MEHMET EMİN GÜRBÜZ - Çelik, teflon, seramik ve granit tencere tavaların içinin çizilmesini engellemek için kullanılan ahşap kaşıklara talep artıyor.
Bolu'nun Göynük ilçesinde 59 yıldır kaşıkçılık yapan İbrahim Esentepe (68), AA muhabirine yaptığı açıklamada, çelik, teflon, seramik ve granit tencerelerin çıkmasıyla ahşap kaşıklara ilginin arttığını belirtti.
Esentepe, ahşap oymacılığının çok eski bir sanat olduğunu, köyde hemen hemen herkesin ahşap oymacılıkla uğraştığını ifade ederek, ahşap kaşık imalatına ilkokulda başladığını, yaptığı ürünleri ilçedeki dükkanında sattığını söyledi.
Son 10 yıl içerisinde ahşap kaşığın tekrar revaçta olduğunu belirten Esentepe, "El sanatını bıraktık ve ana mesleğimiz olan ahşap kaşık işine döndük. Ahşap öyle bir duruma geldi ki şu an aranır durumda. Bunun da en büyük etkeni, çelik ve teflon tencerelerin çıkması. Vatandaşlarımız diğer kaşıkların metali çizeceğini düşündüğü için ahşap kullanmayı tercih eder oldu. İnsanlar ahşap kaşık almak için adeta yarış yapıyor" şeklinde konuştu.
"Çocuklarına tahta kaşıkla yedirmek istiyorlar"
İlçedeki hemen her hanenin kendisinden en az 1-2 tane yemek kaşığı aldığını dile getiren Esentepe, şöyle devam etti:
"Ben 11 çeşit kaşık yapıyorum ve isteyen herkese istediği kaşığı hemen verebiliyorum. Turistler geldiğinde satışlarımız çok fazla oluyor. Yerli turist sürekli gelip gittiği için birkaç kaşık alarak ayrılıyor. Yabancılar çok fazla kaşık alıyor, eşine dostuna hediye götürüyor. Yaptığım kaşıkları 1,5 lira ile 10 lira arasında satıyorum. Bunların içerisinde şimşir, kayın olan var. Her çeşit kaşığımız bulunmakta. Yurt dışından da sipariş alıyorum. Bazı aileler arayarak tahta kaşık siparişi veriyor. Özellikle küçük çocuğu olan aileler arıyor. Çocuklarına yemeklerini tahta kaşıkla yedirmek istiyorlar. Sipariş veriyorlar ve ben de buradan onlara kargoyla gönderiyorum."
Esentepe, çocuklarının da ahşap oymacılığına ilgi gösterdiğini, zaman zaman onların da kaşık yaptığını belirtti.
Yurt içinde ve yurt dışında birçok etkinliğe katılarak kaşık yaptığını, bu ürünleri sattığını kaydeden Esentepe, "Ankara, İzmir ve İstanbul'da düzenlenen fuarların yanı sıra Kanada'ya, Amerika'ya, Niagara Şelalesi'nin olduğu yerlere gittim. Burada yine kaşık yaptım ve yaptığım kaşıkları sattım. Şelaleyi izlemeye gelenler beni kaşık yaparken de izledi" diye konuştu.
Son Dakika › Yerel › Tahta Kaşığın Mutfağa Geri Dönüşü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?