Sağlık Şakaya Gelmez - Son Dakika
Yerel

Sağlık Şakaya Gelmez

Sağlık Şakaya Gelmez

Nöroşirurji Beyin Cerrahı Opr.Dr.Naki Keleş, bel kırığında "yürüyemez, ayağa kalkamaz" denilen vakalarda muhakkak alanında uzmanlaşmış doktor tarafından hasta muayene edilmesi gerektiğini söyledi.

06.03.2012 15:30

Nöroşirurji Beyin Cerrahı Opr. Dr. Naki Keleş, bel kırığında "yürüyemez, ayağa kalkamaz" denilen vakalarda muhakkak alanında uzmanlaşmış doktor tarafından hasta muayene edilmesi gerektiğini söyledi.

Sağlık konusunun hiç bir zaman şakaya gelmediğini dile getiren Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Nöroşirurji Beyin Cerrahı Opr. Dr. Naki Keleş, "Özellikle sıkça rastladığımız bel kırığı vakalarında işinde uzman kişiler tarafından muayene edilmesi gerekiyor. Halk arasında 'kırıkçı çıkıkçı' diye tabir edilen kimselere gidilmemesi konusunda halkımız uyarıyoruz. Hastaya 'sen bir daha yürüyemezsin, hayatını böyle sürdüreceksin' sözünü kullanan bu kişilerin bilgisiz ve halkı yanlış yönlendiren kişilerdir. Hastalarımızın mutlaka bir uzman gözüyle değerlendirilmesi gerekiyor" dedi.

Bel kırığı hakkında bilgi veren Opr. Dr. Naki Keleş, "İskeletin temel direğini teşkil eden omurga dediğimiz bel kemiği, halka şeklindeki birçok kemiklerin üst üste gelmesinden hasıl olmuş bir teşekküldür. Bunun boru şeklindeki boşluğu içinde, sinir sisteminin en önemli parçası olan, omurilik bulunur. Omurganın boyun, sırt veya bel kısmı üzerine düşmesi, vurulmalar neticesi olarak, belkemiği kırıkları ortaya çıkar. Yüksek yerlerden şiddetli düşmeler, çeşitli trafik kazaları bu neticevi verirler. Belkemiğinde şiddetli ağrı bu kemikte tam veya kısmi şekil bozukluğu omuriliğin tazyik ve yaralanmasından ileri gelen ve kırık bölgenin aşağı kısımlarında hasıl olan felçler, bacaklarda başlayan karıncalanma ve uyuşmalar, küçük ve büyük abdesti tutamamak gibi haller, belkemiği kırıklarının en çok görülen belirtileridir. Kazaya uğrayanın bel kemiği kırılmış ve yere düşmüşse yerden kolaylıkla kalkamaz. Kırığın yerini ve mahiyetini ancak röntgen muayeneleri belli eder. Halkalardan bir tanesinin bile ezilip kırılması bütün bu sıkıntılara sebep olabilir" diye konuştu.

Felç hasıl olmuşsa, omuriliği sıkıştıran kemiği kaldırmak için ameliyat yapılması gerektiğini söyleyen Opr. Dr. Naki Keleş, şöyle konuştu: "İyileşme şansı omuriliğin yaralanma derecesine bağlıdır. Bu yaralanma fazla ise tam veya kısmı felçler, bütün ömür boyunca devam edebilir. Hasar bırakırlar. Tedavisi uzun müddet devam eden böyle hastalar küçük veya büyük apteslerini tutamaz, altlarına bırakırlar. Hastanemizde bel kırığı vakalarına sıkça rastlıyoruz. Bu tür kırıkları başarılı operasyonlarla tedavi ediyoruz. Bir daha yürüyemezsin denilen birçok hastayı tedavi ederek ameliyat sonrası yürür bir şekilde taburcu edip, günlük yaşantısına dönebiliyorlar. Sağlık alanın da Samsun'da çok gelişmiş teknolojiden yararlanıyoruz. Bu tür vakalarda muhakkak bir doktora başvurun. Vücudumuzun temel direği olan omurga dediğimiz bel kemiği ihmale gelmez bunu sakın unutmayın." - SAMSUN

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Sağlık Şakaya Gelmez - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement