Aşırı Yağışlar, Rekolte ve Kaliteyi Düşürdü - Son Dakika
Ekonomi

Aşırı Yağışlar, Rekolte ve Kaliteyi Düşürdü

Aşırı Yağışlar, Rekolte ve Kaliteyi Düşürdü

Ulusal Baklagil Konseyi Başkanı Mahmut Arslan, yağışların bakliyata zarar verdiği bu nedenle rekolte ve kalitenin düştüğünü söyledi.

05.07.2011 16:50

Mersin'de kurulu ARBEL Bakliyat A. Ş. 'nin yönetim kurulu başkanı da olan Mahmut Arslan, yaptığı açıklamada mart ve mayıs aylarında mevsim normallerinin üzerindeki yağışın özellikle mercimek ve nohutta rekolte kaybına neden olduğunu bildirdi.

Mercimek rekoltesinde bu yıl yüzde 35'lere varan zarar olduğunu da kaydeden Mahmut Arslan, rekolte kaybı nedeniyle mercimeğin ancak iç piyasanın talebini karşılayabilecek durumda olduğunu vurguladı.

Kilosu 1 lira olan mercimeğin 1 lira 25 kuruşa yükseldiğini kaydeden Arslan, "Türkiye özellikle mercimekte dünyanın ilk hasadı yapılan ülkelerinin başında gelir. Türk mercimeği turfanda olarak da tabir edilebilir. Bu sene aşırı yağışlar nedeniyle Güneydoğu Anadolu'da 10 Mayıs'ta başlaması gereken hasat, 30 Mayıs'ta, Diyarbakır'da ise 20 Haziran'da başladı.

Bu yıl ekim alanları artmasına karşın aşırı yağıştan dolayı ciddi ölçüde verim kaybı ve hasar yaşandı. Diyarbakır'dan Silvan'a kadar olan 100 kilometrelik alanda da dolunun verdiği zarar nedeniyle mercimek ve buğday tarlaları büyük zarar gördü" dedi.

Arslan, Türkiye'nin dünyanın sayılı bakliyat üretici ve ihracatçıları arasında bulunduğunu, tüm bakliyat gruplarında dünya üretiminin ilk beşinde yer aldığını anlattı. Arslan, dünyanın kuraklığa, soğuk havaya ve hastalıklara karşı dayanıklı tohum araştırmasına ise devam ettiğini sözlerine ekledi.

- Mersin

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Aşırı Yağışlar, Rekolte ve Kaliteyi Düşürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement