Bisküvi Kutusunda Silah Sevkiyatı - Son Dakika
Ekonomi

Bisküvi Kutusunda Silah Sevkiyatı

Bisküvi Kutusunda Silah Sevkiyatı

Yemen'e silah gönderildiği iddialarına ilişkin, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı düğmeye bastı.

10.05.2013 13:27  Güncelleme: 13:38

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Mersin ve Ambarlı limanlarından Yemen'e yasa dışı silah sevkıyatı yapıldığı iddiaları üzerine soruşturma başlattı. Bakan Yazıcı'nın talimatıyla harekete geçen gümrük müfettişleri, Mersin Limanı'ndan Yemen'e bisküvi kutuları içinde, ses ve gaz fişekleri atabilen 2 bin 500 adet tabanca gönderildiğini ortaya çıkardı.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, bakanlığa e-posta ile gönderilen ihbarları inceleyen Yazıcı, Mersin ve Ambarlı limanlarından Yemen'e yasa dışı silah sevkıyatı yapıldığı iddiaları üzerine, olayın soruşturulması için 2 müfettiş görevlendirdi.

İlk olarak Mersin Limanı'ndan yapılan sevkıyatı inceleyen müfettişler, bisküvi paketlerinde, 2 bin 500 adet tabancanın Yemen'e gönderildiği iddiasını soruşturdu. Soruşturma çerçevesinde, Konya'nın Beyşehir ilçesinde faaliyet gösteren bir firmanın Yemen'deki bir firmaya gönderilmek üzere verdiği beyannamenin içeriğinin kremalı bisküvi, meyve aromalı kek ve tuzlu kraker olarak kayıtlara geçtiği, ancak Yemen'de açılan bisküvi kutularının içinden silah çıktığı tespit edildi.

Müfettişler, eşyanın yükleme boşaltma işlemlerine ya da muayene edilişine ilişkin kamera kayıtlarının olmadığını da belirledi.

Bunun üzerine, Yemen makamlarından, ele geçirilen silahlardan numune istendi. Ankara'da Kriminal Polis Laboratuvarında incelenen numune silahın, ses ve gaz fişeklerini atabilen silahlardan olduğu tespit edildi.

Müfettişler hazırladıkları raporda, söz konusu ihracat işleminde gümrük idaresini yanıltmak amacıyla sahte beyanda bulunan Beyşehir'deki firmanın sahibi M.G hakkında "resmi belgede sahtecilik" hükümleri kapsamında takibatta bulunulması gerektiğine hükmetti. Olayda gümrük amir ve memurlarının mevzuatın gereklerini yerine getirdikleri dolayısıyla herhangi bir sorumluluklarının bulunmadığına karar verildi.

Raporda, ayrıca eşyanın gümrük işlemlerini takip eden müşavirlik firmasının, taşıyıcı firmaların ve depolama işlemini yapan firmanın da herhangi bir sorumluluğunun bulunmadığı kaydedildi.

Müfettişlerin hazırladığı rapor, Mersin Cumhuriyet Başsavcılığına, Dışişleri Bakanlığına, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğüne de gönderildi.

Raporda, gümrük muayene işlemlerinin yapıldığı yer ve sahaların mutlaka sabit kameralarla izlenmesi ve tutulan kayıtların 1 yıl muhafaza edilmesi gerektiği belirtildi.

-Ambarlı Limanı'ndan yapılan sevkıyat-

Müfettişler, daha sonra Gümrük ve Ticaret Bakanlığına bir süre önce e-posta ile ulaşan ve Ambarlı Limanı'ndan da Yemen'e çok sayıda tabanca ve tüfek gönderildiği iddialarını da soruşturmaya başladı.

Söz konusu e-postada, Türkiye'den Yemen'e gönderilen konteynerde, plastik kutular içine gizlenmiş 10 bin adet tabanca, 115 adet tüfek bulunduğu iddialarını değerlendiren müfettişler, Yemen makamlarından bilgi istedi. Yemen makamlarından gelecek yanıtı bekleyen müfettişlerin, soruşturması sürüyor.

-Bakan Yazıcı yarın Yemen'e gidecek-

Bu arada, Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Yemen'e 2 günlük ziyarette bulunacak.

Beraberindeki heyetle yarın Yemen'e gidecek olan Yazıcı, "Gümrük Konularında İşbirliği ve Karşılıklı Yardım Anlaşması"nı imzalayacak. Yemen Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansour Hadi ile görüşecek olan Yazıcı, bu ülkenin maliye, sanayi ve ticaret, gümrük bakanları ile bir araya gelecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bisküvi Kutusunda Silah Sevkiyatı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement