İkizce ilçesinde çiftçilik yapan Hayati Çalık, mısır ve pirinç gibi ürünlerini sakladığı evinin yanındaki serenderi, biriktirdiği yaklaşık 5 bin kitapla adeta "kültür ambarı"na dönüştürdü.
İkizce ilçesi Düzpelit mahallesindeki yaşayan Çalık, AA muhabirine, okuma alışkanlığını kendisine babasının kazandırdığını ve okumayı çok sevdiğini anlattı.
Eskiden ektikleri mısırları ve aldıkları pirinçleri sakladıkları serenderin, üretim yapmaması nedeniyle boş kaldığını anlatan Çalık, "Ambarı kitapla doldurmak istedik. Kendi kitaplarımız vardı, eşimizin dostumuzun bağışları oldu. Sosyal paylaşım sitelerinden de bizi takip ederek kitaplar gönderdiler, halen daha kitaplar geliyor. Bu şekilde bir 'kültür ambarı' oluştu" dedi.
5 bin kitap biriktirdi
Çalık, ambarı kütüphaneye dönüştürme fikrinin bir yıl önce başladığını ifade ederek, şöyle konuştu:
"Buranın tamamını kendi emeğimle yaptım ve yaklaşık 5 bin civarında kitabım var. Burası bir halk kütüphanesidir. Burada bilim, sanat, aile, sağlık, ekonomi, siyasi, dini, edebiyat, araştırma, yerli ve yabancı romanlar olmak üzere aklınıza gelebilecek her türden kitaplar ve öğrencilerin istifade edebileceği kaynaklar var. Ambarımız kitapla doldu, yan taraftaki okuma odamıza da kitapların bir kısmını taşıdık."
Öğrenciler ilgi gösteriyor
Toplumda okuma alışkanlığının az olduğunu, "kültür ambarı"na da özellikle öğrencilerin ilgi gösterdiğini vurgulayan Çalık, kitabı insanların ayağına getirip onların okumasını amaçladığını kaydetti.
Serenderine gelenlere okuma imkanı sunduklarını dile getiren Çalık, "İsteyenlere ödünç kitaplar da veriyoruz. Bilgisayar kayıtlarını oluşturuyoruz, isimlerini yazıyorlar, burası sürekli açık, çıkıp kitaplarını alıyorlar, okuduktan sonra tekrar getiriyorlar. Gençlerin öğrenmek için okuması lazım, bugün gençler internet ortamında bilgi almak istiyor. Ancak kitabın kokusunu alarak o bilgiyi almak farklı bir şey" ifadesini kullandı.
Ziyaretçiler memnun
Kütüphaneyi ziyaret eden Ordu Üniversitesi İkizce Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Tuğba Kontaş, "kültür ambarı"nı ilk duyduğunda çok şaşırdığını anlatarak, şunları kaydetti:
"Bunun gerçekten bir felsefesi ve anlamı var. Şu anda bu ambarı böyle doldurmak çok güzel, en azından fikri açlığımızı doyurabiliriz. Ancak okuma alışkanlığı toplumumuzda yok. İnsanlar buraya gelip, kitap almadan gezip gidiyorlar. Ancak biz bunu öğrencilerimizle aşmaya çalışıyoruz ve öğrencilerimiz geldiklerinde kitap alıyor."
Kontaş, birçok öğrencinin buradan kitap alarak okuduktan sonra geri getirdiğini belirterek, buraya ulaşmak için tek sorunlarının ulaşım olduğunu söyledi.
Ordu Üniversitesi İkizce Meslek Yüksek Okulu öğrencisi Miraç Kaya da ilk defa böyle bir şeyle karşılaştığını dile getirerek, buranın öğrenciler için avantaj olduğunu kaydetti.
Öğrencilerden Mehmet Çelik ise ilk kez 6 ay önce buraya geldiğini anlatarak, emeği geçenlere teşekkür etti.
Son Dakika › Yerel › Serenderi 'Kültür Ambarı'Na Dönüştürdü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?