"Amerikalı Diplomatlar Casus Değil" - Son Dakika
Dünya

"Amerikalı Diplomatlar Casus Değil"

"Amerikalı Diplomatlar Casus Değil"

Crowley Wikileaks Yayınlarının, Abd Ürünü Bir Komplo Teorisi İddialarını 'Anlamsız' Olarak Değerlendirdi.

08.12.2010 10:21  Güncelleme: 10:29

- ABD DIŞİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI CROWLEY: AMERİKALI DİPLOMATLAR CASUS DEĞİL

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Philip J. Crowley yayınladığı gizli belgelerle, bir çok ülkenin yani sıra en basta ABD'nin dünyadaki imajını bir kez daha sarsan internet sitesi wikileaks yayınlarının, ABD ürünü bir komplo teorisi iddialarını 'anlamsız' olarak değerlendirdi. Crowlev, ABD'nin New York'taki Birleşmiş Milletler Daimi Temsilciliği'nde bulunan, Yabancı Basın Merkezi'de, wikileaks'in yayınladığı belgelere iliksin bir basın toplantısı düzenledi. Clinton'ın yardımcısı Crowley, wikileaks'in kurucusu Julian Assange'nin, Londra 'da tutuklanmasının ardından denk gelen saatlerde, New York'ta yaptığı açıklamalarda, 'ABD hükümeti'nin, bu belgelerin sızdırılması ile hiç bir bağı ve ilgisi yoktur. Husumeti baglayan tek konu, bir hükümet çalışanının, bu belgeledi ele geçirip dışarıya sızdırmasıdır. Bu konuda da yasal işlem yapılmaktadır ' diye konuştu.

Diplomatlarımız casus değil

Crowley, ABD dışında ya da BM'de görev yapan Amerikalı diplomatların casusluk yaptığı iddialarını da 'anlamsız' bulduğunu belirterek, 'Diplomatlarımız, diplomat olarak görevlerini yapmaktalar. Her gün yaptıkları şey, bizim politika ve hareketlerimize yön gösterecek bilgileri toplamaktır. BM Daimi Temsilcisi Susan Rice"in da açıkça söylediği gibi, diplomatlarımız sadece öteki diplomatları gözler' dedi. Tüm ülkelerin diplomatlarının, kendi ülkelerinin çıkarları için, hükümetlerine bilgi aktardığını ve bunun diplomatlık mesleğinin doğal bir sonucu olduğunu anlatan Crowley, açıklamalarından sonra, gazetecilerin sorularını yanıtladı. Crowley, Başbakan Erdoğan'ın kendisine yönelik wikileaks belgeleri arasında yer alan iddialara karşı ABD'ye dava açacağı yönündeki sözlerin anımsatılması üzerine, 'Sızan bilgilerden herhangi birisine özel olarak girmeyeceğim. Diplomatlarımız bize, dünyanın dört bir yanındaki ülkelerde dürüst, tarafsız derlendirmeler sağlar. Diplomatlarımızın bunu yapmayı sürdürmeleri, önemli ve yararlıdır. İnanıyoruz ki, başka ülkelerin ABD"deki diplomatları da ayni şeyi yapıyorlar ve buradan kendi başkentlerine bilgiler iletiyorlar. Diplomatların isi budur, en iyi bakış açısını sağlamaya çalışırlar. Bu bakış açısı, kendi gördüklerinden ya da o anda ne algıladıklarından kaynaklanabilir. Bazı durumlarda da başkaları tarafından kendilerine söylenenlerden kaynaklanabilir. Diplomatlığın doğasında bu var, bizim diplomatlarımızdan istediğimiz, burada, Washington'da ABD politikasını belirleyen kişilere en iyi değerlendirme ve gözlemlerini iletmeleridir' diye konuştu.

ABD ile Türkiye arasında yakın ve etkin bir ilişki olduğunu belirten Crowley, 'Bu ABD'nin de yararına, Türkiye'nin de yararına. Onun ötesinde bölgenin de yararına, NATO müttefikiyiz, yakın dostuz' dedi. Crowley, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyelerini oluşturan ABD, Rusya, Çin , İngiltere, Fransa'ya ek olarak Almanya'nın da katılacağı toplantının İstanbul'da gerçekleşeceğini anımsatan ve Iran ile doğrudan ilişkileri olan Türkiye'nin bu toplantıya ev sahipliği yapmak istemesinden mutluluk duyduklarını dile getirdi. Crowley Amerikalı diplomatlara dayandırılarak, wikileaks'te yayınlanan ve Başbakan Erdoğan'ın İsviçre bankalarında gizli hesapları olduğunu öne suren iddialara ilişkin, kendisinin, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un yada herhangi bir Amerikan hükümeti yetkilisinin, Türk yetkililer ile görüşüp görüşmediği sorusuna verdiği yanıtta da, 'ABD Dışişleri Bakanı ve Sayın Davutoğlu, gectigimiz hafta bir araya gelip görüştüler. Bu görüşmenin, 30 dakikalık bolumu, teke tek Clinton ve Davutoğlu arasında gerçekleşti, burada wikileasks'i de tartıştılar. İkili görüşmenin ardından da' ilişkilerimizi güçlendirmeye, Türkiye ve ABD için önemli konularda işbirliğinin sürdürülmesine yönelik kararlarını paylaştılar' dedi.

Crowley, wikileaks belgelerinin sızdırılmasına ABD'nin yardımcı olup olmadığı sorusunu da "ABD hükümetinde beyni olan birisinin bunun böyle olmasını istediğini sanmam' dedi. Sağ elini kalbinin üzerine götürerek konuşmasını sürdüren Crowley, 'Bu olay, ABD'nin taraf olduğu bir komplo teorisi değildir' dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Amerikalı Diplomatlar Casus Değil' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement