Evinin Bahçesinde Yapıp ABD'de Satıyor - Son Dakika
Ekonomi

Evinin Bahçesinde Yapıp ABD'de Satıyor

Tokat'da yaşayan ebru sanatçısı Tülay Atila evinin bahçesinde kurduğu atölyede ürettiği ahşap boyama ve ebru çalışmaları ile çini işlemeleri, ABD'de satıyor.

15.11.2015 12:01  Güncelleme: 08:29

Tokat'ın Niksar ilçesindeki evinin bahçesinde kurduğu atölyede ahşap boyama, ebru çalışmaları ile çini işlemeleri yapan 68 yaşındaki Tülay Atila, bu ürünleri ABD'de yaşayan çocukları aracılığıyla bu ülkede satıyor.

EMEKLİ ÖLKOKUL ÖĞRETMENİ

Atila, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 5 yıl ilkokul öğretmenliği yaptıktan sonra çocuklarıyla ilgilenmek amacıyla işinden ayrıldığını söyledi.Çocukları büyüdükten sonrra ebru sanatı ile uğraşmaya başladığını belirten Atila, ailesiyle zaman zaman gittiği Kütahya'da gördüğü çini işlemeciliğini öğrendiğini anlattı. Geleneksel sanatlarla uğraşınca çeşitli aşamaların oluştuğunu dile getiren Atila, "Bir kağıda ebru çıkarıyorsunuz, bu sefer bunu seramikte veya tabakta denemek istiyorsunuz. Onu deniyorsunuz, (çini boyama tekniğini öğreneyim) diyorsunuz. Niksar'da bayanların iş alanına ihtiyacından dolayı da çini işlemeciliğini ilçeye getirmeye, bu işin öncülüğünü yapmaya çalışıyoruz" dedi.

EVİNİN BAHÇESİ İŞYERİ OLDU

Atila, çini işlemeciliği için yer ve mekan olması gerektiğine dikkati çekerek evinin bahçesine atölye kurma fikrinin oluştuğunu aktardı.Bahçedeki ağaçlar, çiçekler, ortam ve manzaranın ilham olduğunu anlatan Atila, "Evimle beraber çalıştığımız zaman fırın kontrolümü kolaylıkla yapabilmem lazım. Malzemelerin birikimi, malzemelerin saklanması evde olacak. Niksar'da yer yok. En güzeli bahçemi olsun. Kendimize göre kendi işime uygun bir mimari yapalım, düşüncesi. Bahçemizdeki ağaçlar, çiçekler, ortam, manzaramız güzel. Kale yolunda olduğu için kaleye gidiş geliş güzergahı onların hepsini bir araya getirince böyle güzel bir ortam doğdu" diye konuştu.

HALK EĞİTİM DESTEK OLUYOR

Atölyedeki üretilen çini eserlerinin üretiminde Niksar Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü'nün destek olduğunu dile getiren Atila, müdürlüğün çalışkan ve profesyonel elemanların yetişmesinde katkı sağladığını söyledi.Atölyede açılan kurslara gelen bayanların da sanat öğrendiğini vurgulayan Atila, "Bunu inşallah önümüzdeki zamanda göreceğiz. Bu ekonomik durumlarına da katkı sağlayacak. Bugün öğrenmek amaçlı geliyorsa, yarın da ekonomi yönünden kendilerini kalkındıracaklar" ifadelerini kullandı.

ABD'YE 9 AYDA BİN 500 PARÇA GÖNDERDİ

Atila, ürünleri iç piyasa ve dış piyasa olarak ayırdıklarını belirterek, şöyle devam etti: "Bizim dış piyasamızda Amerika var. Biz dokuz aylık bir firmayız. Bu 9 ay içerisinde bin 500 parça ürün yaparak Amerika'ya gönderdik. Çünkü benim orada çocuklarım var. Bu da benim bir avantajım. Zaten oraya daha önce ahşap boyama ve ebru gönderdiğim için çiniyi göndermede sorun olmadı. Şimdi çini gönderiyoruz. Bunu bütün Niksar'a yaymak istiyoruz. Bütün bayanların daha çok yapmasını istiyoruz. Bu da halk eğitimle birbirimizi destekleyerek bilen kişiyi, profesyonel kişiyi çoğaltmak istiyoruz.

"EL İŞİ ABD'DE TUTULUYOR"

"Amerika'da çoğunlukla kaselerin tercih edildiğini ifade eden Atila, "Doğaçlama kabartmalar Amerika'da çok tutuluyor. Çünkü onun örneği bir daha yok. Amerikalılar nazarlığı çok seviyor. Oradan gelen talep doğrultusunda biz ürünlerimizi yapıyoruz. Yerli piyasada da kurumlara yapıyoruz" şeklinde konuştu.


Evinin Bahçesinde Yapıp ABD\'de Satıyor
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Evinin Bahçesinde Yapıp ABD'de Satıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement