Siirt Valiliği ile Aydınlar Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Tarihi Kentler Birliği 4. Bölge Toplantısı, Siirt'te yapıldı.
Kültür Merkezi'nde düzenlenen toplantıda konuşan Vali Ahmet Aydın, 1995 yılından bu yana ülkenin değişik bölgelerinde çeşitli görevlerde bulunduğunu ifade ederek, "Kültürümüze sahip çıkıp kendi imkanlarımızla tarihi varlıklarımızı ve kimliğimize sahip çıkıyoruz. Ancak biraz daha bu varlıkları anlatabilirsek, inanın turizmimizde çok önemli bir pay alırız. Türkiye artık eski Türkiye değil. Her geçen gün gelişen ülkenin sadece turizmiyle değil, siyasi ve ekonomisiyle 10 yıl sonra 'nereden çıktı bu ülke' diye hayrete kapılacaklar" dedi.
2000 yılından bu yana Türkiye'nin farklı illerinde toplantılar yapan Tarihi Kentler Birliği'nin ilk üyesi olduklarını belirten Aydınlar Belediye Başkanı Mesut Menduhoğlu, Aydınlar'ın ilim ve irfan yurdu olduğunu söyledi. Menduhoğlu, "Fen ve din ilimlerinin bir arada öğretilmiş olması Aydınlar'ı farklı kılan en önemli özelliklerden birisidir. 300 yıl önce İsmail Fakirullah ile başlayan süreç ve ardından İbrahim Hakkı ile Sultan Menduh'un dini ilimlerinin yanında fen ilimlerini de öğretmiş olması, beldenin kimliğini oluşturdu. Beldede 3 tane çok önemli tarihi dokuyu restore ettik. Tarihi Kentler Birliği ile kültür envanterimizi oluşturup, tarihi yapıları koruyacağız" diye konuştu.
Tarihi Kentler Birliği'nin ülkenin kimliğini gösterdiğini kaydeden ÇEKÜL Vakfı ve TKB Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ise, sorunların çözümleri, gelecek hedefleri, doğal ve kültürel mirasın korunması gibi konulara vurgu yaptı. Sözen, "Bugün kuruluşunun hemen arkasında Avrupa Tarihi Kentler Birliği'ne, onların teklifiyle onların istekleriyle bizim başvurmamıza ve bizimle beraber olmak istediklerinden dolayı, beraber ve birlikte aldığımız kararlardan, bugün onlarla yaptığımız çalışmalarda, başkan ve sekreter tüm üyelerimizle beraber Avrupa Tarihi Kentler Birliği şu anda, Türkiye Tarihi Kentler Birliği'nin bölgede, ilçede, kentte ve büyük şehirlerdeki değişen ortamı çok dikkatle izlemekte ve tartışmalara girdikleri zamanda Türkiye'nin başka konuların dışında bu yeni değişimin yeni şehir anlayışının kentlere farklı türlü bakışı bir simge haline gelmiştir. Başında biz olduğumuz için söylemiyorum, Çekül Vakfı'nın geliştirmekte olduğu 50 yıllık politikalar, bilimsel çalışmalar, temel başlıklar, Türkiye'nin kaderini değiştirecek noktaya gelmiş bulunmaktadır" şeklinde konuştu.
Siirt Üniversitesi olarak ilin tarih ve kültürüne katkı sağlamak için üzerlerine düşen görev ve sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduğunu kaydeden Siirt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Erman ise, bu değerleri ortaya çıkarmaya ve değer katmaya hazır olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
"Siirt Üniversitesi olarak laboratuvar ve eğitim faaliyetleriyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Yeni kurduğumuz arkeoloji bölümü ile arkeolojik alanında bilimsel araştırma ve geliştirme yaparak Siirt'in tarihine ve kültürüne değer katacağı inancındayız. Siirt'in tarihi ve kültürel zenginliklerini uluslararası bir düzeye çıkarmak için bir sempozyum düzenlemeyi hedefliyoruz. Son derece önemli bir misyon üstlenen Tarihi Kentler Birliği, bu çalışmalarla önemli bir ihtiyacı giderdiği gibi Siirt'in değer ve öneminin sağlanması için de her türlü çalışmaya sonuna kadar destek vereceğimizi bir kez daha ifade ediyorum."
Toplantının geri kalan kısmında Tarihi Kentler Birliği'nin yaptıkları çalışmalar, kentler arası işbirliklerinin kurulmasının önemine dikkat çeken konular anlatıldı. - SİİRT
Son Dakika › Yerel › Tarihi Kentler Birliği 4. Bölge Toplantısı Siirt'te Yapıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?