Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, bir işçiyi bir gün kaçak çalıştırmanın cezasının 3 bin 300 lira olduğunu belirterek, bunun da 7 aylık prime tekabül ettiğini söyledi.
Süngü, "Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki Projesi (KİTUP 2)" kapsamında Adapazarı ilçesindeki bir otelde düzenlenen tanıtım toplantısında yaptığı konuşmada, Trabzon'dan Muğla'ya Gaziantep'ten Edirne'ye kadar birçok yerde program düzenlediklerini anlattı.
Yerel dinamikleri harekete geçirmek istediklerini, bunun temelinde de basının birinci sırada yer aldığını ifade eden Süngü, kayıt dışı istihdam konusunda herkesin duyarlı olması gerektiğini vurguladı.
Süngü, Anayasa'nın 60. maddesinde herkesin sosyal güvenlik hakkına sahip olduğunun belirtildiğini, devletin bu hakkı sağlayacak teşkilatı kurduğunu aktardı.
Kayıt dışı işçi çalıştıran birinin aynı zamanda devletten de bu parayı kaçırdığına işaret eden Süngü, şunları söyledi:
"SGK'dan pirimi, Gelir İdaresi Başkanlığından da vergiyi kaçırmış oluyor ve o vergiyi kaçırdığı için devletin finansmanını kayıtlı olanlar daha fazla katkıda bulunmak zorunda kalıyor, yani onların yükü yine bize binmiş oluyor. Kayıt dışı çalıştığı için haksız bir şekilde sosyal yardım alabiliyor. Sosyal yardım sistemi de dejenere olmuş oluyor. Hak eden kişi dururken hak etmeyen kişi bu yardımı almış oluyor."
Süngü, kayıt dışı istihdamın iş verenler için de büyük bir risk olduğuna dikkati çekerek, "Yani kaçak çalışır parayı alır cebine koyar, 5 yıl sonra şikayet eder, işveren hem o primin hepsini öder hem de cezasıyla kat kat fazlasıyla öder. Bir işçiyi bir gün kaçak çalıştırmanın cezası 3 bin 300 lira. Bu da 7 aylık prime tekabül ediyor yaklaşık. Geçmişte hata yapmışız 1 yıl kayıt dışı çalıştırdık, bunun cezası 50 bin lira, bu yaklaşık 4-5 kişinin 1 yıllık pirimine tekabül eder. Onun için kayıt dışı işçi çalıştıracak kadar zengin değiliz" sözlerine yer verdi.
"Kayıt dışı istihdamda 18 puanlık düşüş var"
Süngü, 2002 yılında yüzde 52 olan kayıt dışı istihdam oranının yüzde 34'e indiğini ve 18 puanlık bir düşüş olduğunu söyleyerek, 1 puanlık düşüşün karşılığının 1,5 milyar liraya tekabül ettiğini bildirdi.
Kayıt dışı istihdam yüzde 34'ten yüzde 30'a düştüğünde 10 milyar lira gibi bir paranın SGK'nın bütçesine gireceğini vurgulayan Süngü, " SGK'nın devlet teşviki hariç bütçesi 20 milyar dolar. Yani 7-8 puanlık düşüş daha sağladığımızda SGK bu açığı tamamen finanse etmiş olacak. AB ülkelerinde ortalama kayıt dışı istihdam oranı yüzde 15'lerde. Yüzde 34'ü yüzde 15'lere düşürdüğümüzde emeklilere daha fazla para ödemiş olacağız. Sağlık hizmeti kalitesi daha da artabilecektir" dedi.
Son Dakika › Yerel › Sgk Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Süngü Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?