Veteriner Hekimlerin ve Bölge Hayvancılığının Sorunları - Son Dakika
Yerel

Veteriner Hekimlerin ve Bölge Hayvancılığının Sorunları

Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bıçak:   "Veteriner hekimlik mesleğinin ve bölge hayvancılığının önemli sorunları var"

27.11.2013 15:01

Diyarbakır Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Mehmet Bıçak, veteriner hekimlik mesleğinin ve bölge hayvancılığının önemli sorunlarının olduğunu söyledi.

Mehmet Bıçak, yaptığı açıklamada, Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığının son yıllarda çok önemli projelere imza attığını, ama uygulamada yaşanan sorunlardan dolayı sıkıntıların yaşandığını belirtti.

Bazı temel sorunlarla karşı karşıya kaldıklarını kaydeden Bıçak, altyapısı yetersiz olan fakültelerin açılmasına da biran önce son verilmelisi gerektiğini belirtti.

Bıçak, "Veteriner hekimlik mesleğinin ve bölge hayvancılığının önemli sorunları var. Açılmış olan veteriner fakültelerin altyapıları acilen yeterli halle getirilmeli ve Avrupa standartlarında eğitim veren kuruluşlar seviyesine çıkartılmalıdır. Ayrıca Veteriner Hekimlik mesleğinde uzmanlık yasasının acilen yürürlüğe sokulabilmesi için çalışılmalıdır. Donanımlı her veteriner hekimin ülke hayvancılığına çok şey kazandıracağı aşikardır" dedi.

Özellikle hükümetin hayvancılığı destekleme politikasını gözden geçirmesi gerektiğini ifade eden Bıçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kooperatiflerin başarısız olma nedenleri üzerinde durulmalıdır. Destekleme programına alınacak kooperatiflerin komisyonlar tarafından seçilmesi sonrası, gerekli eğitimler verilmeden kooperatiflere hayvan dağıtımı yapılmamalıdır. İhaleler bizzat kooperatifler tarafından yapılmalıdır. Bakanlığın hayvan alım ihaleleri üzerindeki ipoteğine derhal son verilmelidir.  Hayvancılığın desteklenmesi ve geliştirilmesi konusunda yapılan makro projelerin yetersiz planlandığı ortadadır. Son yıllarda çok sayıda büyük çaplı işletme desteklenmiş, yurt dışından binlerce damızlık hayvan ithal edilmiş ancak 2 yıl bile geçmeden kaba yem bitkisi yetersizliği, buna bağlı fiyat istikrarının sağlanamaması, üretilen sütün işlenmesi, pazarlanmasının planlanamaması ve salgın hastalıklar nedeniyle damızlıklar kesime gönderilmiştir. Bugün ilimizde kağıt üzerinde bulunan onlarca kooperatif maalesef batmış ve faaliyet dışı kalmıştır. Halen faaliyette olan birkaç tane kooperatif ise çok zor günler geçirmektedir."

-Besicilik yapanlar geleceklerini görmüyorlar"

Besicilik yapan yetiştiricilerin istikrarsız ve geleceği göremeyen bir yapı içerisinde hayvancılıktan hızla uzaklaştırıldığına dikkat çeken Bıçak, şöyle konuştu:

"Her an hükümetin ithalat yapabileceği kaygısı içerisindedirler. Hükümetimiz bu konuda tavrını en az beş yıllık bir süre için garanti vererek ilan etmeli ve yetiştiricilerimizi rahatlatmalıdır. Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüklerindeki idari yapı bir kural ve kaideye oturtulmalıdır. Diyarbakır gibi ekonomisinde hayvancılığın önemli bir yer tuttuğu bir ilde ismi Gıda, Tarım ve Hayvancılık olan kurumun İl müdürü ve 3 tane yardımcısından hiçbiri veteriner hekim değildir. Bu kadar keyfiyetin ülke ve bölge hayvancılığına hiçbir şey kazandırmadığını ve bu durumun hemen düzeltilmesi gerektiğine inanıyorum.

-" Türkiye'de örgütlenme sorunu var"

Çiftçi örgütlenmesi konusunda da önemli sorunlar mevcut olduğunu ifade eden Bıçak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Hayvancılığı gelişmiş ülkelerde damızlık hayvan birlikleri süt ve et sanayi yatırımlarına çiftçi olarak ortak olduklarından sektörel olarak yıkılmaz, geniş tabanlı organizasyonlar oluşturmuş durumdalar ve bu yapılarıyla tarım politikalarını belirleme konusunda oldukça etkin durumdadırlar. Oysa ülkemizdeki damızlık birliklerinin faaliyetlerinin basına da yansımış olduğu sektördeki herkes tarafından bilinmektedir. Hayali hayvanlar üzerinden kulak küpesi ticareti, desteklemeler üzerinden rant sağlama ve hayvansal üretimi ticari kaygılarla yönlendirme faaliyetleri gibi. Belirtilen sorunların ve özellikle de yerel üretim organizasyonlarının yerel otoritelerin sorumluluğunda geliştirilmemesi ve üretimin topraktan pazara entegre edilememesi durumlarında çözülmesi oldukça zor olacağı kanaatindeyiz."

-"Bakan Eker bizim için büyük bir şanstır"

Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker'in hem bölge için hem de ülkemiz için büyük bir şans olduğunu anlatan Bıçak, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Bakanımız çok önemli projelere imza atıyor. Tarım ve hayvancılığın gelişmesi konusunda çok önemli yasaların çıkmasını sağladı. Ama çıkan yasaların uygulanmasında yaşanan problemler sorunlara neden oluyor. Bu sorunların kökeninde ise il ve ilçelerdeki yetkililer var. Çünkü yasaların uygulanmasını sağlayacak olan onlardı. Onların bu yasaları yürürlüğe olup olmadıklarını denetlemeleri gerekenlerde onlardır. Yani yapılması gerekenleri yapamamaları nedeniyle sıkıntılar yaşanıyor. Buda Bakanlığa ve siyasilere yansıyor. Yapılan işleri denetlemek Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanı'nın işi değildir. "

Mehmet Bıçak, ifade ettiği mevcut sorunların çözülmesi yönünde olduğunu sözlerine ekledi. - Diyarbakır

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Veteriner Hekimlerin ve Bölge Hayvancılığının Sorunları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement