Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, 4 adet elektrikli otobüs için sözleşme imzaladı.
Tüm dünyada elektrikli ulaşım önem kazanırken Türkiye'de elektrikli otobüs ihaleleri, hız kazandı. Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, Avrupa Komisyonu ile imzaladığı Akıllı Şehir projesi kapsamında toplu taşımacılıkta çevreci bir yatırım yaparak elektrikli otobüs ihalesi açtı. Türkiye'nin ilk elektrikli otobüs alımlarından olacak ihaleyi, yerli üretim araçları ile Bozankaya kazandı.
Eskişehir Tepebaşı Belediyesi, paydaşı olduğu Avrupa Birliği Araştırma ve İnovasyon Çerçeve Programı olan Horizon 2020 Programı kapsamında Avrupa Komisyonu ile imzalanan proje dahilinde Türkiye'deki ilk elektrikli otobüs ihalelerinden birini açtı. İhale, yerli üretime öncelik vermek üzere yüksek teknolojide sanayi ürünleri kapsamında yerli malı avantajı ile gerçekleştirildi. Bu doğrultuda 1 milyon 550 bin euro değerindeki ihaleyi Bozankaya kazandı. Düzenlenen törenle elektrikli otobüs alımı için yapılan sözleşme, Eskişehir Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç ve Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay tarafından imzalandı.
"ESKİŞEHİR'DE BİR İLKE İMZA ATIYORUZ"
Tepebaşı Belediye Başkanı Dt. Ahmet Ataç, Avrupa Birliği Akıllı Şehir Projesi kapsamında alınan hibenin ulaşım ayaklarından biri olan 4 adet elektrikli araç için düzenlenen ihalenin Bozankaya firması tarafından kazanıldığını vurgulayarak, "Bugün Avrupa komisyonundan aldığımız 5 Milyon Euro'luk hibe kapsamına ikinci bir projenin sonuçlanmasını paylaşacağız. 4 Ağustos 2015'te dört adet elektrikli 30 kişilik elektrikli otobüsler için açılan ihaleyi Bozankaya firması kazandı. Bu ihalenin sonucunda toplam 1 milyon 550 bin Euro olarak sonuçlandı. Bugün bu ihalenin sözleşmesini imzalayacağız. Bu tarihten sonra Aralık sonuna kadar 4 elektrikli otobüsü teslim edecekler. Hibrit araçlarda olduğu gibi Eskişehir'de bir ilke imza atıyoruz. Dileğimiz bundan sonra diğer belediyelerimize de örnek olur. Bu araçlar engelli yurttaşlarımızın da kolaylıkla kullanabileceği araçlar. Özel rampa sayesinde engelli araçları otobüslere giriş yapabiliyor. Son derece çevreci ve ekonomik. Karbondioksit salınımında en az kirlenmeyi hedefliyoruz. İnsanlık adına iyilikler getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.
"TÜRKİYE'DE İLK 2, DÜNYADA İSE İLK 10 ÜRETİCİ ARASINDAYIZ"
Yeni nesil araçlar olmaları itibariyle tüm dünyada elektrikli otobüs üretimine başlayan sınırlı sayıda üretici bulunduğunun altını çizen Bozankaya Yönetim Kurulu Başkanı Aytunç Günay, imza töreninde, "Elektrikli otobüsümüz ile Türkiye'de ilk 2, dünyada ise ilk 10 üretici arasında yer almaktayız. Hatta geliştirilen teknoloji alanındaki farkıyla E-Karat, öncü bir araç. Önümüzdeki beş yıl için binlerce elektrikli aracın toplu taşıma alanında kullanılmaya başlanacağını ön görüyoruz. Bozankaya E-Karat'ın yerli üretim olması ile yurt içi pazarına daha uygun maliyetlerle ürün temin ederek yerli üretimi tercih edilir hale getirirken, teknolojimiz sayesinde yurt dışı pazarlarındaki üreticilerle rekabet edebilecek konuma geldik. Bu anlamda Eskişehir Tepebaşı Belediyesi'ne çevreyi koruyan yaklaşımları ve yerel, üretimi desteklemeleri ile ülke kaynaklarına verdikleri değerden dolayı Bozankaya adına teşekkür ederiz" dedi.
E-Karat ile test sürüşleri yaptıklarını belirten Dt. Ahmet Ataç, "Bozankaya ile test ettiğimiz elektrikli otobüslerin, temiz enerjiyle çalışması, çevre dostu olması, gürültü kirliliğini ortadan kaldıracak sessizlikte kullanımı, konfor ve güvenliği, modern şehir hayatına ideal uyumu ve insan sağlığına da itina etmesi çok önemli kriterlerin birleşimi. Test sürüşlerinde tüm bu avantajları gözlemledik. E-Karat'ın yolunun açık olacağına eminiz" ifadelerine yer verdi.
Bozankaya E-Karat; enerji tüketimi düşük, verimli ve çevre dostu bir araç olarak ön plana çıkıyor. Hali hazırda kullanılan yakıt kaynaklarına göre yüzde 70- 80 arasında daha düşük enerji maliyeti sunuyor. E-Karat, şarj olduğunda 200 kilometre menzil garantisi ile sunulurken şehir içinde ortalama 260-320 kilometre arasında yol yapabiliyor. Üstelik elektrikli araç istasyonları gerekmeksizin akıllı mobil şarj üniteleri ile araçlar şarj edilebiliyor.
Bozankaya E-Karat; şarj edilebilir elektrikli akü ile çalışan, 10.7 metre uzunluğunda, üç kapı sayesinde hızlı yolcu indirme-bindirme olanağı sağlayan, süper alçak tabanlı, en az 25 kişi oturma kapasiteli, çevreci, sessiz, ekonomik, verimli bir şehir içi otobüsü olarak birçok çözümü bir arada sunuyor. E-Karat, elektrikli araç istasyonlarında şarj edilebilmekle birlikte, doğrudan akıllı şarj cihazlarıyla 380V'a bağlanıp, başka hiçbir cihaza veya şarj istasyonuna ihtiyaç duymadan da araç şarj edilebiliyor. - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Yerel › Tepebaşı 4 Elektrikli Otobüs Alıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?