Traktör İhracatı Azaldı - Son Dakika
Yerel

Traktör İhracatı Azaldı

Traktör İhracatı Azaldı

Bu yılın ilk 4 ayındaki traktör ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 azalarak 4 bin 827 adet olarak gerçekleşti TARMAKBİR Genel Sekreteri İleri."Yıl sonu itibariyle traktör aksam ve parçaları da dahil 400 milyon dolara yakın ihracat"...

31.05.2013 11:43

Türkiye'nin önemli dış ticaret kalemlerinden traktör ihracatı, bu yılın ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 azalırken, söz konusu dönemde 4 bin 827 adet traktör ihraç edildi.

AA muhabirinin Türk Tarım Alet ve Makinaları İmalatçıları Birliği (TARMAKBİR) verilerinden derlediği bilgiye göre, bu yılın nisan ayında traktör ihracatı, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 15,1 azalarak bin 331 adede geriledi.

Yılın ilk 4 ayındaki ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7,5 azalarak, 4 bin 827 adede düştü.

Traktör üretimi de geçen ayda 2012 yılının aynı ayına göre yüzde 14 gerileyerek 4 bin 865 adet olarak gerçekleşirken, ocak-nisan dönemindeki üretim ise geçen yıla oranla 25 azalarak 16 bin 317 adet oldu.

Nisan ayında bayilere traktör satış adedi, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 azalarak 3 bin 832 adede düşerken, bayilerdeki ilk dört aydaki traktör satış adedi de 2012 yılına oranla yüzde 25 azalarak 16 bin 317 olarak gerçekleşti.

Ocak-nisan döneminde, iç pazardaki traktör satış miktarı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,6 artış gösterdi.

-"Traktör satışında sıra dışı yıllar"

TARMAKBİR Genel Sekreteri Selami İleri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, iç pazarda son 30 yılın 32-34 bin olan satış ortalaması dikkate alındığında 2011 yılının 60 bin, 2012 yılının ise 50 bin adet traktör satışıyla "sıra dışı yıllar" olduğunu belirtti.

Bu seneki iç pazara bakıldığında ilk 4 ayda gerçekleşen satışlarda geçen seneye göre pek bir farkın söz konusu olmadığını ifade eden İleri, yılın ilk çeyreğinde yaklaşık 8 bin 500 adet traktör satışının gerçekleştiğini kaydetti.

İleri, ilk 4 ayda imalatta yüzde 25'e yakın keskin düşüşe rağmen iç pazarın geçen yıla göre dengesini korumasının, 2012 yılı stoklarının eritilmesinden kaynaklandığını söyledi.

-"400 milyon dolara yakın ihracat geliri"

Bu sene bir aksiliğin yaşanmaması halinde yıl sonu üretiminin yaklaşık 50 bin, traktör pazarının ise 43-45 bin adetle kapanacağına vurgu yapan İleri, şöyle konuştu:

"Bu dönemde iç piyasa yine büyük ölçüde iklimsel şartlara, tarımsal ürünlerde yaşanacak verime, çiftçi gelirine, zirai kredilere ve devlet desteklerine göre şekillenecek. İmalat ise iç piyasa ve ihracat dinamiklerine bağlı olacak. İlk 4 ayda, ihracatta yüzde 7,5'lik bir düşüş söz konusu ama yıl sonuna kadar geçen seneki rakamlara ulaşacağımıza inanıyorum. Yılın ilk 4 ayında yaklaşık 4 bin 800 adet traktör ihraç edildi. Yıl sonu itibariyle traktör aksam ve parçaları da dahil 400 milyon dolara yakın ihracat geliri öngörüyorum."

İleri, traktörün tarım makineleri içinde yarattığı katma değerin, ihracat ile direkt ve dolaylı istihdam açısından önemli bir paya sahip olduğuna dikkati çekerek, 20 bine yakın sektör çalışandan 4 bininin traktör alanında faaliyet gösterdiğini ifade etti.

Sektör ihracat gelirinin yüzde 60'ının traktör ve aksam parçaları ihracatından kaynaklandığını belirten İleri, "Neredeyse ihraç ettiğimiz her 3 traktörden birini alan ABD, geçen yıl yaklaşık 11,5 milyar dolar, Çin 4 milyar dolar ve Fransa 3,6 milyar dolar değerinde tarımsal mekanizasyon ihracatı gerçekleştirdi. Yani ABD ve Çin'in tarım makinesi ihracatını toplarsak bu değer Türkiye'nin toplam makine ihracatından daha fazla bir seviyededir" şeklinde konuştu.

İleri, tarım makineleri sektöründe dünyada her yıl 50-55 milyar dolar seviyesinde dış ticaretin söz konusu olduğunu vurgulayarak, traktörün, tarım makineleri ticaretinden yüzde 40 pay aldığını söyledi. - Kocaeli

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Traktör İhracatı Azaldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement