Katar: Yaygara Koparmayın 4 Milyar Dolar Daha Getirelim - Son Dakika
Ekonomi

Katar: Yaygara Koparmayın 4 Milyar Dolar Daha Getirelim

Katar: Yaygara Koparmayın 4 Milyar Dolar Daha Getirelim

Sabah -Atv'ye Yüzde 25 Ortak Olmalarının Ardından Türkiye'de Büyük Bir Yaygara Koptuğunu Söyleyen Katar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Omar Hamad Al Mana, "Türkiye ile Yaptığımız Anlaşma Gereği 4 Milyar Dolarlık Yatırıma Hazırız. Ancak Bu Olayla O Kadar Çok Yaygara Kopardınız Ki, Bu Yatırım İçin Moraller Bozuldu" Dedi.

01.05.2008 02:24

Sabah-atv’ye yüzde 25 ortak olmalarının ardından Türkiye’de büyük bir yaygara koptuğunu söyleyen Katar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Omar Hamad Al Mana, "Türkiye ile yaptığımız anlaşma gereği 4 milyar dolarlık yatırıma hazırız. Ancak bu olayla o kadar çok yaygara kopardınız ki, bu yatırım için moraller bozuldu" dedi.

KATAR Yatırım Ajansı’nın şirketi Lusail International’in Sabah-atv için Turkuaz’a yüzde 25 ortak olmasının ardından Türkiye’de büyük bir yaygara koptuğunu söyleyen Katar İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Omar Hamad Al Mana, bunun morallerini bozduğunu söyledi. "Tükiye ile yaptığımız anlaşma gereği 4 milyar dolarlık yatırıma hazırız. Aslında daha fazlası için de çabalıyoruz" diyen Al Mana, "Ancak bu olayla o kadar çok yaygara kopardınız ki, bu yatırım için biraz moralleri bozdu" diye konuştu.

Kısıtlar da var

Türkiye’de tepkilerin yanı sıra yasalara da kısıtlandıklarına dikkat çeken Mana, şöyle konuştu: "Katarlı bir şirket Türkiye’de bir gayrimenkul yatırımı için geldi. Ancak, kendisine ’Yaptığın yatırım sadece 49 yıllığına senin olur, sonra bize geçer’ dendi. Biz Fransa’ya, İngiltere’ye birçok yatırım yapıyoruz. Ancak Türkiye’de karşılaştığımız tarz sorunlarla karşılaşmıyoruz. Bizim dünyada 5 milyar dolarlık yatırımlarımız da var. Bunlar bizim için büyük konu değil."

Onay olmazsa

Katar’ın önümüzdeki 5 yıl içinde 138 milyar dolar yatırım yapacağını dile getiren Mana, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Türkiye potansiyeli olan bir ülke. Ama sizin şirketleriniz bizim ülkemizde istedikleri gibi çalışabilirken, biz onlara her türlü ortamı sağlarken, siz aynısını yapmıyorsunuz. Eğer Sabah-atv’nin satışı onaylanmazsa bu yatırımları daha da ürkütebilir."

Dış Ekonomi İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) Türk Katar İş Konseyi toplantısında konuşan Katar Ankara Büyükelçisi Abdul Razzak Al Abdulghani de, Türk hükümetinin ilişkilerin gelişmesine önem verdiğine dikkat çekerek, şunları söyledi:

Ufak düzeltmeler

"Sorumluluk paylaştırılmalı ve iki ülkede yatırımların gerçekleşmesinin önü açılmalı. Bazı ufak düzeltmelerden sonra yatırım için hiçbir engel kalmayacak. Türk şirketlerinin Katar’da gerçekleştirdiği projeleri geliştirmesi gerekiyor. Kısa süre içinde Katarlı yatırımcıları da Türkiye’de görmeyi umuyoruz."

Doğal gaz zengini Katar’ın dünyada bilinen doğalgaz rezervlerin yüzde 15’ine sahip olduğuna dikkat çeken Katar’ın Türkiye Büyükelçisi Mithat Rende de, "Milli geliri 74 milyar dolar olan Katar’ın hedefi bunu 100 milyar dolara ulaştırmak" diye konuştu.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Katar: Yaygara Koparmayın 4 Milyar Dolar Daha Getirelim - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement