"Yüz Yıllık Yalnızlık" Konferansı - Son Dakika
Dünya

"Yüz Yıllık Yalnızlık" Konferansı

"Yüz Yıllık Yalnızlık" Konferansı

Makedonya'da, Balkan Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle "Yüz Yıllık Yalnızlık" adlı konferans düzenlendi.

02.04.2012 06:12  Güncelleme: 08:15

Makedonya'da Ufuk Derneği ve Kubbealtı Akademisi Kültür ve Sanat Vakfı, Balkan Savaşları'nın 100'üncü yıldönümü nedeniyle 'Yüz Yıllık Yalnızlık" adlı konferans düzenledi.

Makedonya'nın Üsküp ve Ohri şehirlerinde düzenlenen konferanslara konuşmacı olarak " Balkanlar'da Osmanlı Medeniyeti" konusuyla Dr. İ. Aydın Yüksel ve "Balkan Harbi ve Rumeli'den Göçler" konusuyla Prof. Dr. Ömer Turan katıldılar.

"Balkan Harbi ve Rumeli'den Göçler" konusu üzerinde konuşan Prof. Dr. Ömer Turan, Osmanlı hakimiyetinde diller, dinler, milliyetler, farklılıkları muhafaza ederek barış içerisinde, kimsenin kimliğine,diline,dinine, dokunmadan, karışmadan, bir vasat yaratıldığını ve buna tarihçilerin Osmanlı Barışı dediklerini söyledi.

Turan, Osmanlı'nın Balkanlar'da kurulduğunu ve Balkanlar'da yıkıldığını ifade etti.

Balkan savaşları üzerinden 100 geçtiğini ve bu savaşlardan hiç kimsenin kazanmadığını,herkesin kaybettiğini, binlerce insanın ise Türkiye' ye göç etmeğe zorlandığını söyledi.

Osmanlı'nın, 14'cü asırdan, 20'inci asrın başına kadar Balkanlar'da ve Makedonya bölgesinde muhafaza ettiği çok dinli,çok kültürlü, çok dilli yapı ve bu insanları barış içinde tutması çok önemlidir dedi.

'Balkanlar'da Osmanlı Medeniyeti" konusunu ele alan Dr. İ. Aydın Yüksel, bir tarihçiye göre Osmanlı devletinin bütün etnik kökenden ve bütün dinlerden insanlar için zulümden kaçanlar için bir sığınak olduğunu dile getirdi.

Osmanlı medeniyetine değinerek, Osmanlı devletinin sosyal alanda vakıflar,şehircilik ve mimarlık, sanayi, ticaret,kervansaray,su tesisleri,güzel sanatlar bu medeniyetin meyveleri olduğunu söyledi.

Büyük ilgi gören konferanslardan sonra Kubbealtı Musiki Topluluğu, Türk Musikisi'nin tanınmış isimleri olan Sadeddin Kaynak, Tanburi Cemil bey, İsmail Dede Efendi, Münir Nureddin Selçuk ve diğer bestecilerin şarkılarından oluşan bir konser sundular.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Yüz Yıllık Yalnızlık' Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement