Akbank Hisseleri Uzun Vadeli Yatırımcılar Tarafından Alındı - Son Dakika
Ekonomi

Akbank Hisseleri Uzun Vadeli Yatırımcılar Tarafından Alındı

Akbank Hisseleri Uzun Vadeli Yatırımcılar Tarafından Alındı

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Citigroup'un Akbank'taki yüzde 20 hissesinin yüzde 10.1'ini satması sonrası bugün yaptığı açıklamada hisselerin ağırlıklı olarak uzun vadeli yatırım yapan büyük yabancı yatırım fonları,...

25.05.2012 12:23

Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer, Citigroup'un Akbank'taki yüzde 20 hissesinin yüzde 10.1'ini satması sonrası bugün yaptığı açıklamada hisselerin ağırlıklı olarak uzun vadeli yatırım yapan büyük yabancı yatırım fonları, emeklilik fonları ve benzer nitelikli yatırımcılar tarafından alındığını açıkladı.

Akbank tarafından yapılan açıklamada, şöyle denildi:

"Mart 2012 tarihinde bankamız tarafından yapılan açıklamada, Bankamızın yüzde 20 oranında dolaylı ortağı olan Citigroup Inc.("Citigroup")'in Basel III sermaye yeterlilik rasyosu uygulamasına hazırlık amacıyla Bankamız sermayesindeki yüzde 20 dolaylı iştirak oranını düşürme kararı aldığı kamuoyu ve yatırımcılara duyurulmuştu.

Citigroup, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'ndan aldığı gerekli ön izin sonrası, sahibi olduğu Akbank hisselerinin yaklaşık yüzde 10.1'i oranındaki bölümünü hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile dün akşam itibarı ile piyasada satmıştır. Yapılan işlemin niteliği gereği talep toplama piyasaların kapalı olduğu saatlerde yapılmıştır."

Konuyla ilgili bir açıklama yapan Akbank Yönetim Kurulu Başkanı Suzan Sabancı Dinçer de, "Bu işlem, yaklaşık 1.15 milyar USD tutarındaki büyüklüğüyle Türkiye'de şu ana kadar gerçekleştirilen en büyük çaplı hızlandırılmış talep toplama yöntemi ile yapılan satıştır. Bu işlem aynı zamanda bölgemizde 2008'den beri gerçekleşen özelleştirme dışı en büyük ikinci işlemdir. Akbank hisseleri ağırlıklı olarak uzun vadeli yatırım yapan büyük yabancı yatırım fonları, emeklilik fonları ve benzer nitelikli yatırımcılar tarafından alınmıştır. Bu büyüklükteki bir işlemin bir gecede gerçekleştirilmiş olması yatırımcıların Türkiye'ye ve Akbank'a duyduğu güven ve Akbank'ın başarılı finansal sonuçlarından pay alma isteğini göstermektedir" dedi.

Citigroup tarafından arz edilen hisse miktarının 1,6 katı ile 2 milyar USD'nin üstünde talep geldiği öğrenildi. Bu işlem tamamlandığında Akbank hissesinin halka açıklık oranı yüzde 31'den yüzde 42 seviyesine çıkacak. Bu sonuç Akbank hisselerinin piyasadaki ağırlığı ve likiditesini daha da artıracak.

Akbank'tan yapılan açıklamada ayrıca şu ifadelere yer verildi:

"Yapılan işlem ile Citigroup'un Akbank'taki dolaylı ortaklık payı yaklaşık yüzde 9.9'a düşmüştür. Taraflar arasında imzalanan bir sözleşme ile Citigroup söz konusu yüzde 9.9 oranında hissesini 3 yıl süre boyunca üçüncü kişilere satamayacaktır. Bu çerçevede, her ne kadar Hissedarlar Sözleşmesi uyarınca, satış sonrasında Akbank Yönetim Kurulu'nda Citigroup'un bir üyesinin bulunması ve Citibank A.Ş. Yönetim Kurulu'nda Sabancı Holding'in bir üyesinin bulunmasına ilişkin hükümler geçersiz kalacaksa da, tarafların süregelen ortaklık ve işbirliklerinin devam etmesi hususundaki istek ve niyetlerinin bir göstergesi olarak Akbank ve Citibank A.Ş. yönetim kurullarının her birine Sabancı Holding ile Citigroup tarafından mutabık kalınacak adaylar arasından birer üye seçilmesi ve çeşitli konularda stratejik işbirliklerinin devamı yönünde görüşbirliğine varılmıştır" - İstanbul/ Merkez

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Akbank Hisseleri Uzun Vadeli Yatırımcılar Tarafından Alındı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement