Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Türkiye demokratikleşme ve sivilleşmeyi barışçı şekilde gerçekleştirerek kendi yarasını tedavi edebilecek, kendi sorunun çözecek olgunluğu dosta düşmana ve dünya aleme göstermek durumunda" dedi.
Diyarbakır Green Park Otel'de düzenlenen "Yeni Teşvik Sisteminin 1. Yılı-Yatırım Teşvikleri Zirvesi"nde konuşan Bakan Eker, çözüm sürecinin bölgede meyvelerini vermeye başladığını dile getirerek, bu nedenle teşvik sisteminin gerçek etkilerinin değerlendirilmesi için zirvenin 6 ay sonra yapılmasını daha anlamlı bulduğunu belirtti.
Eker, çözüm süreci ile ülkenin diğer bölgelerinde yaşayan insanların bölgeye ilgisinin arttığını vurgulayarak, bölgeye bakışın farklılaştığını söyledi.
"Bölgedeki tüm sorunların anası, tek bir sorun" diyen Bakan Eker, Türkiye'nin demokratikleşme ve sivilleşme yolu ile Kürt meselesini barış içinde çözmesinin birçok alanda birçok sahada yeni ufuklar ve yeni kapılar açacağını kaydetti.
Bakan Eker, Diyarbakır'ın arkada kalmasının ve geriye düşmesinin bu temel sorunun bir süreci olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:
"Diyarbakır 1960'larda Türkiye'nin sosyo ekonomik ve sosyo kültürel göstergeleri en yüksek düzeydeki illeri arasındaydı. Türkiye'de esasen insanların birbirleri ile sorunu yok. Türkiye'nin düzeni ve sisteminin vatandaşlarıyla sorunu vardı. 1985'lere kadar 60 yıllık süreçte sistemimiz içinde bir yara büyüttü. Dünyanın o günkü konjonktüründe bu yara kapalıydı ama sızısı hissedilirdi. Konjonktür değişti ve son 30 yılda bu yara kanamalı ve açık bir hal aldı. Yani Kürt meselesinden bahsediyorum. 30 yıllık kanayan süreç Türkiye ve Diyarbakır'ın kan kaybetmesine yol açtı. Gözyaşı hepimizin gözyaşı, yürek sızısı ve burukluğu da hepimizin burukluğu. Buna son vermek gerekiyordu. Türkiye demokratikleşme ve sivilleşmeyi barışçı şekilde gerçekleştirerek kendi yarasını tedavi edebilecek, kendi sorunun çözecek olgunluğu dosta düşmana ve dünya aleme göstermek durumunda."
-Diyarbakır çiftçisine bir milyar 800 milyon lira hibe
Eker, Diyarbakır'da kayıtlı 45 bin çiftçiye bir milyar 800 milyon lira hibe destek verdiklerini ifade ederek, destekledikleri 28 tesisin de yapımının tamamlandığını söyledi.
35 tesisin de sözleşmesinin imzalandığını anlatan Eker, "36'sı için de gerekli incelemeler sürüyor. 393 proje için yatırım tutarı 492 milyon lira. Bunun 278 milyonu hibe. GAP ve DAP illerinde 50 baş ve üstü hayvancılık tesislerine yüzde 40 hibe destek veriyoruz. Amacımız orta ve büyük ölçekte işletmeler kurmak. Bu destekler bu bölgenin kara bulutlarının gölgesinden çıkmasına fayda sağlayacak" diye konuştu.
Bakan Eker, Diyarbakır'ın büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurgulayarak, ilin bir tek güvenlik sorunu olduğunu ancak bu sorunun da çözüme kavuşturulmaya çalışıldığını belirtti.
Diyarbakır'da yatırımların sürdüğünü dile getiren Eker, şunları kaydetti:
"250 milyon liralık havaalanı terminal binasının yatırımı sürüyor. 12 kavşakla çevreyolu projemiz devam ediyor. Bu şehri yeniden tarihte olduğu gibi medeniyetin zirvesi bir şehir yapabiliriz. Önemli olan bu süreçte fırsatları iyi değerlendirerek araya hiçbir kötü görüntünün girmesine izin vermemektir. Böylece Diyarbakır'ın imajı ile ilgili kaybettiğimiz zamanı telafi edersek gelecek için çok daha güzel günleri birlikte yaşayabiliriz. Bu ülkenin tüm vatandaşları eskiden olduğu gibi el ele gelecek için barış ve umut türkülerini birlikte söyleyecek."
-"Teşvikler, Güneydoğu'nun yatırım atmosferini değiştirdi"
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi de "Cumhuriyet tarihinin en önemli teşvik sistemi" olarak nitelendirdiği yatırım teşviklerinin, ihracatçı, iş adamları ve yatırımcıya ayrı bir heyecan kattığını söyledi.
Teşviklerin, Güneydoğu'nun yatırım atmosferini değiştirdiğini ve ihracatçıların çözüm sürecinin başarılı olacağına inandığını vurgulayan Büyükekşi, "Başından itibaren destek verdiğimiz çözüm süreciyle Türkiye'nin yepyeni bir ufka açılacağını görüyoruz. Biz başından beri çözümün, barışın, huzurun, kalkınmanın ve toplumsal refahın yanında olduk. İnanıyoruz ki süreç başarılı olacak ve ihracatta çok daha büyük atılımlar yapacağız. Mayıs ayında gerçekleştirdiğimiz, 'TİM İhracatçı Eğilim Anketi'nin sonuçlarına göre ihracatçıların yüzde 76'sı çözüm sürecinin başarılı olacağına inanıyor. İhracatçılarımızın yüzde 32'si de bölgeye yatırım yapmayı planlıyor. İnanıyoruz ki bu bölge 30 yılda yapamadığı atılımı belki de 3-5 yılda gerçekleştirecek" şeklinde konuştu.
Büyükekşi, yeni teşvik kanununun yatırımcıların ilgisini Diyarbakır'a ve bölgeye çekmesiyle bölgenin çok büyük bir atak yapacağına inandıklarını belirterek, "Bu bölge gelişmeye müsait. Hızlı bir kentleşme var. Genç ve dinamik bir nüfus var. Diyarbakır'ın 2023 hedeflerimize çok önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum" dedi. - Diyarbakır
Son Dakika › Yerel › Yatırım Teşvikleri Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?