Sırpların gerçekleştirdiği Srebrenitsa katliamı 18.yıldönümünde, Soykırım Anıtı ile Dünya'da bir ilki gerçekleştiren Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın da katılımı ile bir kez daha lanetlendi.
Geçtiğimiz yıl 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'te yaşanan soykırımın unutulmaması ve unutturulmaması için Dünya'da ve Türkiye'de bir ilk olan "Srebrenitsa Anıtı"nın yapımını ve açılışını gerçekleştiren Başkan Ercan Tatı, Srebrenitsa Soykırımının 18. yılında da anıtın başındaydı. Anma töreninde Başkan Tatı'yı İzmir Bosna Sancak Derneği, Selanik Türkleri Buca Yaylacıklılar Derneği, İzmir Balkan Dernekleri Federasyonu, Buca Güçbirliği Derneği, Pir Sultan Abdal Derneği, Kızılay Buca Şubesi, Buca Muhtarlar Derneği, Buca Kent Konseyi, CHP Buca İlçe Başkanı Bektaş Gül ve yöneticiler ile Bosna-Hersek Büyükelçisi Damir Canko yalnız bırakmadı.
Yüzlerce Bucalı ile anıt başında buluşan Tatı, 11 Temmuz 1995'te Bosna Hersek'te yaşanan acının ve 8 bin 372 vatandaşın hayatını kaybetmesine yol açan olayların sesini duyurmak için her yıl 11 Temmuz'da Türkiye'de temsilcisinin sadece Buca'da yer aldığı "Srebrenitsa Soykırım" anıtında yerlerini alacaklarını söyledi. Başkan Tatı, şunları ifade etti:
"İlçemizde, ilimizde, Türkiye'miz de ilkleri başarmaya çalışıyoruz. Dünya'da ilki Srebrenitsa Soykırım Anıtı bizim ilçemizde. Zaman geçiyor ama unutturmuyor. Kadınlarımızın, erkeklerimizin katledildiği ve kurşuna dizildiği günler unutturulmamalı. Şu an bizim kutsal ayımız, kutsal günlerimiz ama düşünüyorum kana bulanan elleri hangi ibadet temizler dünya üzerinde acaba. Sizlerde izliyorsunuz halen daha toplu mezarlar bulunuyor. Toplu mezarlarda oğlunun kemiğini bulan bir annenin yüzünü hiç gördünüz mü? Oğlunun sadece bir kemiğini buldu diye seviniyor maalesef. 11 Temmuz Dünya'da aslında insanlığın öldüğü bir gün. Biz demiyoruz ki intikam alalım ama bu bir gerçektir. Başta NATO olmak üzere tüm ülkelerinin bu durumdan ötürü Bonsak vatandaşlarımıza ağır bir özür borçludur. Geçen senede Anıtımızın açılışında dile getirmiştim. Biz dünyada bir ilki yaptık ve gelin aynı anıtı ya Saraybosna'da ya da Srebrenitsa'da yapalım. Buna destek verecek olan varsa ben buradan Srebrenitsa'ya kadar yürümeye hazırım. Son sözüm affet bizi Srebrenitsa."
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'nın ardından konuşma yapmak için Srebrenitsa Soykırım Anıtı'nın önüne çıkan Bosna-Hersek Büyükelçisi Damir Canko, 2. Dünya savaşından sonra Avrupa'nın en büyük soykırımı olduğuna değindi. Canko, "Srebrenitsa Soykırımı'nın 18. yılını anıyoruz bugün. Bu olay 2. Dünya Savaşı'ndan sonra ki Avrupa'nın en büyük soykırımıdır. 95 yılında Tuzla'ya kadar gelmeyi başardılar ki 11 ile 77 yaş arasında ki erkekler. Tuzla yolunda 8 binin üzerinde hayatını yitirmiştir. Halen 1500 kişi bulunamamış, aranmaktadır. 95 yılındaki soykırımın ardından bir takım toplu mezarlarda gizlenmiştir bu şehitlerimiz. Bu insanlar sadece başka bir dine mensup oldukları için öldürülmüşlerdir. Çünkü müslümandılar. Size öncelikle çok teşekkür etmek istiyorum. Bu etkinliğe gelmişiniz ve katılmış olmanız Bosna Hersek için ve özellikle Srebrenitsa'da ailelerini yitirmiş insanlar için çok şey ifade ediyor. Bu soykırımı işleyen insanlar bildiğiniz gibi mahkemedeler ve umuyoruz, diliyoruz ki bütün bu yaptıklarının karşılarında cezalarını çekecekler" dedi.
Bosna-Hersek Büyükelçisi Damir Canko, anma törenine katılanlara ve Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı'ya anıtın yapılması sebebiyle teşekkür etti. Törenin son bölümünde Bosna-Hersek Büyükelçisi Damir Canko ve Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı, Srebrenitsa Soykırım Anıtı'ndan gökyüzüne beyaz balonlar uçurup, anıt önüne kırmızı karanfil bıraktılar. - İZMİR
Son Dakika › Yerel › Srebrenitsa Katliamı'nın 18.yıldönümü... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?