Uşak Üniversitesi, İlaç ve Kimya Sanayi İçin Önemli Bir Adım Attı - Son Dakika
Yerel

Uşak Üniversitesi, İlaç ve Kimya Sanayi İçin Önemli Bir Adım Attı

Uşak Üniversitesi, İlaç ve Kimya Sanayi İçin Önemli Bir Adım Attı

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bulduk’un “Tıbbi Bitkilerdeki Arbutinin Responce Surface Metadolojisi (RSM) Kullanarak Ekstraksiyon Parametrelerinin Optimizasyonu ve Saflaştırılması” adlı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

12.06.2014 16:26

Uşak Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bulduk'un "Tıbbi Bitkilerdeki Arbutinin Responce Surface Metadolojisi (RSM) Kullanarak Ekstraksiyon Parametrelerinin Optimizasyonu ve Saflaştırılması" adlı projesi TÜBİTAK tarafından kabul edildi.

Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bulduk konuyla ilgili yaptığı açıklamada projenin 60 bin TL'lik bütçesi olduğunu söyledi. Proje ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bulduk, şunları aktardı: "Arbutin birçok tıbbi bitkide bulunan ve doğal olarak oluşan glikozittir. Arbutin içeren ilaçlar başta cilt kanseri tedavisi olmak üzere idrar yolları enfeksiyonlarının tedavisi, böbrek taşı tedavisi, yetişkinlerin cildinde görülen çil ve leke gibi rahatsızlıkların tedavisinde cilt beyazlatma ajanı olarak kullanılır. Doğal arbutinin bitki yapraklarından ekstrtaksiyonu için çevre ve insan sağlığını olumsuz etkileyecek toksik kimyasalların kullanıldığı, üretim süreleri uzun ve maliyeti yüksek geleneksel ekstraksiyon yöntemleri yerine kısa ekstraksiyon zamanı, minimum organik solvent tüketimi olan yüksek verime sahip ekonomik, çevre dostu kolay uygulanabilir Ultrasonik Destekli Ekstraksiyon (UAE) yöntemi geliştirilecektir. Ekstraksiyon verimi üzerine pH, zaman, sıcaklık ve solvent/katı oranının etkisi belirlenecektir. Literatürde böyle bir çalışma yoktur. Bu araştırma ile yeni teknolojiler kullanılarak çalışma alanına ait bu eksikliklerden biri giderilecektir. Arbutin ülkemizde üretilmemekte olup hem ilaç formunda hem de ilaç etken maddesi olarak ithal edilmektedir. Ülkemizde kızılcık, yaban mersini, armut ve ayı üzümü Karadeniz başta olmak üzere Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yaygın olarak yetiştirilmekte olup yaprakları da değerlendirilmemektedir. Adı geçen bitkilerin yapraklarından arbutinin izole edilmesi ve saflaştırılması için kolay uygulanabilir bir metodun geliştirilmesi ile ülkemiz ilaç ve kimya sanayii için önemli bir gelişme olacağı düşünülmektedir."

Rektör Prof. Dr. Sait Çelik, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bulduk'u projesinden dolayı kutlayarak Uşak Üniversitesi'nin araştırma geliştirme projelerine ayrı bir önem verdiğini, Uşak Üniversitesi öğretim elemanlarının yaptıkları projelerle hem bölgenin hem de ülkemizin bilimsel ve sosyal gelişimine katkı sağladığını belirtti. - UŞAK

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Uşak Üniversitesi, İlaç ve Kimya Sanayi İçin Önemli Bir Adım Attı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement