Preşevo'da 20 Bine Yakın Arnavut "Kahramanlar Anıtı"Nın Kaldırılmasını Protesto Etti - Son Dakika
Dünya

Preşevo'da 20 Bine Yakın Arnavut "Kahramanlar Anıtı"Nın Kaldırılmasını Protesto Etti

Preşevo\'da 20 Bine Yakın Arnavut "Kahramanlar Anıtı"Nın Kaldırılmasını Protesto Etti

Sırbistan'ın güneyindeki Preşova Vadisi'ndeki "Kahramanlar Anıtı"nın kaldırması 20 bine yakın Arnavut tarafından protesto edildi.

21.01.2013 18:00

Sırbistan'ın güneyindeki Preşova Vadisi'ndeki "Kahramanlar Anıtı"nın kaldırması 20 bine yakın Arnavut tarafından protesto edildi.

Çoğunlukla Arnavut nüfusun yaşadığı Preşevo'da düzenlenen protestolara Preşevo, Buyanovac, Medveca ve Kosovalı binlerce Arnavut katıldı. Protesto, dün Sırbistan jandarma birlikleri tarafından kaldırılan "Kahramanlar Anıtı"nın dikili olduğu Preşevo Belediyesi'nin önünde düzenlendi. Binlerce Arnavut kaldırılan anıtın kalıntıları üzerine çiçek ve çelenk koydu. Gençler ise ellerinde Arnavutluk bayraklarıyla kaldırılan anıtın yanında saygı duruşunda bulundu. Binlerce Arnavut ellerinde "Soykırıma Son", "Kahramanlarımızın Kanına Dokunmayın", "Kahramanlar Anıtına Dokunmayın" yazılı pankartlarla, Sırbistan Başbakanı İvica Daçiç'i, Slobodan Miloşeviç'nin siyasetini yürüttüğü için kınadılar ve bir an önce "Kahramanlar Anıtı"nın eski yerine dikilmesi isteminde bulundu.

Protestoda hazır bulunan Sırbistan Meclisindeki tek Arnavut Milletvekili Riza Halimi, Sırbistan Devleti'nin, Sırbistan'da Arnavutlara karşı yürüttüğü milliyetçi siyaseti kınadı ve Arnavutlara karşı kullanılan kaba güçle yeniden kanın dökülmesine başlanabileceği uyarısında bulundu. Preşevo Belediye Başkanı Ragmi Mustafa, Preşevo Belediye Meclis Başkanı Skender Destani ve Buyanovac Belediye Başkanı Nagip Arifi'nin ortak bildirisinde de Sırbistan hükümetinin anıtı kaldırma kararıyla bir kez daha Preşevo Vadisindeki Arnavutları istemediklerini gösterdikleri ve bu vadide etnik temizleme için bu tür yöntemlere baş vurdukları belirtildi.

Bir saat süren protestolar olaysız sona erdi. Protestolar sırasında 2 bine yakın Sırbistan özel polis mensubu hazır bulundu. Preşevo Vadisi'ndeki olaylar Kosova'da, Makedonya'da ve Arnavutluk'ta tedirginlikle izleniyor.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya Preşevo'da 20 Bine Yakın Arnavut 'Kahramanlar Anıtı'Nın Kaldırılmasını Protesto Etti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement