Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi, Ziraat Odaları Diyarbakır Koordinasyon Kurulu Başkanı Mehmet Cevat Delil, "Çiftçimiz, DEDAŞ'ın istediği elektrik bedeli talebini öderse, tarımsal faaliyetini zararına yapmak zorunda kalır" dedi.
Delil yaptığı açıklamada, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki çiftçinin yaklaşık 100 bin lira masraf yaparak kuyu açtığını, buradan elektrik kullanarak tarlasını suladığını söyledi.
DEDAŞ yeni bir kampanya duyurusu yaptığını 100 dekarda mısır ve pamuk için 9 bin, ikinci ürün için 2 bin, buğday için 3 bin lira istediğini vurgulayan Delil, şunları kaydetti:
"Dicle EDAŞ, 3 yıla kadar uzatılabilecek kampanyaya başvuru süresinin 16 Haziran 2014'te sona ereceğini açıkladı. 100 dekara, mısır ve pamuk için 9 bin lira, ikinci ürün için 2 bin lira, buğday için 3 bin lira talebi ödenemez. Bu rakamlar, pamuk ve mısırda 6 bin, buğdayda 2 bin lirayı geçmemeli. Diyarbakır, Şanlıurfa, Mardin, Şırnak ve Batman başta olmak üzere Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde sulamada elektrik kullanılıyor. Maliyeti de çok yüksek. Zaten mazot, gübre gibi girdi maliyetleri de ortada. Bunun üzerine yüksek elektrik bedelleri de binerse çiftçimiz, tarımsal faaliyeti karsız yapmak zorunda kalır."
"Borçluya destekleme ödemesi yapılmayacak"
Resmi Gazete'de tarımsal sulama borçlarıyla ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve uygulama tebliğinin de yayımlandığını kaydeden Delil, şöyle konuştu:
"Tarımsal sulamaya ilişkin elektrik borcu bulunan çiftçilere, bu borçları ödeninceye kadar, 2014 yılında yapılması gereken tarımsal destekleme ödemeleri yapılmayacağına ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı var. Çiftçimiz zor durumda. Bu soruna bir çözüm bulunmalı. Bu sorunlar çözülmediği takdirde çiftçinin tarımsal faaliyetini sürdürmekte zorluk çekecek." - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Tarımsal Sulamada Elektik Kullanımı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?