Gençlerde Düzelmeyen Bel Ağrısı Ankilozan Spondilit Nedenli Olabilir - Son Dakika
Basın Bültenleri

Gençlerde Düzelmeyen Bel Ağrısı Ankilozan Spondilit Nedenli Olabilir

Gençlerde Düzelmeyen Bel Ağrısı Ankilozan Spondilit Nedenli Olabilir

Romatizmal hastalıklar çok sık görünen hastalıklar ama teşhis konulmuş hasta sayısı hastaların 10'da biri kadar bile değil. Ülkemizde romatizmalı hastaların ankilozan spondilit ve Ailevi Akdeniz ateşi, Behçet hastalığı, yumuşak doku romatizması gibi romatizmal hastalıklar konusunda doğru bilgiye hızlı ve kolay ulaşabilmesi için Türkiye Romatoloji Derneği olarak Romatizma TV internet sitesini hayata geçirdiklerini bildiren Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ülkemizde en sık görülen romatizmal hastalıklar konusunda bilgiler paylaştı.

19.03.2014 17:30

Romatizmal hastalıklar çok sık görünen hastalıklar ama teşhis konulmuş hasta sayısı hastaların 10'da biri kadar bile değil. Ülkemizde romatizmalı hastaların ankilozan spondilit ve Ailevi Akdeniz ateşi, Behçet hastalığı, yumuşak doku romatizması gibi romatizmal hastalıklar konusunda doğru bilgiye hızlı ve kolay ulaşabilmesi için Türkiye Romatoloji Derneği olarak Romatizma TV internet sitesini hayata geçirdiklerini bildiren Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu ülkemizde en sık görülen romatizmal hastalıklar konusunda bilgiler paylaştı. Hastaların sıklıkla kullandığı kortizonlu ilaçları kullanılırken nelere dikkat etmek gerektiğini anlattı.

Türkiye Romatoloji Derneği tarafından kurulan Romatizma TV'de Türkiye'de sık görülen romatizmal hastalıklar hakkında detaylı bilgileri uzman videolarıyla verdiklerini ifade eden Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, ankilozan spondilit, Ailevi Akdeniz ateşi, Behçet hastalığı, yumuşak doku romatizması gibi en sık görülen romatizmal hastalıklara dikkat çekti.

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Romatoloji Bilim Dalı İç Hastalıkları Uzmanı, Türkiye Romatoloji Derneği Üyesi ve Romatizma TV Koordinatörü Doç. Dr. Kaşifoğlu, bu hastalıkların erken tanımlanması ve etkin şekilde tedavi edilmesi gerektiğini söyledi. Son 10 yılda, biyolojik ilaçların önemli oranda iyileşme sağlayabildiğine değinen Kaşifoğlu, "Eskiden romatizmal rahatsızlığı olan hasta sakatlığa mahkum gibi görünüyordu ama günümüzde tedavi imkanları oldukça iyi. Kronik hastalık olduğu için uzun süreli ve yakın takip gerekiyor. Ailede olan romatizmal hastalık devam edecek diye bir kural yok. Örneğin ankilozan spondilit hastalığı eğer ailede varsa görülme ihtimali yüzde 10-30 arasında olabiliyor" dedi.

"Bel ağrısı günlük hayatta sık karşılaşılan bir durumdur. Uzun süreli bel ağrılarının bir kısmı iltihaplı romatizmal bir hastalık olan ankilozan spondilite bağlı olabilir. Özellikle 20-40 yaş arasındaki bireylerde, geçmeyen, istirahatle daha da şiddetlenen bel ağrısı varlığı, ankilozan spondilit kaynaklı olabilir. Suna Pekuysal ve Ahmet Mete Işıkara'nın hastalığı olarak da bilinen ankilozan spondilit, omurgada kamburluk gelişimine yol açabilir" diyen Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu, ankilozan spondilit hastalığına tanı konulmasında gecikme kalıcı sakatlıkla sonuçlanabileceğini ifade ederek erken tanının önemini vurguluyor.

"Hastalığın tanısında ve tedavisinde romatoloji uzmanlarının önerilerinden yararlanılmalıdır" diyerek romatizma hastalarının doğru uzmanlık dalı olan romatologlar başvurması gerektiğini, ancak çoğu hastanın bundan habersiz olduğunu bildirdi. Türkiye Romatoloji Derneği tarafından hazırlanan http://romatizmatv.com/ adresindeki Romatizma TV, romatizmal hastaların internet erişiminin olduğu her yerde kolayca sorularına yanıt alabilmelerini hedefliyor.

Kortizonlu ilaç kullanılırken nelere dikkat etmeli?

"Kortizonlu ilaçlar, romatoloji uzmanlarının tedavide sık kullandığı ilaçlardır. Dikkatli ve kısa süreli kullanımlarında hayat kurtarıcı olabilen kortizonlu ilaçlar kontrolsüz ve uzun süreli kullanıldığında ciddi yan etkilere yol açabilirler" diyen Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu kortizon tedavisini "iki ucu keskin kılıç" olarak niteledi. "Kortizon tedavisi alan hastalarda başta, kan şekerinde yükselme, kemik erimesi, katarakt, tansiyon yükselmesi gibi ciddi yan etkiler gelişebilir. Bu nedenle kortizon tedavisi uzmanlaşmış hekimler tarafından mümkün olan en kısa süre kullanmak üzere planlanmalıdır" dedi.

Hastalara referans kaynağı olmak, hekime erişimi kolaylaştırmak ve hastalıklar hakkında her türlü detaylı bilgiyi sunmak Romatizma TV hakkında Doç. Dr. Timuçin Kaşifoğlu şöyle konuştu: "Ülkemizde sayısı 200'ü geçmeyen romatoloji uzmanına karşılık, milyonlarca romatizma hastası bulunuyor. Doktora kısıtlı erişimi olabilen bu hastalar şimdiye kadar hastalıkları ve tedaviler hakkında internete başvurduklarında kafa karıştırıcı ya da doğru olmayan bilgilerle karşılaşıyorlardı. Türkiye Romatoloji Derneği bu nedenle romatizmalı hastaların doğru, bilimsel ve herhangi bir kar amacı gütmeyen bir bilgilendirme sitesine ihtiyaç duyduğunu düşünerek Romatizma TV isimli internet sitesini hazırladı. İlk etapta 300'e yakın soru çeşitli üniversitelerden öğretim üyeleri tarafından kısa videolar şeklinde yanıtlanıyor. Hastalar tarafından iletilen diğer sorular da belirli aralıklarla yanıtlanarak http://romatizmatv.com internet sitesine eklenmektedir. Site halkın erişimine açık ve ücretsiz olarak faaliyet göstermektedir."

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Gençlerde Düzelmeyen Bel Ağrısı Ankilozan Spondilit Nedenli Olabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement