Tedarik Zinciri Yönetiminde Sosyal Medya Devrimi - Son Dakika
Basın Bültenleri

Tedarik Zinciri Yönetiminde Sosyal Medya Devrimi

Tedarik Zinciri Yönetiminde Sosyal Medya Devrimi

Sosyal medya günlük iletişimimizin bir parçası haline gelmişken, tedarik zincirleri de artık operasyonlarını sosyal medya ile entegre hale getiriyor.

27.08.2013 16:15

Sosyal medya günlük iletişimimizin bir parçası haline gelmişken, tedarik zincirleri de artık operasyonlarını sosyal medya ile entegre hale getiriyor. Araştırma şirketi Aberdeen Group'un Perakende Lojistiği Araştırmasına göre şirketlerin yüzde 44'ü şimdiden (resmi ve gayri resmi olarak) sosyal medyayı tedarik zincirlerine destek vermekte kullanıyorlar. Şirketlerin yüzde 37'si ise önümüzdeki 12-24 ay içerisinde sosyal medyayı tedarik zincirleri içerisinde kullanmayı planlıyor.

Facebook ve Twitter gibi ana akım sosyal medya sitelerinden yararlanmak B2B sektöründe çalışanlar için B2C sektöründekilere göre şimdiye kadar daha zordu. Ancak şirketler ve tedarik zinciri yazılımcıları artık uygulamalarına sosyal özellikler dahil etmeye başladı.

DHL'in sosyal medya rehberlerinin yazılmasında da rol oynamış olan Deutsche Post Kurumsal İletişim Global Sosyal Medya Koordinatörü Christian Maybaum'a göre tüm müşteri hizmetleri birimleri arasında global tek bir stratejiyi uygulamak oldukça zor. Christian Maybaum, "Supply Chain, Freight ve Express divizyonlarının tümünde farklı ülkelerin farklı dillerinde müşteri hizmetlerine sosyal medya takibini entegre etmek oldukça zorlu bir iş" diyor. Tedarik zincirinde sosyal medyanın geleceğinde yalnızca Facebook ve Twitter yok. Daha iş odaklı sosyal araçlar sunan şirketler için özel bir sosyal ağ olan Yammer, yine şirket sosyal ağları olan Salesforce Chatter ve Moxie gibi sosyal araçlar da var. Bu gibi araçlar özel verilerin ya da bilgilerin kamusal alana sızabileceğinden korkanların yüreklerine su serpiyor. Moxie Pazarlama Başkan Yardımcısı Tara Sporrer şöyle konuşuyor: "Artık insanlar online yoldan işbirliği yapmaya alıştılar. Şirketler de iş yerlerinde bu kitlesel eğilimden yararlanmak istiyorlar. Ancak bunun için şirketlerine özel geliştirilmiş yazılım uygulamalarına ihtiyaçları var. Bu uygulamalar elbette ki tüketici ağlarından farklı gereksinimlere sahip. İşletmeler özel, güvenli ve insanların işbirliğine olanak tanıyan, ofisleri ve ülkeler arası problemlere çözüm bulmalarını sağlayan, bir yandan da müşteri deneyimini geliştiren ve verimliliği artıran online çalışma ortamlarına ihtiyaç duyuyor."

Tedarik zincirlerinin sosyal medya faaliyetlerini odaklandırabilecekleri üç temel alan şöyle sıralanıyor:

1. Veri madenciliği ve müşteri/tüketici geribildirimi

Facebook ve Twitter gibi sitelerden elde edilen müşteri ve tüketici geribildirimi ve verileri daha doğru tahminler yapmakta ve envanter yönetiminde kullanılabilir. Tedarik Zinciri bloğu Logistics Viewpoints Direktörü Adrian Gonzalez sosyal medyadaki ağızdan ağza yayılımı bir ürüne olan talebi artırmada kullanmanın bir bilimden çok sanat olduğunu söylüyor. Teknoloji de duygu ölçer analiz araçları gibi araçlarla bunu yapmaya yardımcı oluyor. Sosyal medya sitelerinden alınan bilgilerin şirketlere daha geniş derin ve gerçek zamanlı bilgi verebilmesi ve satış ve operasyon planlama süreçlerinde kullanılabilmesi için diğer veri akışlarıyla entegre hale gelmesi gerekiyor.

2. İç ve dış işbirliği

İster Facebook'ta bir tedarik zinciri sayfası açmak ister LinkedIn'de bir grup kurmak şeklinde olsun sosyal medya tedarik zincirinin hem içindeki hem dışındaki tarafların işbirliğini artırabilir. Bunun güzel bir örneği TEVA ilaç firması tarafından üretim sorunlarını bildirmede ve hızla çözmede kullanılan Moxie sosyal yazılımı. Moxie Pazarlama Başkan Yardımcısı Tara Sporrer şöyle konuşuyor: "Yazılımımız sayesinde TEVA'nın üretim sorunlarının görüşüldüğü toplantı sayılarında yüzde 50 oranında düşüş yaşandı ve üretim süresi yüzde 40 oranında kısaldı. İşbirliği yazılımımız sayesinde TEVA'da satış, pazarlama, müşteri hizmetleri, üretim, dağıtım ve diğer alanlarda yani arz ve talep arasında bir diyalog gelişti. Sonuç olarak şirket dünya çapındaki toptancılarına daha hızlı cevap verebiliyor."

3. Bilgi paylaşımı

Online topluluklar global tedarik zincirleri içerisinde bilgiyi geleneksel araçlara göre çok daha hızlı yayabiliyorlar. Bunlar yararlı linkler, videolar, sunumlar yapıştırılan multimedya ortamlarına dönüşüyor. Burada ivmeyi korumak ve aktivite seviyesini yüksek tutmak için mekanizmalar kurmak önem taşıyor. Böylece sürekli yapılan girişlerle topluluklar ihtiyaçlarına hitap eden içeriklerle diyaloğa katılmaya sürekli aktif olarak davet ediliyor. Bunların geribildirimlerini toplamak, işbirliğine olanak tanımak ve bilgi paylaşımı yoluyla sosyal medya tedarik zincirleri için çok yararlı olabilir. Bu araçlar henüz emekleme aşamasındayken ve bu alan hala yeniliklere açıkken sosyal medya tedarik zincirlerinde önemli ölçüde tasarruf sağlayabilir. Bu araçlar insanların sosyal iletişimlerini değiştirdi ve iş hayatına da yakında aynısını yapacak. Buna hazır olmak gerekiyor.

Kaynak: KurumsalHaber.com

Son Dakika Basın Bültenleri Tedarik Zinciri Yönetiminde Sosyal Medya Devrimi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement