Deutsche Welle: Otomotivdeki Grev Türkiye İçin Alışılmadık, Yayılabilir - Son Dakika
Ekonomi

Deutsche Welle: Otomotivdeki Grev Türkiye İçin Alışılmadık, Yayılabilir

Deutsche Welle: Otomotivdeki Grev Türkiye İçin Alışılmadık, Yayılabilir

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, Bursa'da otomotiv sektöründeki 15 bini aşkın işçinin katıldığı eylemin Türkiye için alışılmadık olduğunu, yayılabileceğini aktardı.

19.05.2015 10:54  Güncelleme: 14:15

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), otomotiv sektöründeki Bursa'da 15 bini aşkın işçinin grev ve tavrının Türkiye için alışılmadık olduğunu, bunun iyi okunması gerektiğine dair görüşler bulunduğunu aktardı.

TÜRKİYE'DE EKONOMİNİN MOTORU SARSILDI

DW, Türkiye'nin yaklaşan 7 Haziran seçimi nedeniyle siyasette gerilim dolu günlerden geçtiğini, ekonominin motoru konumundaki otomotiv sektörünün grevlerle sarsıldığını aktırdı. DW'de yer alan haber-yorumda yıllık 22 milyar dolarlık ihracatla Türkiye ihracatının en büyük parçasını oluşturan otomotiv sektörünün merkezi konumundaki Bursa'da, otomotiv işçilerinin 'ücret zammı' istemiyle başlattıkları iş bırakma eylemi giderek büyüdüğünü 4 otomotiv şirketinde 15 bin 600 işçinin greve katıldığını aktardı.

EKONOMİDEKİ BİR GÜNLÜK KAYIP 175 MİLYON LİRA

İşçilerin, işveren ve sendika yönetimini aynı işe farklı ücret politikası uygulamakla suçladığı, otomotiv şirketlerinin sektörde 1 günlük üretim kaybının ekonomide 175 milyon TL'lik zarara yol açtığını savundukları ifade edildi. Otomotivdeki üretim kaybının yılda 3.5 milyar dolarla en fazla ihracat yapılan Almanya pazarını da etkileyebileceğine dair görüşler bulunduğu kaydedildi. Haber-yorumda uzmanların, Türkiye'de işçilerin sendikasız bu büyüklükte eylem yapmalarını dikkat çekici olduğuna işaret ederek, işveren hem de sendikacıların işçilerin bu mesajını iyi okuması gerektiğini dile getirdiği vurgulandı.

TÜRKİYE'NİN İKİ DEVİ FELÇ

Bursa'da üretim yapan Renault fabrikasında 15 Mayıs'ta başlayan iş bırakma eylemi, bölgedeki en büyük üreticilerden TOFAŞ ve yan sanayii şirketleri Coşkunöz ve MAKO'ya da sıçradığı hatırlatıldı. TOFAŞ'tan Kamuoyunu Aydınlatma Platformu'na (KAP) yapılan açıklamada, sorunlar çözülene kadar üretime ara verildiği, Türkiye'nin otomotiv merkezinde iki büyük üretici firmanın üretiminin durmuş olduğu belirtildi. Eylemlerde, öncelikle Türk Metal Sendikası'nın fabrikalardan çıkarılması ve ücret dengesizliğinin giderilmesi istenirken ailelerin tesislerde kalan işçilere dışarıdan destek verdiği hatırlatıldı.

SENDİKA İŞVEREN AĞZIYLA KONUŞTU

İşçilerin grev gerekçesi olarak üretimi 8 ay önce Türk Metal Sendikası ile Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) arasında yapılan sözleşmenin koşullarının, Türk Metal'in örgütlü olduğu Bosch Fren Sistemleri işçileri için Aralık sonunda yapılan sözleşmenin koşullarından daha kötü olmasını gösterdiği, sendikanın aynı iş için farklı işverenle farklı pazarlık yaptığı, ücretlerin düzeltilmesi gerektiğini gösterdiği bildirildi. İşçilerin eylemine destek vermeyen Türk Metal Sendikası Başkanı Pevrul Kavlak, eyleme son verilmediği takdirde işverenin 'Tazminatsız işten atma hakkı'na sahip olduğu uyarısını yaptığı ifade edildi.

1 MİLYON KİŞİ GEÇİMİNİ SAĞLIYOR

DW, Türkiye'de otomotiv ana sanayisinde 50 bin, tedarik sanayisinde 250 bin çalışan bulunduğunu, bağlı iş kolları ile birlikte yaklaşık 1 milyon kişinin geçimini otomotiv sanayisinden sağladığını üretimdeki bir günlük gecikmenin ana sanayiye maliyetinin 175 milyon TL olduğu tahminlerinin yapıldığını aktardı.

BATI AVRUPADAN SONRA EN BÜYÜK TESİS

Grevin başladığı Oyak Renault'nun Bursa'daki üretim merkezinin, Renault'nun Batı Avrupa dışında en yüksek kapasiteye sahip endüstriyel tesisi konumunda olduğu, şirketin Türkiye'de en yüksek pazar payına sahip ilk üç otomobil markasından biri olduğu kaydedilirken şöyle denildi:

"KAN KAYBEDEN TÜRKİYE'Yİ ZORLAYACAK"

"Bursa'da giderek yayılan işçi eylemleri, son dönemde tekleme sinyalleri veren ekonomide şimdilik ciddi bir olumsuzluğa yol açmasa da otomotiv üretimindeki yavaşlamanın ihracatta kan kaybeden Türkiye'yi zorlayacağı belirtiliyor. Öte yandan işçilerin ücret taleplerine olumlu yanıt alamamaları halinde eylemlerin genişleyebileceği ve diğer şirketlere de sıçrayabileceği ifade ediliyor. Kocaeli Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Aziz Çelik, DW'ye yaptığı açıklamada söz konusu iş bırakma eyleminin Türkiye'nin alışık olmadığı türden bir işçi eylemi olduğuna dikkat çekiyor.

"İLK DEFA SENDİKASIZ EYLEM"

Binlerce işçinin sendika olmadan bu çapta bir iş bırakma eylemine girişmesinin önemli bir gelişme olduğunu vurgulayan Çelik, 'Sendikasız bir şekilde ve sendikaya karşı ayaklanan işçilerin rahatsızlığını görmek gerekiyor.

"SENDİKACILARIN ÇIKARACAĞI DERSLER VAR"

Bu grevden hem işverenlerin hem sendikacıların çıkaracağı çok ders var' diyor. Eylemin 'yasa dışı' olduğu iddiasının doğru olmadığının altını çizen Aziz Çelik, 'Türkiye'nin toplu iş hukuku sisteminde bağıtlanmış toplu iş sözleşmelerinin yürürlük süreleri hariç içeriğinin taraflarca değiştirilebilmesi mümkündür.

İŞÇİLERİN TALEBİ YASAYA UYGUN

'İşçilerin talebi yasaya ve uygulamaya uygundur.' diye konuşan Çelik, Uluslararası Çalışma Örgütü'nün (ILO) sözleşmelerine göre grev hakkının yalnızca toplu iş sözleşmelerini kapsamadığına işaret ediyor.

"TALEPLER KARŞILANMAZ İSE EYLEM YAYILIR"

İşçilerin taleplerinin karşılanmaması halinde iş bırakma eyleminin daha da yaygınlaşabileceğini ifade eden Aziz Çelik, 'Bu eylem sendikal yaşamda 'toplu eylem' olarak adlandırdığımız ve kendi kendine gelişen bir süreci ifade ediyor. İşçilerin talepleri karşılanmazsa büyüyerek devam edecektir.' değerlendirmesinde bulunuyor."

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Deutsche Welle: Otomotivdeki Grev Türkiye İçin Alışılmadık, Yayılabilir - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (20)

  • Sevilay: Sonuna kadar haklılar bence fabrikalarda bütün asgari ucretli çalışanlarda desteklemeli bak ozaman kaynak nasıl bulunuyor agi dahil 956 12 0 Yanıtla
  • CHPLİYAH: BİTİRDİN İŞÇİYİ ESKİDEN HERYER BOLLUK BEREKETTİ HASTANEDE YOLDA KUYRUK YOKTU ŞİMDİ TRAFİK ALMIŞ BAŞINI GİDİYOR. BİTİRDİN ÜLKEYİ EYY AKP 6 5 Yanıtla
  • kürşad: akp sayesinde millet köle gibi çalıştırılıyor...baskı baskı baskı...direniş olsun artık..milleti iti gibi kullanmayın hakkını verin...bu ülkede devvletin sattığı herşey pahalı emek ucuz...artık insanların gelirleri giderlerini karşılamakta yetersiz kalıyor...mazot pahalı gübre pahalı et pahalı vergiler hastane masrafları okul masraflar...parlamento yan gelip yatma yeri değil..yol yapmkal olmuyor beyler bu işller.. ekmek arası sıcak asfaltmı yiyecek millet...sömürü imparatorluğu istemiyoruz ..defol git akp ve yandaşşlları..hesap bir bir sorulacak merak etmeyin er ve ya geç.. 5 4 Yanıtla
  • Omer karaca: Chp nin isi bu yada hdp nin 0 8 Yanıtla
  • Adana01: Alkışlıyoruz milletçe alkışlıyoruz. Gelin oy verin gitsinler 6 2 Yanıtla
  • MAFYA: mafyadır sendikalar işciden aldıkları parayla lüks bir hayat yaşar işvereni patronu kollar 8 0 Yanıtla
  • almanya elini cek türkiyenin üzerinden: bu alman neden türkiyedeki herseyle yakindan ilgileniyor, hatta sporla bile, finger weg 2 6 Yanıtla
  • işçi: Ağır sanayi çok zor bir düdük yat bir düdük kalk hep dakik aynı robot gibi işçi onun için ücretin en az 1500 olması lazım allah yardımcıları olsun arkadaşlar bence haklı. 7 0 Yanıtla
  • CETİN AY: MUCADELEYE DEVAM 6 0 Yanıtla
  • alman mı: Yayılmasını ne kadar da çok istiyorlar. 3 3 Yanıtla
  • Tüm yorumlar için tıklayınız

Advertisement