Esogü ile Tusaş Arasında İş Birliği Protokolü - Son Dakika
Ekonomi

Esogü ile Tusaş Arasında İş Birliği Protokolü

Esogü ile Tusaş Arasında İş Birliği Protokolü

ESOGÜ ve TUSAŞ arasında eğitim, öğretim ve araştırmaya ilişkin iş birliğini geliştirmeyi ve yerleştirmeyi amaçlayan protokol imzalandı TUSAŞ Genel Müdürü Dörtkaşlı: "Eğer, 'Milli Muharip Uçağımızı, Özgün Helikopter'i, uydularımızı kendimiz yapacağız' diyorsak, bunu yapabilmek için bu memlekette var olan.

27.03.2014 18:11

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) ve Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ) arasında eğitim, öğretim ve araştırmaya ilişkin iş birliğini geliştirmeyi ve yerleştirmeyi amaçlayan protokol imzalandı.

TUSAŞ Genel Müdürü Muharrem Dörtkaşlı, ESOGÜ Rektörlüğü Senato Salonu'nda gerçekleşen toplantıda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin bu tür iş birliklerine ihtiyacının olduğunu söyledi.

İş birliği protokolüyle eğitim konusunda sanayi olarak üniversite öğrencilerine mezuniyet sonrası olanak sağlamanın amaçlandığını ifade eden Dörtkaşlı, şunları kaydetti:

"Bu tür iş birliklerine şiddetle ihtiyacımız var. Hep birlikte memlekete hizmet etmeye çalışıyoruz. İhtiyaç biraz da şundan kaynaklanıyor. Eğer, 'Milli Muharip Uçağımızı, Özgün Helikopter'i, uydularımızı kendimiz yapacağız' diyorsak, bunu yapabilmek için bu memlekette var olan kabiliyetlerin hepsini üst üste koymamız gerekiyor. Bu kabiliyetler Sanayi, sanayideki, şirketler mühendislik şirketleri enstitüler ve üniversiteler."

Dörtkaşlı, TUSAŞ'ın 1984 yılında Ankara'nın Kazan ilçesinde sadece bir proje için ABD'liler tarafından kurulduğunu ancak 2005 yılındaki sözleşmeyle milli statüye kavuştuğunu anımsatarak, şöyle devam etti:

"Şu an Avrupa ve ABD'deki havacılık şirketleriyle ortaklıklar yapan bir şirketiz ama daha yapacak çok işimiz var. Bu çok işi yapabilmek için de Kazan Ovası'nın ortasına bir sırça köşk kurduğunuzda insanları istihdam ettiğinizde aslında havacılık sektörünü kurmuş olmuyorsunuz. Bunu yaygınlaştırmak lazım. Sanayici, enstitü ve üniversite arasında kendi misyonlarına uygun olacak seviyelerdeki iş paylaşımlarını yapmak lazım. Dolayısıyla bu arayışın içindeyiz. Bunlardan biri de bugün gerçekleşecek inşallah. Yaptığımız ürün geliştirme çalışmalarında ürünlerimizi daha egemen ve özgün hale getirmek, katma değerini daha artırmak için mevcut öğretim üyelerinden ve teknik altyapısından yararlanacağız. Öğrencilerin de gelişmesi konusunda sanayici olarak üzerimize düşen vazifemizi yapacağız. Bütün bunları yaptıktan sonra şu an yüzde 55 olan yurtdışı bağımlılık oranımızı yüzde 70'lere kadar çekmeye çalışacağız."

ESOGÜ Rektörü Hasan Gönen de bir ülkenin tam bağımsız ve onurlu biçimde yaşaması için her şeyden önce savunmasının milli olması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin özellikle 1974 Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında kendi milli savunma araçlarını üretme ihtiyacını hissettiğini ifade eden Gönen, o dönemden beri ülkedeki savunma sanayisinin önemli bir seviyeye geldiğini kaydetti.

Konuşmaların ardından Dörtkaşlı ve Gönen, eğitim, öğretim ve araştırmaya ilişkin iş birliğini geliştirmeyi ve yerleştirmeyi amaçlayan protokolü imzaladı. - Eskişehir

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Esogü ile Tusaş Arasında İş Birliği Protokolü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement