Tekirdağ Valisi Ali Yerlikaya, Trakya'da bulunan toprakların, akıl, zeka, istişare, maliyetleri minimize edilip, bilimin ve teknolojinin önderliğinde iyi kullanabilirse, güçlü sürdürülebilir karları elde edilebileceğini söyledi.
Yerlikaya, Karaevli Mahallesi'nde düzenlenen Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Tekirdağ'ın 30 Mart 2014 seçimlerinin ardından, Türkiye'nin 30 büyük şehrin nüfus bakımından 23'üncüsü, 81 vilayet içerisinden sanayi büyüklüğü bakımından 10'uncu vilayet olduğunu hatırlattı.
Türkiye'nin ve Trakya'nın tarım açısından, en büyük kentleri arasında olduğunu dile getiren Yerlikaya, Tekirdağ'da 3 milyon 745 dekarlık arazide tarım yapıldığını dile getirdi.
Bütün tarımsal üretim alanlarında teknolojiden faydalanılması gerektiğini savunan Yerlikaya, "Allah'ın bize vermiş olduğu mükemmel bir iklim, mükemmel topraklara sahibiz. Bunları akıl zeka, istişare ve her şeyden önce, bilimin ve teknolojinin önderliğinde iyi kullanabilirsek o zaman küresel dünyada, var olan dünya fiyatlarında, maliyetleri minimize edip güçlü, sürdürülebilir karları elde edebiliriz. Bunun yolu buradan geçiyor. Dolayısıyla innovasyon diyoruz. Her zaman diyoruz ki yenilik diyoruz" diye konuştu.
Yerlikaya, Trakya çiftçisinin genellikle buğday, ayçiçeği ve kanola yetiştirerek, büyük rekolteler yakaladığını belirtti.
Trakya'nın meyvecilik ve sebzecilikte de başarılı uygulamalar yakaladığını dile getiren Yerlikaya, üreticinin temel sorununun depo olduğunu belirterek, şunları kaydetti:
"Tekirdağımızın lisanslı depoya ihtiyacı var. Bu şekilde gelişme Toprak Mahsulleri Ofisinden değil dünya ile entegre olmuş, akrediteli lisanslı depoculuğa doğru gidiyor ve bu devlet, hükümet politikası. Biz sanayide, ticarette, tarımda, hizmet sektöründe, Trakya'nın kalbi olduğumuzu söylüyoruz. 127 kilometre bizim sahilimiz var. Avrupa'nın ilk on limanını inşallah 2015'in ilk çeyreğinde hep beraber açacağız. Ambarlı Limanı'nı değil bizim limanımızı tercih edin diyoruz ve edeceklerini de biliyoruz. Ama lisanslı depomuz yok. Güçlü bir borsamız var ama borsanın deposu yok. Buna ihtiyacımız var, bunun olması lazım. Hep beraber büyükşehrimiz, Süleymanpaşa beraber biz sadece Tekirdağ'ın değil, Trakya'nın liderliğini yapmamız gerekiyor."
Açılışa, Tekirdağ Tarım İl Müdürü Zekeriya Sarıkoca, Namık Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet İstanbulluoğlu, Makedonya Tarım Bakanlığı Müsteşarı Beşir Yaşari, Makedonya Çiftçiler Federasyonu Başkanı Nicola Stamenov, DLG İnternational Genel Müdürü Bernd Koch, Önder Çiftçi Projesi Genel Başkanı ve DLG Fuarcılık Müdürü Nezih Suyaran, akademisyenler ve çiftçiler katıldı.
Tarımsal üretim yapan 68 yerli ve yabancı firmanın katıldığı fuar, 17 Ağustos'a kadar açık kalacak. - Tekirdağ
Son Dakika › Yerel › Tarım ve Teknoloji Günleri Fuarı Açıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?