Kars Kafkas Üniversitesi'nde (KAÜ) "Uluslararası Tarih Boyunca Türk İdaresinde Ermeniler" sempozyumu düzenlendi.
Üniversite yerleşkesi Necdet Leloğlu Konferans Salonunda düzenlenen sempozyuma, Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, KAÜ Rektörü Sami Özcan, Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov ve akademisyenler katıldı.
Belediye Başkanı Karaçanta, konferansta yaptığı konuşmada, Türk-Ermeni ilişkilerinin kan davası görünümünden kurtulamadığını söyledi. Ermenilerin bağımsız bir devlet olmamanın ve dünyanın dört bir yanına yayılmanın da etkisiyle sürekli olarak mağduriyet ve haklarının yenilmişlik hisleri içinde yaşadıklarını belirten Karaçanta, şunları kaydetti:
"Türklerden intikam almak istediler fakat alamadılar. Üstüne üstlük Türkler onlara göre işledikleri 'büyük suçu' da kabul etmiyorlardı. İşin aslına bakılacak olur ise Türkleri suçlayan Ermeniler aslında kendilerinin suçlu olduklarını biliyorlardı. Bağımsızlık hayali ile Osmanlı Devleti'nde ayaklanma çıkaran Ermeni militanlarının öldürdüğü Müslüman sayısı yarım milyonun üzerindeydi. Ancak unutkanlığından mıdır, bağışlama gücünden midir, bilinmez Ermeniler konuyu gündeme getirmedikçe Türkler geçmişi hatırlamak istememişlerdir. Türklerin bu tutumu eski imparatorluğun diğer etnik grupları ile ilişkilerinde de geçerlidir. Türklerin bu tavrı bir yönden acıların soğumasına katkıda bulunmuşsa da, diğer tarafından somut bir adım atılmaması ilişkilerin istenen hızda düzenlemesini engellenmiştir."
Türkiye ve Ermenistan'ın tarihi ve kültürel ortaklıkları bulunan iki komşu ülke olduğunu anımsatarak, şöyle devam etti:
"Bu iki ülke arasındaki ilişkilerde günümüze kadar gelişme kaydedilmemiştir. İlişkilerin günümüze kadar geliştirilmemesinde birçok faktör rol oynamıştır. İlk olarak Ermenistan ve Ermenilerin Türkiye'ye yönelik soykırım iddiaları ve Türkiye'nin toprak bütünlüğünü tanımamaları ilişkilerin önünde temel engel oluşturmuştur. İkinci olarak, Ermeni diasporası dünyadaki etkisini Türkiye'yi yıpratma, düşmanlıkları körükleme yönünde kullanıp dostluklar hazırlama yönünde kullanmayarak ilişkileri baltalamıştır. Diaspora, Ermenistan devletinin Türkiye'ye yönelik politikasını olumsuz yönde etkilenmiştir. Üçüncü olarak, Ermeniler ve Ermenistan yukarı Karabağ ve diğer Azerbaycan topraklarını, işgal etmişlerdir. Türkiye'den diğer ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan gelen uyarılara rağmen işgal günümüze kadar devam etmiştir. Bu durum ise Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin önüne yeni sorunlar çıkarmanın ötesinde Türkiye'nin başta Rusya olmak üzere diğer ülkelerle de ilişkilerini sorunlu hale getirmiştir." - Kars
Son Dakika › Yerel › 'Uluslararası Tarih Boyunca Türk İdaresinde Ermeniler' Sempozyumu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?