Fed'in Tahvil Alımına Devam Kararı - Son Dakika
Ekonomi

Fed'in Tahvil Alımına Devam Kararı

Fed\'in Tahvil Alımına Devam Kararı

THK Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ban: "Kararın ardından gelişmekte olan piyasalara yeniden hızlı bir sermaye akışı yaşanabilir"

19.09.2013 10:05

ERDAL ÇELİKEL - Türk Hava Kurumu (THK) Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ünsal Ban, ABD Merkez Bankasının (Fed), tahvil alımına devam kararı ile ilgili, "Kararın ardından gelişmekte olan piyasalara yeniden hızlı bir sermaye akışı yaşanabilir" dedi.

Ban, AA muhabirine Fed'in tahvil alım programına devam kararını değerlendirdi.

Kararın ardından gelişmekte olan piyasalara yeniden hızlı bir sermaye akışı yaşanabileceğini kaydeden Ban, "Bunun yanı sıra faiz kanadında tekrar tek haneler görülebilir, dolar kuru da Merkez Bankasının 1,92 lira hedefine ulaşabilir" diye konuştu. Ban, BIST 100 endeksinin de yukarı yönlü hareketlenmesinin olası olduğunu ifade etti.

TL'nin dolar karşısında değer kazanmasından ötürü altının ons değerinin de bugünkü seviyelerde sabitleneceği tahmininde bulunan Ban, buna karşın uzun vadede altının fiyatının yeniden gerileyeceğini dile getirdi.

"Fed, 22 Mayıs'ın etkisini gördü"

Fed'in 22 Mayıs'ta aldığı kararla piyasaları yokladığına işaret eden Ban, bankanın likiditeyi azaltıcı önlemlerin gelişmekte olan piyasalarda ciddi daralmalara neden olduğunu gördüğünü ifade etti.

ABD'nin gelişmekte olan ekonomilerdeki daralmanın kendi ekonomisinde de durağanlaşmaya yol açtığını gördüğünü anlatan Ban, "ABD sıcak para yerine üretimle ülke ekonomisini idame ettirmeye çalışıyor. Alınan bu karar ülkedeki faiz oranlarının yeniden aşağı inmesine olanak tanıyacak" ifadesini kullandı.

Krizin bittiği varsayıldığında ABD'nin likiditeyi daraltmasının gelişmekte olan piyasalara etkisinin olmaması gerektiğini belirten Ban, gelinen noktada ise ABD böyle bir politika değişikliğine gittiğinde gelişmekte olan ve az gelişmiş piyasaların bundan olumsuz etkilendiğini dile getirdi.

ABD'nin söz konusu ülkelerin karşısında net satıcı konumunda bulunduğuna dikkati çeken Ban, "Net satıcı konumunda olan ABD'nin böyle bir politika değişikliğine gitmesi dengelerin yeniden değişmesi anlamına gelir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Fed'in Tahvil Alımına Devam Kararı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement