Ülke genelindeki sağlık hizmetleri alanında fark edilir bir şekilde iyileştirmeler yaşanırken, bu durum Şanlıurfa için pek fazla söz konusu değil. Özellikle hızla artan çocuk sayısı karşısında yetersiz kalan hastane ve doktorsuzluk başta lösemi ve talasemi hastası çocukların şehirlerarası çile çekmesine sebep oluyor. Kentin en talihsiz hastaları olan yaklaşık 200 lösemi ve 100 civarında talasemi hastası çocuktan çoğu tedavilerini devam ettirmek amacıyla ya Gaziantep'e yada Ankara'ya sevk ediliyor. Son günlerde ise bu kadar sıkıntıya bir de refakatçilerinin yol paralarını alamama sorunu eklendi. Hasta yakınlarından Enes Bakırcı, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) kendilerine yaşattığı sıkıntıyı anlatırken, mağduriyet yaşadığını kaydeden başka bir hasta babası Mehmet Özdemir, 60 gündür evraklarını teslim etmesine rağmen hala yol parasını alamadığını belirtti. Çocuğunun tedavisi için hafta bir Gaziantep'e gitmek zorunda olduğunu ifade eden Ali Kılıç ise, maddi durumunun yetersiz olmasına rağmen SGK'nın yaşattığı sıkıntı karşısında pes edip kendi imkanları ile gidip gelmeye başladığını söyledi.
BAKIRCI: SGK RESMEN İŞKENCE EDİYOR
Yol paralarının ödenmesiyle ilgili hasta yakınları olarak mağduriyet yaşadıklarını kaydeden Enes Bakırcı, "SGK dışarıya sevk edilen hastaların ve refakatçilerinin yolluklarının ödenmesi meselesinde hasta refakatçilerine resmen işkence ediyor. Hasta yakınları başka bir ile sevk edildikleri zaman hastane dönüşünde sevk formlarını raporlarını ve yolcu biletlerini SGK'ya teslim ettikten sonra gişedeki memur 45 gün sonra herhangi bir Ziraat Bankası şubesinde yolluk parasını alabileceğini söylüyor. Hasta yakını 45 gün sonra Ziraat Bankası'na gider. Bankada 45 dakika sıra bekledikten sonra sıra kendisine gelince bankadaki görevliye SGK yolluk parası alacağını söyler fakat bankadaki memur hala paranın hesaplarına yatırılmadığını belirtir" diye konuştu.
'ÖDEMELER HER AYIN 8 İLE 14'Ü ARASINDA'
SGK'daki memurların ellerinde çok sayıda yollukla ilgili başvuruların olduğunu ve bu yüzden sıranın kendilerine gelmediği şeklinde gerekçeler öne sürdüklerini kaydeden Bakırcı, SGK'daki memurların belli aralıklarla kendilerini aramaları gerektiğini, kendilerine söylediğini kaydetti. Bakırcı, "Uzun bir süre bekledikten sonra hastanın refakatçisi tekrar SGK'ya sorar, SGK'daki görevli memur parasının yatırıldığını söyler. Hasta yakını yine Ziraat Bankası'nın yolunu tutar. Bankada sıra bekledikten sonra sıra kendisine gelir. Hasta yakını 'yolluk parası için geldiğini' söyler. Bankadaki memur bu seferde SGK'yla olan anlaşmayı hatırlatır ve ödemelerin her ayın 8 ile 14'ü arasında ödendiğini belirtir. Hasta yakını bu sefer de bu tarihlerde gelemediği için ödeme bir ay sonrasına ertelenir" dedi.
'ESKİDEN DÖNDÜĞÜ GÜN VERİLİYORDU'
Yolluk parası almak için 3 ay, hatta 6 ay bekleyen hastalar olduğunu vurgulayan Bakırcı, "Hastalara yapılan bu zulümler ne zaman sona erecek. Bundan 20 yıl evvel SSK yolluk paralarını ödemede hasta sevk olduğu ilden döndüğü gibi hemen yaparken, 20 yıl sonra 3 ay ile 6 ay arası ödeme yapmaktadır. Şimdi teknoloji bu kadar gelişmişken ilimizde 10 milletvekili ve bir bakan bulunurken hastalar kendi hastalığıyla mı uğraşacak yoksa SGK'nın bu vurdumduymaz tavırlarıyla mı uğraşacak? Hani Türkiye gelişiyor, büyüyor, sağlıkta devrim oluyor da nedir bu SGK'nın yaptığı" diye sitem etti.
ÖZDEMİR: 60 GÜNDÜR DAHA YOL PARASINI ALAMADIM
7 yaşındaki lösemi hastası kızını ayda bir Ankara'ya götürdüğünü ve yol paralarıyla ilgili mağduriyet yaşadığını kaydeden Mehmet Özdemir, 60 gündür evraklarını teslim etmesine rağmen yol parasını alamadığını ifade etti. Özdemir "Çocuğum lösemi hastası. Ayda bir Ankara'ya götürmek zorunda kalıyorum. Tabi son üç aydır ayda bir götürüyorum. Daha önceleri yedi ay Ankara'da kaldım doktor olmadığı için, hematolog olmadığı için. Hastanenin durumu yeterli olmadığı için. Şu anda bir doktor var o da yetersiz kalıyor. Çocuk hastanesi de lösemi hastalarına göre bir yer değil. Bu yüzden bizi Ankara'ya sevk ediyorlar. Biz Ankara'ya gidip geldiğimizde devletin bize verdiği bir hak var. Yaklaşık ben 60 gündür evraklarımızı vermişim daha bu yol paralarını almamışım. Her gittiğimde Sosyal Güvenlik Kurumu 'zamanı gelmemiş', 'daha işleme koymamışız' diyor. Bizim maddi durumumuz da yok zaten. Daha önceleri bu yol paralarını bir haftada veriyorlarmış. Şimdi iki ayda bir, üç ayda bir veriyorlar. Eskiden bir hafta, 10 gün içerisinde yolluğunu veriyorlardı. Uçakla da gittiğimiz oluyor, karayoluyla da gittiğimiz oluyor ama genelde karayoluyla gidiyoruz" dedi.
KILIÇ: PARADAN VAZGEÇTİK BAŞKA SIKINTILAR DA YAŞIYORUZ
Esnaf olduğunu ve maddi durumunun yetersiz olduğunu belirten Ali Kılıç da, yol parasıyla ilgili mağduriyet yaşayanlardan. Sadece yol parasıyla ilgili değil başka konularda da sıkıntı yaşadıklarını belirten Kılıç, 6 yaşındaki lösemi hastası oğlunu haftada bir Gaziantep'e götürdüğünü söyledi. Şehir dışına çocuğunu tedaviye götürmek için bir gün önceden sevk aldıklarını kaydeden Kılıç, "Yol parası için bize 15 gün sonra gelin diyorlar. 15 gün sonra gidiyorsunuz, bakıyorsunuz hesaba para yatırılmamış. Tekrar bir 15 gün daha diyorlar. Böylece bizi sallıyorlar. Baktım bizi çok yoruyorlar artık bundan vazgeçtim. Bu yüzden ben kendi imkânlarımla gidiyorum. Devletin vereceği üç beş kuruş lazım değil. Bu yol paralarının dışında ilaç sıkıntısı, doktor sıkıntısı da yaşıyoruz" diye konuştu.
SGK'NIN GEREKÇESİ 'PERSONEL YETERSİZ'
Telefonla ulaştığımız Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa İl Müdürlüğü yetkilileri ise yol paralarıyla ilgili olarak bu paraların 60 günlük bir sürede ödendiğini, bu sürenin personel yetersizliğinden dolayı bazen uzayabileceğini beyan etti. Aynı yetkililer Ziraat Bankası'yla yapılan yol paralarının ödenmesinin her ayın 8'i ile 14'ü arasındaki düzenlemenin şuanda kaldırıldığını da ifade etti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)
Son Dakika › Yerel › (ÖZEL HABER) - Hastalık Allah'tan, Yol Çilesi SGK'dan! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?