrakçeken, pasif güvenlik sistemlerini de kaza kaçınılmazsa sürücü, yolcu ve eşyaların en az zararla kurtarılmasına dönük sistemler (hava yastığı, emniyet kemeri gibi) diye niteledi.

Hiçbir taşıtın güvenlik sistemi, fizik kanunlarını değiştiremeyeceği için kurallara uyulması gerektiğine dikkati çeken Bayrakçeken, şunları kaydetti:

"Yapılan araştırmalara göre, ölümle sonuçlanan kazaların yüzde 30-40'ı, aracın savrulması nedeniyle meydana gelmektedir. Araç sürücüsü, aşırı hız nedeniyle virajı alamamakta veya bir tehlike anında direksiyonu sert kırarak araç hakimiyetini kaybetmekte, bunun sonucu olarak şarampole yuvarlanmakta veya bariyerlere çarpmaktadır. Daha kötü senaryolarda ise araç kontrolden çıktıktan sonra karşıdan gelen araca önden veya yandan çarpmaktadır. Ölümler en çok yandan çarpma sonrası görülmektedir. Yaralanma riskleri, hava yastığıyla yüzde 18, emniyet kemeriyle yüzde 42, ikisinin birlikte kullanılması durumunda ise yüzde 46'ya kadar azalmaktadır. Hava yastığı, 30 derecelik etki alanında önden ve çapraz çarpışmalarda görev yapmaktadır. Yandan çarpışmalarda veya dingil boyunca paralel takla atmalarda ve arkadan çarpışmalarda hava yastığı görev yapmamaktadır. Bu durum için ayrı sensör ve hava yastıklarının kullanılması gerekir." - Afyon

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Ölümlü Kazaların Yüzde 30-40'ı Araçların Savrulmasından Kaynaklanıyor' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement