Orman Karıncalarına "Kırmızı Liste"Li Koruma Önerisi - Son Dakika
Yerel

Orman Karıncalarına "Kırmızı Liste"Li Koruma Önerisi

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Türkiye'de sadece Trakya'da yaşayan ve sayıları hızla azalan "Avrupa kırmızı orman karıncaları"nın Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi"ne alınması gerektiğini belirtti.

15.10.2015 11:16

HAKAN ŞAHİN - Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Çamlıtepe, Türkiye'de sadece Trakya'da yaşayan ve sayıları hızla azalan "Avrupa kırmızı orman karıncaları"nın Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğinin (IUCN) "Nesli Tükenme Tehlikesi Altında Olan Türlerin Kırmızı Listesi"ne alınması gerektiğini belirtti.

Çamlıtepe, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Almanya ve Hollanda'da kanunla korunan Avrupa kırmızı orman karıncalarının Türkiye'de de acil olarak koruma altına alınması gerektiğini belirtti.

Avrupa kırmızı orman karıncasının, Türkiye'de sadece Trakya'da yayılım gösteren bir tür olduğunu anlatan Çamlıtepe, yapılan çalışmalara göre bu türün yuvalarının hem Balkanlar'da hem de Avrupa'da hızla yok olduğunu aktardı.

TÜBİTAK destekli proje ile yaptıkları çalışmalarda ilk olarak kırmızı orman karıncalarının yuvalarını tespit ettiklerini ifade eden Çamlıtepe, "Ülkemizde sadece Trakya bölgesinde yaşayan Avrupa kırmızı orman karıncasının 59 yuvasını tespit ettik. Bu, son derece vahim bir durum. Çok kısa süre içinde koruma altına alınmazsa Türkiye'de soyları yok olacak. Birkaç hafta önce Bulgar Bilimler Akademisinde ders verirken konunun Bulgar uzmanlarının da benzer şikayette bulunduklarını gördük" diye konuştu.

-"Bu karıncalar kırmızı listeye alınmalı"

Çamlıtepe, karıncaların dağılım alanlarını belirledikten sonra kırmızı listeye alınması için başvuracaklarını ifade ederek şu bilgileri aktardı:

"Tabii ki bizim amacımız hem karıncaların yuvalarını korumak hem de sayılarının biraz olsun artmasını sağlamak. Bu konuda Orman ve Su İşleri teşkilatı ile de irtibattayız, en kısa sürede bir koruma planının oluşturulması gerekiyor. Bu ay sonunda TÜBİTAK destekli proje verilerimizi Dünya Biyolojik Çeşitlilik Kongresi'nde sözlü bildiri olarak sunacağız. Elimizdeki veriler, Avrupa kırmızı orman karıncasının korunma statüsünün Türkiye için 'CR KRİTİK' yani 'soyu tükenme tehlikesi had safhada' olduğunu göstermektedir. Verileri, en kısa sürede Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliğine sunacağız. Bu karıncalar, kırmızı listeye alınmalı"

-"Ormanın sağlık melekleri"

Bu karınca türünün sayısının azalmasının meşe ormanlarını da tehlikeye soktuğunu bildiren Çamlıtepe, "Kırmızı orman karıncaları ormanın 'sağlık melekleri' olarak bilinir çünkü zararlı böcekleri yerler. Bu şekilde bir koruma ile özellikle meşe ormanlarında tırtıllara karşı koruma oluştururlar. Avrupa kırmızı orman karıncalarının yuva sayıları azaldığı için, günümüzde Trakya'da meşe ormanlarında büyük bir tahribat vardır" diye konuştu.

Prof. Dr. Çamlıtepe, karıncaların yuvalarını koruyarak sayılarını artırmayı amaçladıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Orman Karıncalarına 'Kırmızı Liste'Li Koruma Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement