İLYAS GÜN - Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğüne bağlı Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürlüğünce yürütülen çalışmalar sonucunda tarımsal atıklar biyoyakıta dönüştürüldü.
Enerji Tarımı Araştırma Merkezince, hem tarımsal atıkların değerlendirilmesi hem de doğalgaz ve kömüre bağımlılığın azaltılması için tarımsal atıklar üzerinde yapılan araştırma sonuçlandı.
Çalışma sonucunda pelet ve briket olarak biyoyakıt haline getirilen atıkların kömürden daha fazla kaloriye sahip olduğu belirtildi.
Enerji Tarımı Araştırma Merkezi Müdürü Mustafa Acar, AA muhabirine, atıkların biyoyakıt olarak kullanılması için 8 materyal üzerinde yaptıkları araştırmanın sonuçlandırıldığını söyledi.
Kolza sapları, buğday artık ve sapları ile çeltik sapları üzerinde araştırma yaptıklarını anlatan Acar, "Özellikle çeltik atıkları herhangi bir şekilde değerlendirilemiyordu. Çeltik kavuzunu (kabuk) fabrikalar kullanacak yer bulamıyordu. Biz araştırmaya başladıktan sonra konuya ilgi arttı. Tavuk kümeslerinde altlık olarak kullanılmaya başlanarak ekonomik girdi sağlandı" dedi.
Mısır sapı, fındık zulufu, çay çöpü üzerinde de araştırma yaptıklarını bildiren Acar, palet olarak sıkıştırıldığında bunların kalori miktarının 3 bin ve üzerinde olduğunu tespit ettiklerini kaydetti.
Türkiye'de ısınma kömürünün kalorisinin 3 binin altında olduğuna işaret eden Acar, şöyle devam etti:
"Bizim çalıştığımız materyallerin tamamı 3 bin kalorinin üzerinde değere sahip. Yani tarlada kalan veya fabrikalardan çıkan her türlü atığın ısı değeri, Türkiye'deki linyit kömüründen fazla. Bunların baca gazı emisyon değeri de kömürden çok daha düşük. Uçucu miktarı kömürden daha az. Doğalgaz, Türkiye'nin en ücra kesimlerine kadar ulaşmış değil ancak palet ve briketi Türkiye'nin en ücra köşesine götürme şansımız var ayrıca vatandaş doğrudan kendi ürettiği atıkları palet ve briket yaparak kendi ihtiyacını karşılama şansına sahip."
140 metrekarelik evi kışın ısıtmak için 2,5 ton pelet yakıt yeterli
Acar, pelet yakıtı vatandaşların hem bireysel hem de apartmanlarda merkezi sisteme entegre ederek kullanma şansı bulunduğunun altını çizerek, şöyle konuştu:
"2,5 tonluk pelet, yaklaşık 140 metrekarelik evin ısınmasına, ailenin kışı çıkarmasına yetiyor. Vatandaşlar, bütün evi son derece konforlu olarak ısıtma şansı bulabilir. Bu ülkemizde yeterince kullanılmıyor ama Avrupa'da kullanılan bir yakıt. Pelet ve briketin yanması için özel sobalara ihtiyaç var. Bu sobalar Türkiye'de yakın zamana kadar üretilmiyordu. Bizim çalışmalarımızın ardından Samsun'da bir firma bu tür sobalar ile kalorifere entegre edilecek sistemi üretmeye başladı. Yerli yapılan sobalar ithal sobalardan hem maliyet hem de ısıtma değeri açısından daha iyi."
Doğalgaz kaloriferlerine entegre edilebiliyor
Türkiye'nin doğalgaz ve kömüre bağımlılığının azaltılabileceğini vurgulayan Acar, "Üretilen biyoyakıtların doğalgazla çalışan kalorifer sistemlerinde dahi dönüşümü yapılarak kullanılma şansı var. Ülkemizde Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıflarınca ihtiyaç sahibi ailelere kömür dağıtılıyor. Kömürde birçok sıkıntı var. Külünün çok olması, ısı değerinin az olması gibi sorunlar ortaya çıkıyor. Vakıflar tarafından tarımsal atıkların değerlendirilmesi için vatandaşlara pelet veya briket verilebilir. Böylece hem bu atıkları değerlendirmiş oluruz hem de kömüre harcanan parayı azaltmış oluruz" dedi.
Son Dakika › Yerel › Tarımsal Atıklardan 'Biyoyakıt' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?