Kobıl Uluslararası Güvenlik Konferansı - Son Dakika
Ekonomi

Kobıl Uluslararası Güvenlik Konferansı

Kobıl Uluslararası Güvenlik Konferansı

BKM Genel Müdürü Canko: "Ortak internet bankacılığı modeliyle ilgili BDDK ile çalışmalarımız sürüyor. Türkiye'deki tüm bankaların tüm internet şubelerine tek bir kullanıcı adı ve şifresi ile g...

12.11.2013 16:06

Bankalararası Kart Merkezi (BKM) Genel Müdürü Soner Canko, ortak internet bankacılığı modeliyle ilgili Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) ile çalışmalarının sürdüğünü belirterek, " Türkiye'deki tüm bankaların tüm internet şubelerine tek bir kullanıcı adı ve şifresi ile girmek gibi bir proje üzerinde çalışıyoruz" dedi.

BKM Genel Müdürü Canko, "KOBIL Uluslararası Güvenlik Konferansı 2013" kapsamında düzenlenen "İnternet ve Mobil Bankacılığının Bugünü Yarını" konulu panelde, dünyadaki ilk internet bankacılığı uygulamalarından birinin 1997 yılında Türkiye'de kullanılmaya başlandığını söyledi.

2000'li yıllarda ise ülkede internet bankacılığının mobile taşındığını anlatan Canko, Türkiye'nin bu işlere çok erken başlamasının semeresini aldığını ifade etti.

Akıllı telefon, notebook ve tabletlerin hayata girmesiyle internet bankacılığının ve mobil bankacılığın özel bir noktaya geldiğine işaret eden Canko, "Son 5 yılda internet bankacılığımız yıllık yüzde 20'lik büyüme hızına kavuştu. Mobil bankacılıkta ise yıllık yüzde 190'lık müthiş bir büyüme var" dedi.

Canko, para transferlerinde internet bankacılığında yaklaşık 1,5 trilyon lira seviyelerine gelindiğine, mobil bankacılıkta ise her yıl 2 katından fazla büyüyerek yaklaşık 42 milyar liralık bir hacme ulaşıldığını aktardı.

Canko, "57 milyon kredi kartı, 98 milyon banka kartı sayısına ulaştık. Yaklaşık 155 milyon kart şu anda cüzdanlarda. Bunlar için ATM ve POS cihazı yatırımlarımız hızlı bir şekilde sürüyor. Şu an 40 bin ATM sayısına ulaştık ve POS cihazında da 2,3 milyonluk sayıyla önemli bir yol katettik" diye konuştu.

"E-ticaret denilince akla ilk gelen şey güvenlik"

İnternetten yapılan kartlı ödeme tutarları geçen yıl yaklaşık 25 milyar lira iken bu sene bu rakamın 35 milyar liraya ulaşmasının öngörüldüğünü aktaran Canko, toplam ödemeler içerisinde internetten yapılanların oranına bakıldığında ise yıllık yüzde 7,2'lik bir büyümeye ulaşıldığını söyledi.

İnternet bankacılığı ve mobil bankacılıkta olduğu gibi, e-ticaret denilince de akla ilk gelen şeyin güvenlik olduğunu vurgulayan Canko, "Ne alırsak alalım, hangi işlemi yaparsak yapalım, güvenlik sorususu her aşamada soruyoruz. Bankacılık sektörü olarak bu konuda BKM çatısı altında kart bilgilerini paylaşmadan hızlı, kolay ve güvenli bir ödeme yöntemi olarak BKM Express'i devreye almamız önemli bir çalışmaydı. 2012'de e-ticarette, 2013'te de mobil ticarette önemli bir güvenlik katmanı oluşturduk" ifadelerini kullandı.

BKM Express'te 12 bankanın, kartlarını ekleyebilecek şekilde yer aldığını belirten Canko, "Geçen hafta itibariyle üye sayısında 180 bini geçtik. İşyeri sayımız 150'ye ulaştı. 150 e-ticaret işbirliğiyle toplam e-ticaret pazarının yüzde 30'unu kapsama alanımıza aldık" dedi.

Ortak internet şubesi

BKM Genel Müdürü Canko, bir soru üzerine, ortak şubenin çok radikal bir beklenti olduğunu belirterek, "Ama ortak internet bankacılığı modeliyle ilgili BDDK ile süren çalışmalarımız var. Türkiye'deki tüm bankaların tüm internet şubelerine tek bir kullanıcı adı ve şifresi ile girmek gibi bir proje üzerinde çalışıyoruz. BDDK'ya sunduk. Hala görüşmelerimiz sürüyor. Henüz bir mutabakata varmadık ama gündemimizde bu var" diye konuştu.

Canko, e-kimlik kullanarak ATM'lerde kartsız olarak tüm bankalara açık bir platform üzerinde çalıştıklarını da sözlerine ekledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kobıl Uluslararası Güvenlik Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement