2. Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika
Ekonomi

2. Çeyrek Büyüme Rakamları

2. Çeyrek Büyüme Rakamları

TİM Başkanı Büyükekşi: "En son açıkladığımız İhracatçı Eğilim Anketi’ne göre ihracatçılarımızın ikinci çeyrek beklentisi yüzde 3,9’du, yılsonu beklentisi ise 4,8 idi. Büyüme rakamları ihracatçılarımızın beklentilerine paralelinde gerçekleşti"

10.09.2013 16:30

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, Türkiye ekonomisinin 2. çeyrek büyüme performansının beklentilerine paralel olduğunu belirterek, "En son açıkladığımız İhracatçı Eğilim Anketi'ne göre ihracatçılarımızın ikinci çeyrek beklentisi yüzde 3,9'du, yılsonu beklentisi ise 4,8 idi. Büyüme rakamları ihracatçılarımızın beklentilerine paralelinde gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

Büyükekşi yazılı açıklamasında Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yılın ikinci çeyreğine ilişkin açıkladığı büyüme rakamlarını değerlendirdi.

Büyümenin ihracat çevrelerinin beklentileri yönünde gerçekleştiğine dikkati çeken Büyükekşi, "En son açıkladığımız İhracatçı Eğilim Anketi'ne göre ihracatçılarımızın ikinci çeyrek beklentisi yüzde 3,9'du, yılsonu beklentisi ise 4,8 idi. Büyüme rakamları ihracatçılarımızın beklentilerine paralelinde gerçekleşti.

Dünya ekonomilerinde yaşanan kademeli toparlanmayla birlikte, AB'nin ikinci çeyrek büyümesi yüzde 0,3, Japonya'nın yüzde 0,9, Rusya'nın yüzde 1,2, Brezilya'nın yüzde 1,5 iken Türkiye'nin ikinci çeyrekte yakaladığı yüzde 4,4'lük büyüme rakamını oldukça önemli görüyoruz" değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin dünya ekonomilerinden pozitif anlamda ayrışmaya devam ettiğini belirten Büyükekşi, şunları kaydetti:

"Dünya'da Çin hariç ilk 69 ekonomide yılın ilk 6 ayında ihracat değişimi yüzde -0,1 iken, Türkiye bu dönemdeki artış oranı ile 7.sırada yer aldı. Dünya ticaretindeki duraklamaya rağmen mal ihracatımızı bu dönemde yüzde 5 üzerinde artırmayı başardık.

Yılın ikinci çeyreğinde genel ihracatımız geçen seneye göre altın ihracatında yaşanan düşüşler ve jeopolitik risklerin artmasıyla birlikte sıkıntılı bir dönemden geçti. Ancak Türkiye'nin mal ihracatı büyümeye devam ediyor.

İlk 8 ayda yüzde 5'lik artış tempomuzu koruduk. 1 Temmuz-10 Eylül arası gözönüne alındığında yılın devam eden üçüncü çeyreğinde Türkiye'nin mal ihracatı yüzde 9,6 artış temposu yakalamış durumda. Ancak ilk 7 ayda yüzde 63 gerileyen altın ihracatındaki dönemsel etkinin devam etmesi ve altın ithalatındaki kuvvetli artış, toplam ihracat artışını ithalat artışı gerisinde bırakırsa net katkıyı negatife çevirebilir.

İhracatçılarımızın yılın üçüncü çeyreğine yönelik büyüme beklentisi yüzde 3,7, yılsonu büyüme beklentisi ise yüzde 4,8'dir. İhracatı negatif etkileyen geçici etkiler sona erdiğinde artan mal ihracatı temposu ile birlikte Türkiye çift kanatlı büyümeye devam edecektir."

-"Cari açık sendromundan kurtulabilmek önemli"-

Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Kıran da yaptığı yazılı açıklamada, büyüme rakamının sektör tarafından memnuniyetle karşılandığını belirterek, "Büyümenin itici gücünün bu dönemde kamu harcamaları, özel tüketim harcamaları ve inşaat sektörü ağırlıklı oluşu dikkat çekicidir. Bunun yanı sıra, büyümede esas lokomotif olmasını arzu ettiğimiz imalat sanayiindeki %3,3'lük gerçekleşmenin de yaşanılmış olan sıkıntılı konjonktüre rağmen ümit verici düzeydedir" ifadelerini kullandı.

İkinci çeyrek büyümesine ilişkin olarak yeniden cari açıktaki artma eğilimi ile oluşan paralelliği dikkat çekici olarak nitelendiren Kıran, şunları kaydetti:

"Türkiye ekonomisinde uzun dönemli ortalama olan yüzde 5'in asgari düzeyde sağlanması başarılırken, cari açık sendromundan kurtulabilmemizin de önem arz ettiğini değerlendirmekteyiz. Bu anlamda, başta üretime dayalı başlıca faktörlerin yanı sıra kur politikasının da destekleyici olması zaruridir. Gemi inşa sanayimiz ithalattan ziyade ihracat potansiyeli çok öne çıkan, dolayısıyla bir yanda ekonomik büyümeye destek sağlarken, diğer yanda cari açığı azaltıcı etkide olan ve katma değeri yüksek bir sektördür. Bu anlamda, global gemi inşa sanayinde yaşanılan sorunlu sürece karşın, Türk gemi inşa sanayi ihracatı bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki döneme göre yüzde 40,5 artışla 230, 44 milyon dolara ulaşmıştır. Takip eden Temmuz ve Ağustos aylarında da aynı ivme ile ihracatımız artmış ve sırasıyla aylık bazda 121,1 milyon dolar ve 134 milyon dolar gerçekleşmiştir. 2008-2012 dönemindeki gemi inşa arz ve talep dengesinin özellikle yüksek arz nedeniyle bozulması ana gemi sınıflarındaki piyasalarda olumsuz etkilerini sürdürmektedir." - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi 2. Çeyrek Büyüme Rakamları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement