Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı (YTB), yurtdışında yaşayan Süryani vatandaşların çocuklarını Türkiye'ye getirdi.
Midyat ilçesine gelen 18-24 yaş aralığındaki 40 kişi, yapacakları gezi ve ziyaretlerde Türkiye'yi daha yakından tanıma fırsatı bulacak.
YTB, Gençlik Köprüleri programının, "Kendi ana vatanlarını yakından tanıma fırsatı bulma" projesi kapsamında Midyat ilçesinde iftar programı düzenledi.
Süryani gençlerin de katıldığı iftar programında konuşan YTB Başkanı Kudret Bülbül, "Türkiye'ye çok gelemiyorlar. Türkiye'yi unutuyorlar. Türkiye'nin kat ettiği mesafeyi çok iyi bilmiyorlar. Türkiye'ye aidiyetleri zayıflıyor. Bütün bu açıkları kapatmak üzere 'Gençlik Köprüleri' diye bir program başlattık" dedi.
Bülbül, yurt dışında yaşayan bu topluma ait milyonlarca insanın, Türkiye'yi unutmamasını istediklerini vurguladı.
Bülbül, başlattıkları "Gençlik Köprüleri" programıyla gençlerin Türkiye'yi daha yakından tanımaları ve aidiyet duygularının artmasını hedeflediklerini söyledi.
Proje kapsamında geçen yıl dünyanın farklı yerlerinden bin 500 gencin Türkiye'yi yakından görme imkanı sağladıklarını belirten Bülbül, gençlerle Midyat'ta bulunmaktan dolayı mutlu olduğunu ifade etti.
Çözüm Süreci
Konuşmasında Çözüm Süreci'ne değinen Bülbül, Türkiye'nin normalleştiği ve süreç ile önemli mesafeler katettiğini kaydetti.
Türkiye'nin geçmişte önemli sıkıntı yaşadığını anlatan Bülbül şöyle konuştu:
"Ancak bu sıkıntılar artık geride kaldı. Geçmişte herkes büyük sıkıntılar yaşadı. O dönemde içine kapanan, farklılıklardan korkan bir Türkiye vardı. 2000'li yıllardan sonra çok önemli mesafeler katedildi. Farklılıkların bu topraklar için bir zenginlik olduğunu unutmuştuk. Süryani toplumunun diğer toplum kesimleri gibi buranın bir parçası olduğunu unutmuştuk. O farklılıklardan korkar hale geldik. Bu korkuların birer zenginlik olduğunu görünce böyle politikalar geliştirince normalleştik. Normalleştikçe korkularımızı aştık. Korkularımızı aştıkça daha fazla rahatladık."
Proje koordinatörü Tuma Çelik ise buradaki değerleri anlatmak yerine, katılımcıların yerinde görmesini istediklerini belirterek, projenin kabulü nedeniyle YTB Başkanlığına teşekkür etti.
Almanya'dan gelen Ninip Yahkup da Türkiye'ye geldikleri için mutlu olduklarını ifade etti.
Midyat ilçesinde yaşayan Ninve Özgün ise gelen gençlerle kültürlerini paylaştığını dile getirdi.
Son Dakika › Yerel › Ytb Yurtdışındaki Süryanileri Türkiye'yle Buluşturdu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?