Aşırı Sağcı Parti Lidere Saldırı Planı'na 4 Gözaltı - Son Dakika
Dünya

Aşırı Sağcı Parti Lidere Saldırı Planı'na 4 Gözaltı

Aşırı Sağcı Parti Lidere Saldırı Planı\'na 4 Gözaltı

Almanya'da aşırı sağcı Pro NRW partisinin lideri Markus Beisicht'e saldırı hazırlığında bulunduğu öne sürülen 4 radikal Selefinin gözaltına alındığı açıklandı.

14.03.2013 10:14

Almanya'da aşırı sağcı Pro NRW partisinin lideri Markus Beisicht'e saldırı hazırlığında bulunduğu öne sürülen 4 radikal Selefinin gözaltına alındığı açıklandı. Alman medyası ise, aşırı sağcılar ile radikal dinci kesim arasındaki gerginliğin giderek arttığını, gelişmelerin endişe verici boyutlara gittiğini yazdı.

Deutsche Welle başta olmak üzere Alman televizyonları operasyon ve açıklamalara geniş yer verildi. Kuzey Ren Vestfalya Eyalet polisi, radikal Selefilerin aşırı sağcı Pro NRW partinin lideri Beisicht'e suikast hazırlığında olduklarını açıkladı. Polisin baskında patlayıcı madde ve silah bulduğu belirtildi. Şüphelilerden ikisinin Leverkusen'de, diğer 2'sinin ise Essen ve Bonn kentlerinde gözaltına alındığı açıklandı. Kuzey Ren Vestfalya'nın yanı sıra Hessen eyaletlerinde Selefi gruplara ait yaklaşık 20 ev ve dernekte de arama yapıldı. 120 polisin katıldığı baskınlarda çok sayıda dizüstü bilgisayar, telefon, belge, propaganda malzemesi ve nakit paraya el konulru. ydu. Yaklaşık 120 polis memurunun katıldığı operasyonda gözaltına alınan bulunmadığı bildirildi. Federal İçişleri Bakanı Hans-Peter Friedrich, "DawaFFM", "Islamische Audios" ve 2012'de yasaklanan "Millatu Ibrahim" adlı oluşumun uzantısı "An-Nussrah" adlı derneklerin faaliyetlerinin yasaklandığını duyurdu. Bu derneklerin, 'Almanya'daki özgür demokratik düzenle bağdaşmadığını' dile getiren Bakan, yasak kararı ile çok sayıdaki barışçıl Müslüman'ın korunacağını söyledi. Bakan Friedrich saldırı hazırlığının, Selefiler'e yönelik düzenlenen baskınlar ile doğrudan bağlantısı olmadığını ifade etti.

Almanya'da İç istihbarat kurumu Anayasayı Koruma Teşkilatı'nın başkanı Hans-Georg Maassen de yaptığı açıklamada Selefi gruplardan kaynaklanan tehlikenin geçen yıllarda artış gösterdiğini bildirdi. Selefilerin sadece ibadet yerleri ve internette aktif olmadığını, bu grupların sokaklarda da şiddet eylemlerine yol açtığını söyledi. Güvenlik makamlarının verilerine göre, Almanya genelinde yaklaşık 4 bin 500 Selefi bulunduğu değerlendiriliyor.

MEDYA: GERİLİMİN GÖSTERGESİ

Aşırı sağcı partiye yönelik saldırı hazırlığını değerlendiren Schweriner Volkszeitung gazetesi, son gelişmelerin iki radikal grup arasındaki gerilimin bir göstergesi olduğunu yazdı. Gazete, Selefiler ve Pro NRW'nin aktivistleri arasında propaganda, tehditler ve şiddet eylemleri ile bir tür savaşın sürdüğünü, saldırı planı ardından hukuk devleti ilkesinin sınavdan geçeceğini savundu. Yorumda, "Zira burada artık küçük bir yapılanma değil, yakın ve Ortadoğu'daki El Kaide örgütü ve diğer cihat savaşçılarıyla bağlantılı, giderek de büyüyen İslamcı bir ağ söz konusu. İşte ürkütücü olan da bu profesyonellik. Selefiler Almanya'da giderek daha fazla ön plana çıkıyor ve daha fazla yandaş buluyor. Artık uyanık olma zamanı" diye yazdı.

Kölner Stadt-Anzeiger ise, aşırı sağcı Pro NRW'nin diğer aşırı uçları kışkırttığını bildirirken, saldırı planının,bu partinin yaydığı kötü niyetli milliyetçi söylemler ve İslam karşıtı propagandanın ne kadar tehlikeli olduğunu gösterdiğine dikkat çekti. Yorumda, " 4 suikast zanlısının yakalanması bu provokasyonlara bahane olarak gösterilemez, gösterilmemeli. Şiddet, siyasi anlaşmazlıkta başvurulacak yöntem değil. Şiddet kimi hedef alırsa alsın, fark etmez" diye devam edildi.

Berliner Zeitung ise, aşırı sağ ile mücadele için daha fazla mali kaynak ayrılması isteklerine yer verdi. Gazete, 8'i Türk 10 kişiyi 2000-2007 yılları arasında öldüren aşırı sağcı Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütü tarafından işlenen cinayetlerin, aşırı sağ, ırkçılık ve antidemokratik yapılanmalardan yönelen tehdidin ne kadar gerçek olduğunu gözler önüne serdiğini, sadece bu tür örgütlerin seçtiği kurbanlar değil, aynı zamanda özgürlük, demokrasi ve hukuk devletinin de tehlikede olduğunu vurguladı. Yorumda, şu ifadeler yer aldı:

"Aşırı sağla mücadele konusundaki girişimler üstlendikleri pek çok görevin yanı sıra, toplumun aydınlatılmasına da katkı sağlıyor. Bu nedenle bu tür girişimler orantılı ve kesintisiz bir mali yardımı hak ediyor, çünkü onların görüşlerine de muhtaç durumdayız."

Mitteldeutsche Zeitung ise, hiçbir şeyin daha iyiye gitmediğini, son dönemde siyasi emellerle işlenmiş suçlara göz atanların derin bir endişeye sürüklenebileceği ifade etti. Gazete, okullarda ırkçılığı önlemeyi hedef alan kampanyalar düzenlendiği halde bunların işe yaramadığını, aşırı sağcı Nasyonal Demokrat Parti'nin son yerel seçimde, parlamentoya girmeyi kıl payı kaçırdığına dikkat çekerken, "Bu yabancı düşmanlığının sadece aşırı sağcı çevrelerde mevcut olmadığının, artık orta sınıfın bir sorunu haline geldiğinin açık bir işareti. İçişleri Bakanlığı'nın yeni istatistiği, bu dehşet verici durumu çok çarpıcı bir şekilde ortaya koyuyor. Ama aynı zamanda sadece gençlerin değil, onların aileleri, hatta büyükanne - büyükbaba kuşağının da farklı kültürler ve hoşgörüyle ilgili bazı sorunları olduğunu gösterdi. Onlara ulaşmak ise okullara ulaşmaktan çok daha zor" yorumunu aktardı.

DHA(İD) - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Aşırı Sağcı Parti Lidere Saldırı Planı'na 4 Gözaltı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement