Rus Ordusu, Kırım'daki Havalimanlarını İşgal Etti İddiası - Son Dakika
Dünya

Rus Ordusu, Kırım'daki Havalimanlarını İşgal Etti İddiası

Rus askerlerinin, Kırım yarımadasındaki önemli havalimanlarının kontrolünü ele geçirdiği öne sürüldü.

28.02.2014 09:29  Güncelleme: 11:58

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti Akmescit'teki (Simferopol) havaalanının, üzerlerinde askeri üniforma olan silahlı kişiler tarafından işgal edildiği duyuruldu.

ATLASJET UÇAĞI TÜRKİYE'YE DÖNÜYOR

Atatürk Havalimanı'ndan saat 11.15'te kalkan Atlasjet uçağı, Simferepol'a inmeden havadan geri dönüyor. Uçak, Atatürk Havalimanı'na inecek.

GERGİN BEKLEYİŞ SÜRÜYOR

Ukrayna'ya bağlı Kırım Özer Bölgesi'nde dün sabah parlamento ve başbakanlık binasını işgal eden Rusya yanlısı silahlı grupların eylemi gece de sürdü. Gece Kırım'ın Sivastopol ve Akmescit kentlerindeki havaalanlarına silahlı gruplar baskın yaptı. Havalimanındaki gergin bekleyiş sürüyor.

SİLAHLI GRUPLAR HAVALİMANINI BASTI

Kırım'ın başkenti Akmescit'te Rusya yanlısı silahlı gruplar havalimanını bastı. Havalimanında bir süre kontrolü ele geçiren silahlı gruplar, daha sonra havaalanı binasının dışına çıkarak, bahçede bekleyişe geçti. Kırım'da parlamento ve başbakanlık binasını, Ukrayna'da görevlerine son verilen "Bertuk" isimli silahlı milislerin işgal ettiği belirtildi.

İÇİŞLERİ BAKANI: RUS GÜÇLERİ KONTROLÜ ELE GEÇİRDİ

Ukrayna İçişleri Bakanı Arsen Avakov'dan ise farklı bir açıklama geldi. İçişleri Bakanı, Rus güçlerinin Kırım'da iki havaalanını işgal ederek, kontrolü ele geçirdiğini söyledi.

Simferopol Havaalanı'na saat 24.00 sıralarında, kendilerinin Rus Kazaklarının oluşturduğu halk savunmacıları olduğunu söyleyen 100 civarında kişinin geldiğini ve engelleri aşarak havaalanı sahasına girdiklerini bildiren Avakov, emniyet görevlilerinin söz konusu şahısların havaalanı dışına itildiğini ve onların gece saat 1.00 sıralarında kamyonlara binerek havaalanını terk ettiklerini, bu sırada her hangi bir silah kullanılmadığını belirtti.

Ancak saat 01.30 sıralarında her hangi bir belgisi olmayan, kamuflajlı ve silahlı 119 askerin birkaç kamyonla havaalanı binasına girerek, oradaki restorana yerleştiğini vurgulayan Avakov, söz konusu kişilerin Rusya silahlı kuvvetlerine ait olduklarını gizlemediğini aktardı.

İşgalci kişilerin havaalanının çalışmasına karışmadan gözetleme yaptığını belirten Avakov, tedbirlerini artıran Ukrayna iç kuvvetler ve emniyet birimlerinin, düzenli askeri güçlere karşı direnmesinin mümkün olmayacağına dikkati çekti.

"BU OLANLAR SİLAHLI BİR İŞGAL"

Avakov, "Bu olanları silahlı bir işgal olarak değerlendiriyorum. Tüm uluslararası anlaşmalar ve normlara aykırı. Bu, egemen bir devletin topraklarında kan dökülmesine doğrudan silahlı provokasyondur. Şu anda herhangi bir silahlı çatışma yokken, diplomatlar konuşmalı" değerlendirmesinde bulundu.

UKRAYNA'DAKİ GERGİNLİK KIRIM'A SIÇRADI

Cumhurbaşkanı Yanukoviç'in ülkeden kaçmasına sebep olan Kiev'deki olayların ardından Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti'nde de Rus yanlısı yönetim karşıtı gösteriler başlamıştı.

PARLAMENTO VE BAŞBAKANLIK BİNALARI İŞGAL EDİLDİ

Kırım'ın başkenti Akmescit'teki parlamento ve başbakanlık binası, dün sabah saatlerinde silahlı bir grup tarafından işgal edildi. Anadolu Ajans'ının haberine göre, parlamento'daki silahlı grubu görüntülemek isteyen basın mensuplarının binaya yaklaşması üzerine, silah sesleri duyuldu. Bunun üzerine basın mensupları, binadan uzaklaştı. Parlamento ve başbakanlık binası işgal altındayken, Kırım polisinin hiçbir şey müdahalede bulunmaması, sadece binayı çevreleyen sokaklara girişi engellemek için güvenlik şeridi oluşturması dikkati çekti.

RUSYA YANLILARI, GÜVENLİK ŞERİDİNİ DELDİ

Parlamentoda silahlı grubun işgali devam ederken, binanın etrafında toplanan bine yakın Rusya yanlısı gösterici, polislerin üzerine giderek güvenlik şeridini deldi. Parlamento binası önünde eylem yapan göstericiler, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Çeçenistan Başkanı Ramzan Kadirov'u destekleyen sloganlar attı ve referandum talebinde bulundu.

Parlamento binası önündeki gösteri devam ederken milletvekillerinin, beklenmedik bir şekilde silahlı grupların işgali altında bulunan parlamento binasına giriş yaptıkları görüldü. 64 milletvekiliyle toplanan parlamento, akşam saatlerinde 25 Mayıs'ta referandum yapılacağını açıkladı. Referandumda halka "Kırım, Ukrayna'ya bağlı özerk cumhuriyet midir?" sorusu sorulacak.

SOKAKTA GÜVENLİK YOK

Gerilimin giderek tırmandığı Kırım'da sokaklarda güvenlik son derece zayıf. Polis, sadece önemli bölgelere güvenlik şeridi çekmekle yetiniyor.

Dün parlamento binası önünde görev yapan üç Amerikalı gazeteci, göstericiler arasındaki bir grup tarafından tartaklandı. Göstericilerin arasında kendilerini "Rusya birliği" olarak adlandıran çok sayıda küçük gruplar bulunuyor. Akmescit'teki bazı restoranlara baskın düzenleyen aşırı alkollü sivil polisler, müşterilere nereden geldiklerini, Avrupalı olup olmadıklarını soruyor.

YENİ BAŞBAKAN

Ukrayna parlamentosu, dün eski ekonomi bakanı Arseniy Yatsenyuk'u başbakan olarak seçti.

Geçiçi Başbakan Yatsenyuk, başbakan seçildikten sonra yaptığı ilk konuşmada, ülkesini ekonomik krizden çıkarmak için hoş olmayan kararlar almak zorunda olduklarını söyledi. Yatsenyuk, ülkesinin geleceğinin Avrupa Birliği'nde olduğunu vurguladı.

Görevinden azledilen ancak hala ülkenin devlet başkanı olduğunu savunan Viktor Yanukoviç ise, bugün Rusya'nın Rostov kentinde bir basın toplantısı düzenleyeceğini duyurdu.

AMERİKA, YENİ BAŞBAKANI TEBRİK ETTİ

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da, Ukrayna'nın yeni başbakanı Arseniy Yatsenyuk'u telefonla arayarak, ülkede yeni hükümetin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Yardımcısı Biden, Ukrayna'da yeni hükümetin kurulmasından duyduğu memnuniyeti dile getirmek için Ukrayna Başbakanı Arseniy Yatsenyuk'u aradı" ifadesi kullanıldı.

PUTİN: KİEV YÖNETİMİYLE İRTİBAT DEVAM EDECEK

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise, Rusya ve Ukrayna arasındaki ticari ve ekonomik ilişkilerin artırılması amacıyla Kiev yönetimiyle irtibatın devam ettirilmesini istedi.

Kremlin Basın Merkezi'nden yapılan yazılı açıklamada, Putin'in, Ukrayna'ya maddi yardım yapılması hususunda IMF ve G8 ülkeleri ile değerlendirme yapılmasını istediği belirtildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti yönetiminin insani yardım talebinin gözönüne alınarak, bu konunun incelenmesi talimatı verdi.



Rus Ordusu, Kırım\'daki Havalimanlarını İşgal Etti İddiası
Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Rus Ordusu, Kırım'daki Havalimanlarını İşgal Etti İddiası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • ccc*: suriye kendi kararını versin diyen putin ,kırıma bir hafta dayanamadın demi ... 84 6 Yanıtla
  • ruh sağlığınızı koruyun: Müslümanlar birbirine düştükçe yok olacaktır.siz hala chp MHP deyin 37 30 Yanıtla
  • MUHAMMED: HELAL RUSYA BAKIN GEZİ EYLEMCİLERİ İZLEYİN SİZİN SONUNUZ BUNLAR GİBİ OLACAK İYİ İZLEYİN AMA MEYDANDA RUSYA NASIL SALLANDIRIYOR ADAMI İŞTE AMERİKAYLA BÖYLE DİPLOMASİ SAĞLANIR ONLARIN ANLADIĞI DİPLOMASİ DİLİ BUDUR İYİ YAPTILAR SALLLANDIRSINLAR O EYLEMCİLERİ UKRAYNAYA VERDİKLERİ ZARAR ONLARIN İPE GİTMESİ İÇİN YETERLİDİR AMERİKA TEBRİK ETTİĞİ ELİ KESSİNLER BİZİM BAŞBAKANIDA YEMEYE ÇALIŞIYORLAR AMA KILÇIKLARI KALIN BOĞAZLARINDAN GEÇMİYO... 11 14 Yanıtla
  • S.Ç: AL İŞTE RUSYANIN ARAYIPTA BULAMADIĞI ŞANS UKRAYNALI GERİLER SAYESİNDE AYAKLARINA GELDİ ADAMLAR ZATEN FIRSAT KOLLUYORLARDI KARADENİZ,İN KUZEY KIYILARINI TAMAMIYLA NASIL ELE GEÇİRİRİZ DİYE RUSYA ORALARI ALIR HİÇ BİR DEVLETTE BUNU ENGELLEYEMEZ ABD ANCAK ATIP TUTMASINI BİLİR IRAK AFGANİSTAN GİBİ GÜÇSÜZ DEVLETLERE SAVAŞ AÇAR TÜRKİYE DE DURMADAN AB YE ŞİKAYET EDER 24 0 Yanıtla
  • baybars: pislik ruslar KIRIMDAN defol, kırım tatarlarındır, ve ukraynaya bağlı kalacaktır... 19 3 Yanıtla

Advertisement