Berlusconi'den Sürpriz Çıkış - Son Dakika
Dünya

Berlusconi'den Sürpriz Çıkış

Berlusconi\'den Sürpriz Çıkış

Berlusconi, Mario Monti'nin hükümetin başına geçmeyi kabul etmesi durumunda, adaylıktan vazgeçebileceğini söyledi.

13.12.2012 12:08  Güncelleme: 12:30

İtalya'da 5'inci kez başbakanlığa aday olduğunu açıklayan Silvio Berlusconi, istifasının ardından geçen yıl koltuğunu devrettiği Mario Monti'nin, merkez sağın kuracağı hükümetin başına geçmesini kabul etmesi durumunda, adaylıktan vazgeçebileceğihi açıkladı.

Geçen hafta teknokrat hükümetten desteğini çekerek, siyasi krize ve bununla birlikte Başbakan Mario Monti'nin istifa kararı almasına neden olan Özgürlükçü Halk Partisi'nin (PDL) lideri Silvio Berlusconi, gazeteci Bruno Vespa'nın son kitabının tanıtımında önemli açıklamalarda bulundu. 76 yaşındaki eski Başbakan, "Partililerimin ısrarı üzerine hem başbakan hem de koalisyonun lideri olarak yeniden aday oldum. 2008 yılında aldığım oyların hepsini geri kazanacağım" diyerek iddialı konuştu.

"MONTİ'YE EKONOMİ BAKANLIĞI DA TEKLİF EDEBİLİRİM"

Daha önce Monti hükümetini, ülkedeki finansal krizi iyi yönetememekle suçlayan Berlusconi, söylemlerini yumuşattı. Monti'nin başbakanlığa aday olması halinde geri adım atabileceği sinyalini veren Berlusconi, şöyle konuştu:

"Monti aday olursa ben adım geri atmaya hazırım ama bunun mümkün olduğunu sanmıyorum. Monti'nin, bir tarafın ya da bir siyasi partinin parçası olmayı kabul edeceğini sanmıyorum. Zaten ona bunu teklif etmiştim. Bana böyle bir niyeti olmadığını söylemişti."

Berlusconi ayrıca, bir İktisatçı olan Mario Monti'nin deneyimine sonsuz saygısı olduğunu da belirterek, "Hükümetimde kendisine ekonomi bakanlığını da teklif edebilirim" dedi. Berlusconi, 'Italia Futura' (Gelecekte İtalya) adlı hareketin lideri olan ve Monti'yi destekleyen Ferrari Başkanı Luca Cordero di Montezzemolo'ya da yeşil ışık yakarak, partisinde ona da yer olduğunu dile getirdi.

Merkez sağdaki bazı partilerin birleşiminden oluşan PDL, 2008 yılındaki seçimlerde, aynı zamanda bölücü söylemleriyle bilinen Kuzey Birliği Partisi'yle (Lega Nord) ittifak yaparak iktidara gelmişti.

"ALMANYA EURO'YU YARALADI"

Berlusconi, İtalya'da finansal krizin derinleşmesi ve kendisini istifa sürecine götürdüğünü iddia ettiği Almanya'ya çatmadan da geri durmadı. "Almanya, Euro'yu yaraladı" diyen Berlusconi, "Almanya, para basmak için değil ama enflasyonla mücadele için tek gücü, Avrupa Merkez Bankası'na verdi. Bu nedenle Euro, gerçek bir para birimi değildir" diye konuştu.

İktidarının son günlerinde 500 puanın üzerinde seyreden devlet tahvilleri spread'inin (alım-satım arasındaki fark), bir 'dalavere' olduğunu yineleyen Berlusconi, "Avrupa bu konuda beni suçlayarak, ülkeyi uçuruma sürüklediğimi iddia etti ama bu bir yalandı" dedi. Vergi kaçakçılığı ve reşit olmayan bir kadınla cinsel ilişkiye girmek gibi halihazırda hakkında çok sayıda dava bulunan Silvio Berlusconi, yargıya da "Yargı, bizim demokrasimizde adeta bir ur gibidir" sözleriyle göndermede bulundu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Berlusconi'den Sürpriz Çıkış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement