İran Petrol Bakanı Zengene Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

İran Petrol Bakanı Zengene Açıklaması

İran Petrol Bakanı Zengene Açıklaması

"Yaptırım ister olsun ister olmasın, rezervlerimizden mümkün olduğunca çok gaz ve petrol üretimi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız"

22.02.2014 10:44

İran Petrol Bakanı Bicen Zengene, "Yaptırım ister olsun ister olmasın, rezervlerimizden mümkün olduğunca çok gaz ve petrol üretimi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız" dedi.

İran Petrol Endüstrisi Yeni Sözleşme Modeli Forumu'nun açılış konuşmasını yapan Zengene, yeni model sözleşmelerde uluslararası koşulları ve bölgede meydana gelen değişimlerin göz önüne alınmasının zorunluluk olduğunu söyledi.

Zengene, kendi talimatıyla kurulan Petrol Anlaşmalarını Revize Komitesi'nin İran'daki eski petrol anlaşmaları ile dünyada hali hazırda kullanılan sözleşmelerin incelendiği yaklaşık beş aylık bir çalışmanın ardından tasarlanan ve çalışmaları devam eden yeni petrol sözleşmesi modelinin tartışıldığı forumda, şunları kaydetti:

"Değinmemiz gereken çok önemli bir nokta var. Büyük petrol şirketlerini İran'ın petrol ve gaz meydanlarına çekmedeki hedefimiz,  sadece ülkeye sermaye ve yatırım çekmek değil. Daha açık bir ifade ile petrol sanayisini geliştirmedeki tek sorunumuz sadece mali kaynaklar değil. Belki bundan da önemlisi ülkenin petrol ve gaz meydanlarını geliştirmek ve faydalanmak için gerekli olan gelişmiş teknoloji ve yönetime ulaşmaktır."

Son yıllarda dünyada petrol pazarında meydana gelen değişimler, Irak'ın petrolünü dünya pazarına açması ve yabancı yatırımcılar için İran'ın kullandığından daha cazip sözleşmeler kullanmasının yatırımcıları bu bölgeye çektiğine dikkati çeken Zengene, "Revize edilen petrol anlaşmalarının, İran'ın milli menfaatleri ve petrol sanayisinin niyazlarını karşılamanın yanında uluslararası petrol şirketleri için yeterli cazibe ve teşvikleri barındırması önemli" dedi.

-Yaptırımlar

"Emin olun ülkemize uygulanan yaptırımlar gidicidir" diyen Bakan Zengene, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ancak biz her koşulda ister yaptırım olsun ister olmasın, rezervlerimizden mümkün olduğunca çok gaz ve petrol üretimi gerçekleştirmek için elimizden geleni yapacağız. Dünyadaki en fazla doğal gaz rezervlerinden birine sahip ve dünyanın ikinci büyük petrol rezervine sahip ülkesi olarak, bu rezervlerle dünya pazarındaki yerimizi almalıyız. Herkesin görüşünün dinleneceği ve dikkate alınacağı bu forumun sonunda, ülkemiz için en iyi sonucu getirecek ve aynı zamanda petrol şirketleri için yeterli cazibeleri barındıracak bir anlaşma modeli tasarlanacaktır."

Tahran'da 2 gün sürecek forumda yeni petrol sözleşmesi tüm boyutlarıyla ele alınacak. - İran

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi İran Petrol Bakanı Zengene Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement