MENAZİR ASLAN - Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Rektör Yardımcısı ve Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şefik Kurultay, son yıllarda üretilen ballarda gıda güvenliği anlamında ciddi sorunlar ortaya çıkmaya başladığını belirterek, "Birtakım pestisit bulaşması, yasak olmasına rağmen çeşitli antibiyotiklerin kullanılması, balımızı artık eskisi kadar rahat tüketebilmemize engel temel faktörler olarak karşımıza çıkıyor" dedi.
Kurultay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trakya'nın arıcılık sektöründe önde geldiğini, bölgede, yılda 90 tona yakın bal üretildiğini belirtti.
Türkiye'nin, dünyada bal üreticisi ülkeler arasında Çin'den sonra ikinci sırada yer aldığını ifade eden Kurultay, koloni varlığı açısından oldukça yüksek kapasiteye sahip olunmasına rağmen, bal veriminin düşük kaldığını anlattı.
Kurultay, Türkiye'de, bal üreticiliğinde ve arıcılık konusunda ciddi sorunlar bulunduğunu dile getirerek, ülkenin büyük miktarda ve iyi kalitede bal üretme potansiyelini bazı sebeplerle kullanamadığını kaydetti.
Modern yetiştiricilik tekniklerinin arıcılık sektöründe tam bilinmediğini, geleneksel üretim yöntemlerinin sektöre hakim olduğunu aktaran Kurultay, şunları söyledi:
"Sahip olunan koloni sayısı ile orantılı bal üretilmiyor. Üretilen ballarda da son yıllarda gıda güvenliği anlamında ciddi bazı sorunlar ortaya çıkmaya başladı. Birtakım pestisit (tarım ilacı kalıntısı) bulaşması, yasak olmasına rağmen çeşitli antibiyotiklerin kullanılması, balımızı artık eskisi kadar rahat tüketebilmemize engel temel faktörler olarak karşımıza çıkıyor."
Trakya üretimde önde
Şefik Kurultay, Trakya'nın arıcılık ve tarımsal faaliyetler açısından Türkiye'nin önde gelen bal üretici bölgesi olduğunu belirterek, Trakya'da modern tarım tekniklerinin kullanıldığını ve çiftçilerin tarımsal teknikler konusunda ayrıntılı bilgi sahibi olduğunu anlattı.
Bu durumun da bal üretiminde bazı sorunları beraberinde getirdiğini kaydeden Kurultay, "Trakya'da kullanılan modern tarım yöntemleri, arıcılık ve arıcılığın temel unsuru olan bal ve benzeri ürünlerde birtakım kimyasal kirlenme sorunları oluşturuyor. Tarımda kullanılan çeşitli pestisitlerin, böcek öldürücü diye tanımlanan ilaç kalıntılarının bir şekilde bala geçmesi söz konusu olabiliyor" bilgisini verdi.
Peteklerdeki pestisit ve antibiyotik durumu araştırılacak
Şefik Kurultay, bal ve bal ürünlerinde antibiyotik, kontaminasyon ya da kalıntı durumunu araştırmak amacıyla bir proje başlattıklarını ifade ederek, proje kapsamında üretici ve tüketicilerin de bilinçlendirileceğini belirtti.
Kurultay, "Son yıllarda güvenilir bal bulma konusunda sıkıntı çekerken, balımızın zararlı maddelerin buluşması bizi ziyadesiyle rahatsız ediyor. Ülkemizin bundan ötürü prestij kaybetmesi bizi üzüyor. Bunun için çiftçimizin eğitimden geçmesinin yararlı olacağını düşünüyoruz. Arıcılık ile olmasa bile tarımla uğraşan kişilerin bu konuda çok hassas davranmaları gelecekte arıcılığımızın konumu açısından büyük önem taşıyor" diye konuştu. - Tekirdağ
Son Dakika › Yerel › Zirai İlaçlar Balın Kalitesini Düşürüyor' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?